2015. január 6.

Téli fűszeres-szilvás sajttorta



Nagy kedvencem a sajttorta, bár eddig inkább nyári desszertként gondoltam rá, hiszen elsősorban piros bogyós gyümölcsökkel készítettem. Most a téliesített verzióját hoztam el, ami nagyon jó a maradék mézeskalácsok felhasználására is, ugyanis a kekszes alap a szokásos zabkeksz helyett mézesfűszeres keksszel készül. Én a svéd fűszeres keksz, a pepparkakor maradékát használtam fel hozzá (a receptje a Dívány Alapkonyha rovatában olvasható itt), de bármilyen mézeskalács tökéletes lesz. A mézeskekszes alaphoz tökéletesen passzol a vörösborral lazított fűszeres szilvalekvár, ami a torta tetejére kerül.


Ebből készült a sajttorta alapja

A fotózáshoz használt kerámiatálakért köszönet Lantos Judit keramikusnak!


Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
Kekszes alap:
- 120 g mézeskalács (nálam svéd fűszeres keksz, a pepparkakor)
- 20 g darált mandula
- 70 g olvasztott vaj
Sajtos rész:
- 400 g krémsajt (klasszikusan Philadelphia; én Lidl sajátmárkásat használtam)
- 90 g nádcukor
- 1 ek. liszt
- 50 g tejföl
- 1 rúd vanília
- 1 kezeletlen citrom héja
- 2 tojás
Tetejére:
- 200 g szilvalekvár (nálam tonkababos)
- 3-4 ek. vörösbor
- 1 lap zselatin

A kekszes alaphoz a fűszeres kekszet mozsárban vagy aprítógépben morzsásra töröm, majd összekeverem az olvasztott vajjal és a darált mandulával. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelek méretre vágott sütőpapírral, és ebben egyengetem el a vajas-kekszes alapot. 165 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd kicsit hűlni hagyom.

A sajtos részhez az összes hozzávalót egyneművé keverem egy kézi habverő segítségével, majd a kekszes alapra öntöm. 165 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm: amikor már egy picit kezd barnulni a teteje, akkor jó is. Kinyitom a sütőajtót, és a meleg sütőben hagyom kihűlni - így nem fog megrepedni a sajtos rész. Végül szobahőmérsékletűre hűtöm.

A szilvalekváros réteghez én tonkababos szilvalekvárt használtam, de bármilyen szilvalekvár jó hozzá, esetleg érdemes utólag egy kicsit fűszerezni tonkababbal, fahéjjal, szegfűszeggel. A lekvárt összemelegítem a vörösborral: a lényeg, hogy kényelmesen adagolható, ne túl folyós legyen az állaga. Belekeverek egy lap zselatint is, amelyet előzőleg hideg vízbe áztattam, majd alaposan kicsavartam. A vörösboros szilvalekvárt eloszlatom a torta tetején, majd egy éjszakára hűtőbe teszem.



Tipp: A vörösboros szilvalekvárt zselatin nélkül akár öntetként is kínálhatjuk a szeletekre vágott tortához.

7 megjegyzés :

Mézeskalács írta...

Azta!!!! Szerelem első látásra! Kész szerencse, hogy nem volt időm feldíszíteni egy egész fémdoboznyi mézeskalácsot:)

Praliné Zsuzsi írta...

Mézeskalács, nagyon örülök, hogy tetszik :))

Unknown írta...

Tyű, ezt feltétlen ki kell próbáljam! Most nyer értelmet az, hogy megsüssem a karácsonykor elmaradt mézeskalácsot:)!

Julia írta...

szuperjó! :) ;)

Praliné Zsuzsi írta...

Örülök, hogy tetszik nektek! :)

Hapci írta...

Eddig Mautner Zsófi mákos verziója a kedvencünk sajttortában, de ez erősen versenyképesnek tűnik vele... tehát hamarosan megvalósítjuk...

Praliné Zsuzsi írta...

Hapci, szerintem mindenképpen tegyetek vele egy próbát ;)