2014. február 17.

Pezsgős-marcipános csokicsészék



Egy egyszerű recept következik, ami akár farsangi buliban is bevethető :) Papírkapszlik segítségével ehető csokicsészéket készítettem finomra őrölt pisztáciával ízesített fehér csokiból, a töltelék pedig egy öt perc alatt összeállítható marcipánkrém kesernyés narancslekvárral és pezsgővel ízesítve. További csokicsészés recepteket itt találtok, itt pedig egy részletes leírás olvasható csokicsészék készítéséhez.

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Marcipánkrém:
- 120 g marcipánmassza
- kb. 80 g narancslekvár
- 2-3 ek. száraz pezsgő
Csokicsészék:
- 130 g fehér csokoládé (vagy ízlés szerint étcsokoládé)
- 3-4 tk. finomra őrölt pisztácia (én pisztácialisztet használtam)
- 15 db kisméretű bonbonkapszli
- iskolai ecset




A marcipánkrémhez a marcipánmasszát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Rákanalazzuk a narancslekvárt, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg egynemű, sima krémet nem kapunk. Hozzákeverjük a pezsgőt is. Akkor jó, ha sűrű-krémes állagú, jól adagolható masszát kapunk: ha kicsit sűrűnek érezzük, plusz lekvárral, pezsgővel tudjuk hígítani, ha kicsit hígnak, akkor plusz marcipánnal vagy olvasztott fehér csokoládéval javíthatunk az állagán. Teljesen kihűtjük a krémet.

A csokicsészékhez a fehér csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, majd hozzákeverjük az őrölt pisztáciát. Ekkor fogunk egy papír bonbonkapszlit, belekanalazunk kb. két kávéskanálnyit a fehér csokoládéból, majd forgatva, illetve a kanál hátával segítve eloszlatjuk a csokoládét a kapszliban. A felesleges csokoládét kirázzuk belőle, majd egy tálra tesszük. Ugyanígy járunk el a többi kapszlival is. Ha készen vagyunk, a kicsokizott kapszlikat hűtőbe tesszük, míg a csokoládé megszilárdul. Ekkor ecset segítségével még egyszer átkenjük belülről a csokiréteget vékonyan. Ismét hűtőbe tesszük a kapszlikat, míg a második réteg is megszilárdul. A papírkapszlikat végül óvatosan lehámozzuk a csokicsészékről. A csokicsészéket előre is elkészíthetjük.

Tálaláskor habzsákba töltjük a marcipánkrémet, és habzsák segítségével a csokicsészékbe adagoljuk. A krém tetejét megszórhatjuk őrölt, illetve durvára vágott pisztáciával vagy akár kandírozott narancskockákkal.



2 megjegyzés :

Dina írta...

Ez brutálisan finom lehet. Zseniális ötlet!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Dina, de lefogadom, hogy téged a marcipánnal "vett meg" ez a recept ;)