2014. február 10.

Meyer citromos-matchás fagyiszendvics



Amióta megjelentek a hipermarketekben, zöldségeseknél az izgalmas ízű, fűszeres, kicsit mandarinos beütésű Meyer citromok, igyekeztem sokféle édességben kipróbálni. A sorból nagy kedvencem, a fagyi sem maradhatott ki: nálam a fagyizás nem évszakhoz kötött, plusz nyáron hiába is keresnénk Meyer citromot fagyihoz. A fagyis tervemhez éppen kapóra jött az aktuális VKF!-forduló kiírása, ahova Katuci szendvicseket és burgereket vár. Rögtön jött is az ötlet, hogy fagyiszendvicset készítsek! A Meyer citromhoz ezúttal a matcha teát párosítottam: matcha teával megbolondított omlós kekszeket sütöttem (cuki sünis mintával feldobva), és ezekbe töltöttem a Meyer citromokból készült főzött fagylaltot. Ezekért a fagyiszendvicsekért szerintem érdemes feladni a "csak nyáron fagyizunk" álláspontot!



Hozzávalók:
Fagyialap:
- 2 egész tojás
- 60 g xilit/cukor
- 2 Meyer citrom héja és leve
- 250 g joghurt
Omlós keksz:
- 90 g liszt
- 75 g hideg vaj
- 35 g darált mandula
- 25 g porcukor
- 2 tk. matcha por (Ázsia Bt.)



Először a fagyialapot készítem el. Az egész tojásokat, a xilitet/cukrot, a Meyer citromok levét és héját kézi habverővel egyneművé keverem, majd vízgőz fölött, állandó keverés mellett besűrítem. Kb. 80 foknál fog besűrűsödni, de nagyon jól látható lesz, ahogy egyszer csak puding sűrűségűvé válik. Hozzákeverem a joghurtot, és teljesen kihűtöm a fagyialapot.

Az omlós keksz hozzávalóit összegyúrom vagy késes aprítóban összedolgozom. Ha nem áll össze teljesen, fokozatosan adagoljunk hozzá egy-egy teáskanálnyi hideg vizet, míg össze nem áll. Ezután kb. 3-5 mm vastagra nyújtom lisztezett felületen, és tetszőleges méretű köröket szaggatok belőle - én desszertgyűrűvel 8 cm átmérőjű köröket szaggattam. Minden második korongot lehet akár sütipecséttel is díszíteni: én sünis kiszúróval mintáztam a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem a kekszeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütöm. Akkor van készen, amikor a széleken épphogy elkezd pirulni. Kihűtöm a kekszeket.

A fagyialapot fagyigépben elkészítem vagy mélyhűtőbe teszem, és jó félóránként botmixerrel alaposan átkeverem. A fagyiszendvicseket többféleképp is betölthetjük. Amikor a fagyialap már kezd fagyni, de még nem teljesen szilárd, hanem adagolható, akkor töltjük be egy kanál segítségével, majd tálcára tesszük a szendvicseket, míg teljesen ki nem fagynak. Vagy ha desszertgyűrűvel szaggattuk a kekszeket, kifagyaszthatjuk a fagyialapot is desszertgyűrűkben, majd forró késsel "felszeletelhetjük" és tölthetjük is a kekszek közé.



Kb. 7-8 fagyiszendvics lesz ebből az adagból, ha 8 cm átmérőjű szendvicseket készítünk.


Tipp: Ha nem kaptok Meyer citromot, akkor egy kedves ismerősömtől, a Rozmaring & Csokoládé blog írójától kaptam az ötletet, hogy vegyesen érdemes érett, sima citromot és narancsot használni, így a Meyer citromos változatra fog hasonlítani az íze. De persze csak sima citromból is nagyon finom lesz!

2 megjegyzés :

Unknown írta...

Van kedved játszani? :)
http://mezesoliva.blogspot.hu/2014/02/ismerjuk-meg-egymast.html

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi a meghívást, de ez a játék már pár éve körbement a blogokon, és akkor meg is írtam a 7 dolgot :)

http://www.pralineparadicsom.hu/2011/01/ujabb-dij.html