2014. február 21.

Mákos túrómousse minitorta Meyer citrommal



Nagyon könnyed-habos minitortákat készítettem idei új kedvencemmel, a Meyer citrommal. Az Angélától tanult túrómousse-ba is Meyer citrom leve került, a mousse tetejére pedig egy réteg üde-friss citromkrém. A citrom-mák igazi örökzöld páros, így lisztmentes mákos piskóta került a minitorták aljára. Már megvolt a minitorták terve, amikor az Ázsia Bt.-ben találtam egy citrusokkal díszített transzferfóliát, ami annyira prímán passzolt a minitortám tervéhez, hogy meg is vettem rögtön: így egészült ki a minitorta transzferfóliával díszített, fehér csokiból készült csokiköpennyel. Persze a csokiköpenyt akár el is hagyhatjuk, ha egyszerűsíteni szeretnénk, anélkül is dekoratívak a minitorták; illetve Meyer citrom helyett természetesen sima citromot is használhatunk.



Hozzávalók kb. 4 minitortához:
Mákos piskóta:
- 2 tojásfehérje
- 80 g darált mák
- 50 g xilit/cukor
- fél Meyer citrom héja
Túrómousse:
- 175 g túró
- 60 g porcukor
- 100 ml habtejszín
- 1 Meyer citrom
- 1,5 lap zselatin (= 3g)
Citromkrém (lemon curd):
- 2 egész tojás
- 60 g xilit/cukor
- 2 Meyer citrom leve és héja
- 1 lap zselatin (= 2 g)
- 80 g vaj
Csokiköpeny:
- 100-120 g fehér csokoládé
- mintás transzferfólia



A mákos tésztaalappal kezdem. A tojásfehérjéket a xilittel/cukorral kemény habbá verem, majd belereszelem a Meyer citrom héját, beleöntöm a kimért darált mákot, és óvatosan összeforgatom a habbal. Egy tepsibe sütőpapírt terítek, ezen terítem el a mákos tojáshabot kb. 1 cm vastagon. Érdemes nézni, hogy úgy terítsük ki, hogy aztán ki lehessen szaggatni a korongokat a desszertgyűrűkkel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Mikor már langyos, lehúzom róla a sütőpapírt, és egy desszertgyűrűvel (7 cm átmérőjűt használtam) négy korongot szaggatok belőle.

A túrómousse-hoz a túrót a Meyer citrom héjával és a porcukor felével áttöröm. A zselatint hideg vízbe áztatom. A Meyer citrom levét a cukor másik felével felmelegítem, majd ebben oldom fel a kicsavart zselatinlapokat. A zselatinos citromlét a túrós részhez keverem. A tejszínt habbá verem (nem kell teljesen keményre, csak legyen már tartása), majd két részletben hozzáforgatom a túrós alaphoz.

A citromkrémhez a tojásokat a xilittel/cukorral, a citromok levével és héjával összedolgozom egy kézi habverő segítségével, majd vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett besűrítem: olyan 80 fok körül kb. puding-állagúra fog besűrűsödni. Ekkor leveszem a vízgőzről, és feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Pár percig hűlni hagyom, majd hozzákeverem a vajat is.

Jöhet az összeállítás. A desszertgyűrűk aljába egy-egy mákos piskótakorongot teszek, majd szétosztom négyfelé a túrómousse-t, végül a citromkrém kerül a minitorták tetejére. Egy éjszakára hűtőbe teszem a desszertgyűrűket.

Másnap hajszárítóval körbemelegítem a desszertgyűrűket, és óvatosan lecsúsztatom a minitortákról. A csokiköpenyhez a minitorták átmérőjének és magasságának megfelelő méretű csíkokat vágok ki transzferfóliából. A fehér csokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkenem a sütőpapírra fektetett transzferfólia-csíkokon. Fogom a csokis transzferfólia-csíkot, és óvatosan a minitorta köré igazítom-simítom. Ha szükséges, az illesztésnél celluxot használok a fóliavégek összeragasztásához. Miután az összes minitortára felkerült a csokiköpeny, jó félórára hűtőbe teszem a minitortákat, majd óvatosan lehúzom a fóliát a csokiköpenyről. Végül citromszelettel díszítem.

A csokiköpeny készítéséről egy rövid videót is hoztam: a videón én készítem a csokiköpenyt, a videót pedig Anett készítette, akinek itt is nagyon köszönöm a segítséget!



1 megjegyzés :

Éva írta...

Szia Zsuzsi!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha 22 cm-es tortaformában szeretném megcsinálni ezt a tortát, akkor milyen mennyiségekkel kell számolnom?

Már több receptedet kipróbáltam és isteniek, gratulálok hozzájuk! :)

Köszi előre is a választ: Évi