Nagyon sokak kedvence a tenger gyümölcsei bonbon: lágy, mogyorós töltelék étcsoki (vagy akár tejcsoki) burokban, fehér csokival márványozva kagylós és egyéb tengeri állatkás formában. Még jóval korábban készítettem már egy prototípust ebből a fajta a bonbonból, de úgy érzem, most sikerült a tökéletes verziót elkészíteni. A titok pedig a 100%-os mogyorópaszta: a segítségével nagyon intenzív mogyoróízt tudunk elérni, és mivel a mogyorópaszta tökéletesen sima és szemcsementes (ami házi verziók esetében nem kivitelezhető sajnos), így a bonbon töltelékét adó mogyorós ganache is szép sima, selymes állagú lesz. És nagyon mogyorós, nem mellesleg :)
A Noosti Kft. mogyorópasztája, amelyet lehetőségem volt kipróbálni, 100%-ban enyhén pörkölt szicíliai mogyoróból készül, melyet pürésítenek - semmilyen más adalékot nem tartalmaz. Amikor belekanalaztam, tudtam, hogy először ebben az egyszerű bonbonban fogom kipróbálni, amiben szépen tud érvényesülni a tiszta mogyoróíz. Aki kicsit variálni szeretné ezt a klasszikus bonbont, szerintem még nagyon finom lenne, ha egy fél lereszelt tonkababot adnánk a ganache-hoz!
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:*
Ganache:
- 50 g mogyorópaszta
- 65 g tejcsokoládé
- 35 g habtejszín
- 1 tk. akácméz
Burok:
- 200 g étcsokoládé
- kb. 20 g fehér csokoládé
* Az én kagyló alakú formám mélyedései elég nagyok, kisebb bonbonformában több bonbon lesz előle!
A márványos burokhoz először a fehér csokoládét olvasztom meg és temperálom. Eldobható gumikesztyűbe bújtatom a kezem, és a mutatóujjamat a temperált fehér csokiba mártva nagyjából "összemaszatolom" a bonbonforma mélyedéseit, hogy márványos hatást érjek el. Majd megolvasztom és temperálom az étcsokoládét, és elkészítem a bonbonhüvelyt polikarbonát (vagy szilikon) formában. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A ganache-hoz a tejszínt és a mézet összemelegítem, majd hagyom pár percig hűlni. A tejcsokoládét megolvasztom, és hozzákeverem a mogyorópasztát. A mogyorós tejcsokoládéhoz 3-4 részletben hozzákeverem a mézes habtejszínt: szép, sima állagú ganache-t kell kapni. (Ha mégsem sikerülne tökéletesen simára, nem kell aggódni, keverjük át botmixerrel!) A ganache-t habzsákba töltöm és a kicsokizott mélyedésekbe adagolom, hagyva helyet a lezáráshoz is. A formát ismét hűtőbe teszem, míg a ganache bebőrösdik.
A maradék étcsokoládét újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Ha karácsonyi meglepetésnek készülnek, akár karácsonyi mintás transzferfóliát is simíthatunk a frissen letalpazott bonbonokra :) Újabb hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.
6 megjegyzés :
szia,
ha kávédarálóban darálod le a már összetört mogyorót, akkor tökéletesen sima, szemcsementes pasztát kapsz.
Hűha... Irtó jól néznek ki! Szívesen megkóstolnám!
Erika, nem hiszem, hogy kávédarálóban ilyen állagot el lehetne érni... igaz, hogy mogyorópaszta a neve, de állagra inkább folyadékhoz van közelebb. Maximum thermomixben lehetne szerintem hasonlót elérni.
Nudlee, köszi :))
Szia! A paszta sokáig eláll? Ha jól látom csak 1 kg-os kiszerelésben kapható, és biztos, hogy annyit hamar nem használnék el.
Nagyon tetszik a ez a recepted is, kedvenc bonbonom ez a tengergyümölcsés belga :)
Lini, ezt nem tudom sajnos, mert én egy kisebb, külön csomagolt adagot kaptam kipróbálni. Szerintem érdeklődd meg a webáruház elérhetőségénél (http://www.pisztaciawebaruhaz.hu/index.php?route=information/contact)!
Köszi! Azt hiszem bepróbálkozok, nagyon tetszik a dolog, imádom a mogyorót, de rohamosan fogy a készletem :)
Megjegyzés küldése