Ez a trüffel idén télen nagy kedvencem lett több okból is. Először is a forralt bor ízvilága abszolút téliessé teszi: használhatunk készen kapható, jó minőségű fűszerkeveréket is hozzá, vagy összeállíthatjuk a saját fűszerkeverékünket. Én a Fűszerész mézessütemény-fűszerkeverékével készítem mostanság, amelyet egy kevés frissen reszelt narancshéjjal (bionarancs héja!!!) egészítek ki. A másik nagy előnye, hogy mivel a ganache-t csak és kizárólag forralt borral készítem, tejszín nélkül, így nyilván tovább is tartható el, mint a tejszínnel készült változatok.
Hozzávalók
kb. 20 darabhoz:
Ganache:
-
50 g testes vörösbor
-
fél kávéskanál forraltbor-fűszerkeverék (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg,
bors, kardamom, citrom- vagy narancshéj stb. ízlés szerint)
-
1 evőkanál akácméz
-
110 g étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalommal)
-
15 g puha vaj
Bevonáshoz:
-
200 g étcsokoládé
-
3 evőkanál átszitált kakaópor
A
vörös bort a mézzel és a forraltbor-fűszerkeverékkel éppen forráspontig
melegítjük, majd langyosra hűtjük (tehát nem forraljuk, hogy az alkoholtartalma megmaradjon). Az étcsokoládét vízgőz fölött vagy
mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Az olvasztott étcsokoládéhoz három-négy
részletben hozzákeverjük a langyosra hűtött fűszeres bort, és fényes, egynemű
masszává dolgozzuk. Végül hozzákeverjük a puha vajat is. Hűtőbe tesszük, míg
habzsákkal adagolható állagúra hűl. Ekkor habzsákba töltjük a ganache-t, és
sütőpapírra kis halmokat nyomunk belőle. Ezeket ismét hűtjük, majd kézzel
átgömbölyítjük, és légmentesen záródó dobozban egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap
kivesszük a hűtőből, hogy a bevonáshoz szobahőmérsékletűre melegedjenek a
golyók. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. A temperált csokoládéban villával vagy spirálos végű
bonbonmártóval megmártjuk az első golyót, majd a kis tálkában előkészített kakaóporba
ejtjük, és a kakaóporos tálat mozgatva bevonjuk kakaóporral. Végül sütőpapírra
ültetjük. Hasonlóképpen bevonjuk az összes ganache-golyót. Ha már
sűrűsödik-szilárdul a csokoládé mártás közben, egy hajszárítóval melegítsük
kicsit fel. A kész trüffeleket egy órán keresztül állni hagyjuk
szobahőmérsékleten, majd hármasával-négyesével szitába tesszük, és eltávolítjuk
róluk a felesleges kakaóport.
3 megjegyzés :
Hmmm, micsoda ünnepi trüffel, isteni lehet!
Köszi, Marka! :)
Nagyon finom lehet ki is próbálom😃 Köszi Zsuzsi
Megjegyzés küldése