Az egyik legjobb barátnőmmel kitaláltuk, hogy Eszterházy-tortát fogunk készíteni a másik legjobb barátnő szülinapjára (aki nagyon-nagyon szép tortákat tud csinálni, így merész vállalkozás volt!). Aztán hirtelen beugrott, hogy még a DG Food Show-n milyen isteni Eszterházy-krémes étcsokikelyhet kóstoltam a Pelle-Molnár házaspárnál. Na, nekem sem kellett több, rögtön kitaláltam, hogy én is csinálok Eszterházy-bonbonokat, és ezzel díszítjük majd a tortát - mintha nem lenne amúgy is elég macera az Eszterházy díszítése! De az eredmény... hát, meg voltunk magunkkal elégedve, és az ünnepeltnek is nagyon ízlett :)
Hozzávalók a tortához (18 cm):
Tészta:
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- csipet fahéj
- 5 dkg liszt
Krém:
- 4 dl tej
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- rum ízlés szerint
Díszítés:
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg fehércsoki
- 4 dkg étcsoki
A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem. Hozzáforgatom a lisztet, a fahéjat és a diót. Sütőpapírra négyszer körberajzolom a 18 cm-es tortaformát. (Az eredeti recept 5 lapot ír, de mi néggyel is megelégedtünk.) A masszát lemérem, és négy részre osztom. A sütőpapírra rajzolt köröket kikenem a masszával, és kb. 10 perc alatt kisütöm a lapokat 180 fokon.
A krémhez a tejből és a pudingporból pudingot főzök, kicsit kihűtöm. A vajat a porcukorral habosra kavarom, majd hozzákeverem a pudinghoz. Ehhez jön a darált dió, végül rummal ízesítem.
A lapokat megkenem a krémmel és összeragasztgatom. A legfelső lap tetejére jön a díszítés. A fehércsokit és az étcsokit megolvasztom, majd a fehércsokit felkenem a lapra. Amíg még nem szilárdult meg, gyorsan köröket rajzolok csigavonalban haladva a torta közepétől indulva az olvasztott étcsokival egy habzsák vagy kivágott sarkú nejlonzsák segítségével (na, ezt Gabi csinálta, én ugyan nem vállaltam be!). Utána gyorsan fogpiszkálóval csíkokat húzunk: felváltva haladunk belülről kívülre, kívülről belülre stb.
A maradék krémmel bekenem a torta oldalát, és dióval körbepanírozom. Végül az Eszterházy-bonbonokkal díszítem a tortát.
Forrás:
Nők Lapja Konyha, 2010./december.
Eszterházy-bonbon
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 2 marék dió darálva
- 2-3 ek. tejszín
- fél vaníliarúd
- 4-5 dkg fehércsoki
- rum ízlés szerint
A krémhez a tejszínt a vaníliarúd magjaival megmelegítem, majd beledobom a kockára vágott-tört fehércsokit, és addig keverem, míg a csoki megolvad (kicsit utána lehet melegíteni). Utána belekeverem a diót és a rumot. Ha túl sűrű a massza, lehet rummal vagy plusz tejszínnel hígítani, ha túl híg, adhatunk hozzá plusz diót vagy olvasztott fehércsokit. Hűlni hagyom.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát vagy szilikon formában. Hűtőbe teszem kb. 20 percre. Ha a csoki megszilárdult, beleadagolom a krémet a mélyedésekbe, hagyva helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtő. Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.