2018. október 11.

Előrendelhető az első desszertes könyvem!

Ez az a projekt, amin év eleje óta dolgoztam. 35 alaprecept (piskóták, krémek, mousse-ok, glaze-ek, csokidíszek stb.), 25 komplex desszert az alapreceptekre építkezve, és végtelen variációs lehetőség... 

A kedvenc desszertjeim puszta gyűjteménye helyett igyekeztem azt megmutatni, hogyan lehet kreatívan, játékosan hozzányúlni az alapreceptekhez, ami végső soron az önálló desszerttervezés felé indít el. Szerettem volna másoknak is átadni az alkotói folyamat izgalmát, ami engem is elindított ezen a pályán.

Nem tudom szavakba foglalni, mit érzek most, hogy mindjárt kézbe foghatom az első könyvemet. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok és izgatott, mit szóltok majd hozzá

A könyv már előrendelhető a Libri oldalán itt.


Minden aktuális infót a könyvvel kapcsolatban (könyvbemutató, dedikálások, háttérinfók) megtaláltok a Facebook oldalamon és az Instagramon!

2018. február 20.

Hajtogatott hájas tésztaEz a recept aztán egyáltalán nem illeszkedik a blog profiljába: csoki sincs benne, és semmi köze a francia cukrászathoz. Nekem mégis nagyon fontos, úgyhogy itt is megörökítem - elvégre én is sokszor itt, a blogon keresek vissza recepteket :) A hájas tészta a klasszikus, kézzel hajtogatott vajas tészta rokona: a többszöri hajtogatástól ugyanolyan zizegős, leveles szerkezetű lesz, a különbség annyi, hogy más zsiradékot használunk: vaj helyett sertés testhájat. Az édesanyám a mai napig így készíti a leveles tésztát: télen több adagban elkészül a tészta, amit csak elő kell venni év közben a fagyasztóból. Ebből készíti aztán a házi krémest és a baracklekváros papucsot. Ő még a nagymamájától tanulta meg a hájas tészta receptjét és a hajtogatás technikáját, amit anno a saját, kézzel írt szakácskönyvébe írt le. Nemrég megkértem, hogy készítsük el együtt a hájas tésztát, hogy én is megtanulhassam tőle. 

A hájas süti, anya receptkönyve és a dédmamám fotója, akitől anya tanulta a hájast


Hozzávalók:

Tészta:
- 500 g finomliszt
- 2 tojássárga
- csipet só
- 2 ek. ecet
- 2 dl fehérbor
- kb. 0,8-1 dl víz

Háj:
- 500 g ledarált sertés testháj
- 250 g réteslisztA tésztához az összes hozzávalót kimérjük, majd egy tálban kézzel (vagy géppel) alaposan összegyúrjuk. A vizet érdemes fokozatosan adagolni, először csak kevesebbet, majd figyeljük a tészta állagát, és aszerint adunk még hozzá vizet. A végén egy lágy, selymes tapintású, de rugalmas tésztát fogunk kapni. Lisztezett tálba tesszük, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.
A hájat célszerű mikróban rövid ideig megmelegíteni, hogy könnyebben kezelhető legyen, majd hozzágyúrjuk a réteslisztet.

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. A lisztes hájat két ív sütőpapír között egyel kisebb méretű téglalap alakra nyújtjuk, majd óvatosan ráhelyezzük a kinyújtott tésztára. Most jön az első hajtogatás: a téglalapot gondolatban három részre osztjuk, majd a bal oldali harmadot a középsőre hajtjuk, és erre ráhajtjuk a jobb oldali harmadot. Így a tészta a fotón látható módon fog kinézni:Ekkor ugyanezt a hajtogatást ismételjük meg, csak most függőleges irányban: az alsó harmadot hajtjuk középre, és erre ráhajtjuk a felső harmadot. Kézzel kicsit lenyomjuk a tésztát, majd letakarjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk 20 percet. (Nem szabad hűtőbe tenni, mert ott nagyon megkeményedne a háj, és nem lehetne vele könnyen dolgozni.)A pihentetés letelte után újra kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, és megismételjük az előbbi két hajtogatást: először a bal, majd a jobb oldali széleket hajtjuk középre, utána pedig függőlegesen haladva az alsó és a felső harmadokat hajtjuk középre. Ismét 20 perc pihenő következik.
Ezután még két kör van hátra: kinyújtjuk a tésztát, balról-jobbról hajtjuk, majd alulról felülről, 20 perc pihenő, és végül még egyszer ismételjük az egész procedúrát. Ekkor elkészült a leveles hájas tésztánk. Anya ezt az adagot három részbe szokta vágni, majd külön csomagolva fagyasztja. 
A legegyszerűbb (és legfinomabb) sütemény, ami készülni szokott a hájas tésztából, az a lekváros papucs. Ehhez egyszerűen kinyújtjuk a tésztát, majd pizzavágóval hosszúkás téglalapokra vágjuk. A téglalapokra kis adag lekvárt kanalazunk (itt  most szilvalekvárt), megszórjuk dióval. A téglalapok szélét tojásfehérjével körbekenjük, majd villával körben összenyomjuk a kis batyukat. 210 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Még egyszerűbb, ha üresen sütjük ki a tésztát a kivágott téglalapokat lazán félbehajtva. Miután kisültek, a még meleg tésztákba lekvárt kanalazunk - ekkor még ki lehet nyitni kicsit a tésztákat anélkül, hogy eltörnének.