A minitorta karácsonyi desszertnek is jó választás lehet. Ebben a változatban nagyon diós piskótát párosítottam kávés csokimousse-szal. A dió és a kávé kettősét az örök kedvencem, a sós karamell egészíti ki: a lágy karamellt a mousse-ba rejtettem, így meglepetésszerűen bukkan fel, amikor kóstoljuk a minitortát.
Hozzávalók
6 darabhoz:
Diós
piskótakorongok:
-
2 tojás
-
60 g cukor
-
35 g liszt
-
65 g darált dió
-
1 tk. étolaj
Kávés
mousse:
-
1 tojássárgája
-
80 g tej
-
2 tk. instant kávé
-
1,5 lap zselatin (= 3 g)
-
100 g étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
-
110 g habtejszín
Sós karamell:
-
100 g cukor
-
70 g habtejszín
-
20 g akácméz
-
30 g vaj
-
fél kk. fleur de sel vagy tengeri só
Csokiglazúr:
-
130 g habtejszín
-
20 g akácméz
-
125 g étcsokoládé
A
diós piskótakorongokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a
cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákat és az
olajt. Végül beleforgatjuk a darált diót és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsin
szűk egy centi vastagságban szétterítjük a masszát, és 180°C-ra előmelegített
sütőben megsütjük (kb. 20 perc). Mikor már langyos, lehúzzuk a piskótáról a
sütőpapírt, majd teljesen kihűtjük. Végül 6 darab, 6 cm átmérőjű korongot szaggatunk belőle pohár
vagy kiszúró segítségével. A piskótakorongokat előre is elkészíthetjük, majd jól záródó dobozban tároljuk.
A
karamellhez a hozzávalókat érdemes előre kimérni és előkészíteni, mert gyorsan
kell dolgoznunk vele. A tejszínt forrásig melegítjük, majd melegen tartjuk. A
cukrot egészen sötétborostyán színűre karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről,
és hozzáadjuk a mézet. Vigyázat, fröcskölhet! Ezután óvatosan hozzáadjuk a
forró tejszínt is, és egyneművé kavarjuk. Ha részben visszaszilárdul a tejszín
adagolásakor a karamell, akkor visszatesszük a tűzre és kevergetve
visszaolvasztjuk. Végül hozzáadjuk a vajat és a sót, majd szobahőmérsékletűre
hűtjük.
A
kávés mousse-hoz a tojássárgát összekeverjük a tejjel és az instant kávéval,
majd alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük (maghőmérőn mérve
kb. 78-80°C fokig melegítjük). Az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat
kicsavarjuk, és feloldjuk a tojásos krémben. Az apróra tört étcsokoládét
szintén a tojásos krémhez adjuk, és egyneművé keverjük. A csokis masszát
szobahőmérsékletűre hűtjük. A habtejszínt felverjük: nem kell teljesen
keményre, csak épphogy legyen tartása; majd két részletben a csokis masszához
forgatjuk.
A
minitortákat 7 cm átmérőjű szilikon félgömbformában állítjuk össze (majdnem ilyen az én formám is, csak az enyémben 1 cm-rel nagyobb a félgömbök átmérője). A kávés mousse-szal kb. félig
megtöltjük a mélyedéseket, és egy kanál hátával kikenjük a mousse-szal a
félgömb alakú mélyedések teljes felületét: a mousse fogja ugyanis körbezárni a
szobahőmérsékleten enyhén folyós állagú, krémes karamellát. A formát kb. fél
órára hűtőbe tesszük, majd 2-2 teáskanálnyi karamellkrémet kanalazunk a
mousse-ra. A karamellkrémet a maradék mousse-szal lefedjük, majd erre óvatosan
ráfektetünk egy-egy diós piskótakorongot. A formát kb. 4 órára fagyasztóba
tesszük. Ha kifagytak a minitorták, óvatosan kinyomjuk a szilikon formából,
tálcára tesszük és hűtőben hagyjuk egy órán keresztül felengedni.
A
glazúrhoz a tejszínt és a mézet forrásig melegítjük, majd hozzáadjuk a
darabokra tört csokoládét, és egyneművé keverjük. A minitortákat rácsra
tesszük, a rács alá tányért vagy tálcát teszünk, ami a lecsurgó csokoládét
fogja felfogni. A minitortákra kanalazzuk a csokimázat, hogy teljesen befedje.
Végül egy késsel alányúlva tálcára vagy tányérra tesszük a minitortákat.
Díszíthetjük
csokifenyőfákkal: 20 g csokoládét temperálunk, majd nejlonzacskóba töltjük, a
zacskó végén pici lyukat vágunk és a csokival fenyőfákat rajzolunk sütőpapírra. A
csokifenyőket átkenhetjük ehető csillámporral is, végül a minitortákba szúrjuk
tálalás előtt.
Tipp:
A minitortákat desszertgyűrűkben is összeállíthatjuk. Ekkor a desszertgyűrűvel
szaggatjuk ki a diós piskótakorongokat, majd 2-3 evőkanálnyi mousse-t terítünk
el a piskótán. A mousse-t egy kanál hátával feltoljuk 1-2 centi magasan a
desszertgyűrűk oldalán, mintegy „fészket” csinálunk a karamellnek. Kb. fél óra
hűtés után karamellt adagolunk a mousse-ba, és a karamellt a maradék
mousse-szal befedjük. A minitortákat hasonlóképp fényes csokoládébevonattal
vonjuk be.
2 megjegyzés :
Kedves Zsuzsa!
Ebből a tortából egy 18 cm-es tortás akarok készíteni. Milyen arányokkal számolhatok?
Krisztina
Krisztina, én elsőre azt mondanám, hogy tripláznám a mennyiségeket. Nem tudom sajnos pontosan, hogy jönne ki 18 centis formában, de triplázásnál ha kicsit több is lesz egy-egy résznél, akkor mehet a felesleg pohárba pl.
Megjegyzés küldése