2013. december 18.

Kávés-diós minitorták sós karamellel



A minitorta karácsonyi desszertnek is jó választás lehet. Ebben a változatban nagyon diós piskótát párosítottam kávés csokimousse-szal. A dió és a kávé kettősét az örök kedvencem, a sós karamell egészíti ki: a lágy karamellt a mousse-ba rejtettem, így meglepetésszerűen bukkan fel, amikor kóstoljuk a minitortát.
A recept eredetileg a Kifőztük decemberi számában jelent meg, amely ingyenesen letölthető innen.

Hozzávalók 6 darabhoz:
Diós piskótakorongok:
- 2 tojás
- 60 g cukor
- 35 g liszt
- 65 g darált dió
- 1 tk. étolaj
Kávés mousse:
- 1 tojássárgája
- 80 g tej
- 2 tk. instant kávé
- 1,5 lap zselatin (= 3 g)
- 100 g étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
- 110 g habtejszín
Sós karamell:
- 100 g cukor
- 70 g habtejszín
- 20 g akácméz
- 30 g vaj
- fél kk. fleur de sel vagy tengeri só
Csokiglazúr:
- 130 g habtejszín
- 20 g akácméz
- 125 g étcsokoládé

+ 20 g étcsokoládé a díszítéshez




A diós piskótakorongokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákat és az olajt. Végül beleforgatjuk a darált diót és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsin szűk egy centi vastagságban szétterítjük a masszát, és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük (kb. 20 perc). Mikor már langyos, lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, majd teljesen kihűtjük. Végül 6 darab, 6 cm átmérőjű korongot szaggatunk belőle pohár vagy kiszúró segítségével. A piskótakorongokat előre is elkészíthetjük, majd jól záródó dobozban tároljuk.

A karamellhez a hozzávalókat érdemes előre kimérni és előkészíteni, mert gyorsan kell dolgoznunk vele. A tejszínt forrásig melegítjük, majd melegen tartjuk. A cukrot egészen sötétborostyán színűre karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a mézet. Vigyázat, fröcskölhet! Ezután óvatosan hozzáadjuk a forró tejszínt is, és egyneművé kavarjuk. Ha részben visszaszilárdul a tejszín adagolásakor a karamell, akkor visszatesszük a tűzre és kevergetve visszaolvasztjuk. Végül hozzáadjuk a vajat és a sót, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.

A kávés mousse-hoz a tojássárgát összekeverjük a tejjel és az instant kávéval, majd alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük (maghőmérőn mérve kb. 78-80°C fokig melegítjük). Az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat kicsavarjuk, és feloldjuk a tojásos krémben. Az apróra tört étcsokoládét szintén a tojásos krémhez adjuk, és egyneművé keverjük. A csokis masszát szobahőmérsékletűre hűtjük. A habtejszínt felverjük: nem kell teljesen keményre, csak épphogy legyen tartása; majd két részletben a csokis masszához forgatjuk.

A minitortákat 7 cm átmérőjű szilikon félgömbformában állítjuk össze (majdnem ilyen az én formám is, csak az enyémben 1 cm-rel nagyobb a félgömbök átmérője). A kávés mousse-szal kb. félig megtöltjük a mélyedéseket, és egy kanál hátával kikenjük a mousse-szal a félgömb alakú mélyedések teljes felületét: a mousse fogja ugyanis körbezárni a szobahőmérsékleten enyhén folyós állagú, krémes karamellát. A formát kb. fél órára hűtőbe tesszük, majd 2-2 teáskanálnyi karamellkrémet kanalazunk a mousse-ra. A karamellkrémet a maradék mousse-szal lefedjük, majd erre óvatosan ráfektetünk egy-egy diós piskótakorongot. A formát kb. 4 órára fagyasztóba tesszük. Ha kifagytak a minitorták, óvatosan kinyomjuk a szilikon formából, tálcára tesszük és hűtőben hagyjuk egy órán keresztül felengedni.

A glazúrhoz a tejszínt és a mézet forrásig melegítjük, majd hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és egyneművé keverjük. A minitortákat rácsra tesszük, a rács alá tányért vagy tálcát teszünk, ami a lecsurgó csokoládét fogja felfogni. A minitortákra kanalazzuk a csokimázat, hogy teljesen befedje. Végül egy késsel alányúlva tálcára vagy tányérra tesszük a minitortákat.

Díszíthetjük csokifenyőfákkal: 20 g csokoládét temperálunk, majd nejlonzacskóba töltjük, a zacskó végén pici lyukat vágunk és a csokival fenyőfákat rajzolunk sütőpapírra. A csokifenyőket átkenhetjük ehető csillámporral is, végül a minitortákba szúrjuk tálalás előtt.

Tipp: A minitortákat desszertgyűrűkben is összeállíthatjuk. Ekkor a desszertgyűrűvel szaggatjuk ki a diós piskótakorongokat, majd 2-3 evőkanálnyi mousse-t terítünk el a piskótán. A mousse-t egy kanál hátával feltoljuk 1-2 centi magasan a desszertgyűrűk oldalán, mintegy „fészket” csinálunk a karamellnek. Kb. fél óra hűtés után karamellt adagolunk a mousse-ba, és a karamellt a maradék mousse-szal befedjük. A minitortákat hasonlóképp fényes csokoládébevonattal vonjuk be.




2 megjegyzés :

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsa!

Ebből a tortából egy 18 cm-es tortás akarok készíteni. Milyen arányokkal számolhatok?

Krisztina

Praliné Zsuzsi írta...

Krisztina, én elsőre azt mondanám, hogy tripláznám a mennyiségeket. Nem tudom sajnos pontosan, hogy jönne ki 18 centis formában, de triplázásnál ha kicsit több is lesz egy-egy résznél, akkor mehet a felesleg pohárba pl.