2014. február 6.

Rozsdás kulcs csokiból



A csokiból készült rozsdás szerszámok már eléggé elterjedtek, sok helyen találkozhatunk ezekkel itthon is és külföldön is. Olaszországban például a nagy múltú Slitti cég készít ilyen termékeket, míg itthon például a Rózsavölgyinél vásárolhatunk csokiból készült rozsdás szerszámokat.
A rozsdás szerszámok tömör csokoládéból készülnek, a rozsdás hatást pedig a kakaópor-bevonat adja meg. A technika leírása fázisképekkel megtalálható Farkas Vilmos blogján, aki csokoládé-fakanalat készít formatorták díszítéséhez: kakaóporban elkészítjük a kiválasztott szerszám, eszköz negatívját, majd kiöntjük temperált csokoládéval.
Én rozsdás kulcsot öntöttem csokoládéból. Ehhez egy viszonylag nagyobb méretű, vastagabb kulcsra van szükség, hogy legyen tartása a csokikulcsnak, ne törjön el könnyen. Én újonnan vettem direkt erre a célra, szerintem érdemes, hiszen így direkt olyan kulcsot választhatunk, amit egyszerűbb lesz csokiból kiönteni, másrészt higiénikusabb is - egyszerűen csak forró mosogatószeres vízzel elmostam használat előtt. Azért érdemes elképzelnetek a beszélgetésemet az eladóval a zárakkal foglalkozó üzletben, ahol vettem a kulcsot :D Körülbelül így zajlott:

Én: Jó napot kívánok! Olyan kulcsot keresek, ami viszonylag nagyobb, olyan kapukulcs-szerű, vastagabb, nem túl cizellált a fejének a mintázata, mert csokiból szeretném kiönteni.
Eladó: ????? [irtózatosan csodálkozó fej, majd elkezd kulcsokat mutogatni]

És miért a kulcsot választottam? Azért, mert nagyon sokféle alkalomra lehet frappáns és látványos ajándék egy csokikulcs akár önmagában, akár pl. tortán: a közelgő Valentin-napra ("kulcs a szívemhez" felirattal), lakásavatóra, összeköltözéskor, új vállalkozás indításakor vagy más nagyobb fordulópont, új életszakasz bekövetkezténél ("kulcs a sikerhez" felirattal) stb. A kulcs kiöntéséhez használt csokoládét ízesíthetjük is: fűszerekkel (pl. vanília, fahéj, kardamom, chili), finomra aprított grillázzsal vagy kávébabtörettel, pirított szezámmaggal, esszenciális kivonatokkal (pl. borsmenta, levendula, bergamot, narancs) stb. Így teljesen egyénre szabható lesz az ajándék!

A minta és a csokikulcs

Hozzávalók egy kulcshoz:
- kakaópor
- egy kevés liszt
- kb. 30-40 g étcsokoládé (vagy tejcsokoládé; a mennyiség függ a mintának használt kulcs méretétől)
- opcionálisan fűszerek, esszenciális kivonatok vagy egyéb ízesítők (Valentin-napra pl. a chili vagy a fahéj tökéletes választás lehet!)
Szükséges eszközök:
- nagyobb kulcs
- habzsák vagy nejlonzsák
- cellux

Először a formát készítem el: egy, a kulcs méreténél kicsit nagyobb szögletes edénybe kb. 2-3 cm vastagságban kakaóport szitálok. (Ha nincs ilyesmi nagyságú edényünk, alufóliából is hajtogathatunk egy medencét a forma készítéséhez, ahogy Farkas Vilmos is írja.) A kulcs szárának a két végére, tehát a fej alá és a zárrész fölé egy-egy darab celluxot ragasztok úgy, hogy két "fogantyú" jöjjön létre: ez segít majd abban, hogy a kulcsot ki tudjuk emelni a kakaóporból anélkül, hogy a mintát megsértenénk. A kulcsot megforgatom egy kevés lisztben, hogy ne tapadjon rá túl sok kakaópor. (Ha ezt a lépést kihagyjuk, nem lesz szép a lenyomat, kipróbáltam.) Ekkor megfogom, és óvatosan belenyomom a kakaóporba, majd a két cellux-fülnél fogva kiemelem a kakaóporból vigyázva, nehogy megsértsem a lenyomatot. Kész is a formánk.



A csokoládét megolvasztom és temperálom, ha használok, belekeverem az ízesítőket (fűszerek, kivonatok stb.). A temperált csokoládét habzsákba töltöm, aminek a végén egy nagyon pici lyukat vágok, és óvatosan feltöltöm a kulcs lenyomatát a kakaóporban csokoládéval. Tényleg pici lyukat vágjunk a habzsákon, hogy lassan és kis sugárban tudjuk engedni a csokoládét, nehogy sérüljön a kakaóporban a lenyomat. 



Pár perc elteltével, amikor a csoki már kezd szilárdulni, kakaóport szitálok a csokikulcs tetejére is. Kb. egy óra alatt a temperált csokoládé megszilárdul szobahőmérsékleten (hűtőbe is tehetjük, ha siettetnénk a folyamatot). Ekkor kesztyűbe bújtatott kézzel óvatosan kiemelem a kész csokikulcsot a kakaóporból, és egy ecset segítségével lesöpröm róla a felesleges kakaóport.



8 megjegyzés :

jókaja írta...

Nem túl laza a kakaóágy, ha csak beleszitálod? Nem kellett kissé lenyomni, vagy másképp tömöríteni?

Praliné Zsuzsi írta...

Én csak beleszitáltam a kakaóport és a műanyag edényt kicsit hozzákocogtattam a munkapulthoz, hogy egy szintben legyen a kakaópor, másként nem tömörítettem. A lenyomatot így is meg lehetett csinálni.

Horvath Gyorgyi írta...

Egyszerűen tökéletes! Hihetetlenül ügyes vagy és kreatív :-)
































Dina írta...

Hihetetlen vagy, komolyan! Fantasztikus! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Györgyi, Dina, köszönöm! :)

Unknown írta...

Hű Zsuzsi, ez tényleg csudálatos! Most én is kedvet kaptam az öntéshez, veszek is hétfőn egy kulcsot:))

Praliné Zsuzsi írta...

Lívia, szuper, akkor nem csak engem fognak már bolondnak nézni a záras boltban :)))

Nelli írta...

Gondolkodóba estem :-)