2014. február 19.

Mákos-Meyer citromos trüffel



A Meyer citromos porcukrot, amelynek a receptje ebben a posztban található, szerettem volna egy trüffelnél is kipróbálni. A fehér csokit adottnak éreztem hozzá, a kiegészítő pedig a mák lett. A citrom és a mák örökzöld páros, itt nem lehet hibázni, szuperül passzolnak ebben a trüffelben is!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Ganache:
- 120 g fehér csokoládé
- 1 tk. akácméz
- fél Meyer citrom héja
- 20 g habtejszín
- 10 g frissen facsart Meyer citromlé
- kb. 1 púpos ek. darált mák
- 20 g puha vaj
Bevonás:
- 60 g fehér csokoládé



A ganache-hoz a tejszínt a Meyer citrom lereszelt héjával és a mézzel összeforralom, majd letakarva jó félórát állni hagyom. Ekkor átszűröm a tejszínt és meglangyosítom. A fehér csokit megolvasztom, majd 3 részletben hozzákeverem a tejszínt, majd a citromlét is. Végül hozzákeverem a mákot és a puha vajat is. A ganache-t formázható állagúra hűtöm, majd habzsákkal kis halmokat nyomok belőle, és teljesen lehűtöm. Ezután kézzel gömbölyítem a ganache-halmokat. Ismét hűtöm legalább néhány órán keresztül.
A Meyer citromos porcukrot előkészítem egy kisebb tálba. A fehér csokoládét megolvasztom és temperálom. Az egyik kezemre eldobható gumikesztyűt húzok, erre kanalazok 1-2 kiskanálnyi temperált csokoládét, a másik kezemmel megforgatok benne egy ganache-golyót, majd a citromos porcukorban meghempergetem. Ezt megismétlem a többi ganache-golyóval is. Miután a csokiburok teljesen megszilárdult szobahőmérsékleten, készen vannak a trüffelek. Ha sok felesleges porcukor tapadt rájuk, szitába téve a trüffeleket eltávolíthatjuk róluk.

Nincsenek megjegyzések :