2014. február 3.

Fekete ribizlis-fehér csokis pisztáciadrazsé



Nagyon szeretem a pisztáciát bogyós gyümölcsökkel kombinálva, már bonbonban is készítettem ilyesmit. Most drazsénál próbáltam ki ezt a fajta kombinációt: az alap természetesen szemes pisztácia, és ehhez társul a fekete ribizli. A Nature Cookta fekete ribiszke lisztjét használtam: ez a gyümölcshús a héjával együtt megszárítva, majd liszt finomságúra őrölve. Nagyon finom, intenzív fekete ribizli-ízt ad, szépen is lehet vele fehér csokit színezni, és nagy előnye, hogy ár-érték arányban sokkal-sokkal jobb, mint a liofilizált társa. Hogy a pisztáciadrazsém intenzíven fekete ribizlis legyen, egyrészt a bevonáshoz használt fehér csokihoz is kevertem a lisztből, másrészt porcukorral kevert fekete ribizli lisztbe forgattam.



Hozzávalók:
- 100 g pisztácia (sótlan; héja nélkül mérve)
- 60 g fehér csokoládé
- 30 g fekete ribiszke liszt
- 30 g porcukor

Egy tálba előkészítem az átszitált porcukrot, amihez hozzákeverek 20 grammnyit a fekete ribiszke lisztből. Egy fémtálat kb. negyed órára hűtőbe teszek, hogy alaposan lehűljön.
A fehér csokoládét megolvasztom, hozzákeverem a maradék 10 grammnyi fekete ribiszke lisztet, majd temperálom. A pisztáciát a lehűtött tálba teszem. A temperált csoki harmadát hozzákavarom, ekkor elkezdi a csoki befedni a szemeket. Hozzákavarom a csoki második harmadát is, majd végül az összes maradék csokoládét. Gyorsan kell dolgozni, és folyamatosan kavarni-mozgatni a magokat, mert az előhűtött tálban gyorsan elkezd majd szilárdulni a temperált csoki. (Az előhűtött tál felgyorsítja a magok csokival való bevonását, de épp azért nagyobb odafigyelést is igényel. Ha először csináljuk, inkább hagyjuk ki a tál előhűtését, és a csokis szemeket kavargatva várjuk meg, míg a csoki láthatóan szilárdulni kezd a magokon.)
A csokis magokat a fekete ribiszke lisztes-porcukros tálba borítom, és gumikesztyűbe bújtatott kézzel gyorsan, határozott mozdulatokkal keverem a magokat a porcukorban: figyelni kell arra, hogy mindenhol fedjen a porcukros bevonat, és hogy kézzel szétválasszuk az összetapadó szemeket. Ha megvan a porcukros réteg, szobahőn hagyom állni egy órát a kész drazsékat, majd adagonként szitába téve eltávolítom róluk a felesleges porcukrot.


Nincsenek megjegyzések :