2014. február 24.

Haladó csokikurzus Szántó Tiborral: Venezuela



A héten került sor Szántó Tibor haladó csokikurzusának a második részére: miután néhány hete a karibi régió kakaóbabjaiból készült csokoládékat kóstoltuk végig, most Venezuela került terítékre. Ahogy Tibor fogalmazott, Venezuela a kakaótermesztés Burgundiája: itt olyan 90%-ban finom aromájú (ún. fine flavour) kakaóbabokat termesztenek, illetve ősi kakaótermesztési tradíciók is megőrződtek a térségben.
Ahogy már megszokhattuk, a kurzus alaphangulatát a forró csokoládé adta meg, természetesen vízzel készítve, ezúttal venezuelai babokból. Majd a kurzus egy kis elmélettel folytatódott: ezúttal nemzetközileg elismert csokoládészakértőkről, illetve csokoládészakértőket tömörítő szervezetekről (különösen a londoni Academy of Chocolate és alapítói) mesélt Tibor a saját élményeivel fűszerezve. Egy nagyon izgalmas oldalra is felhívta a figyelmünket: Clay Gordon The Chocolate Life című oldalát érdemes megnézni!
Kóstolókon keresztül megismerkedtünk a térség főbb kakaófajtáival: Trinitario, Criollo, illetve alfajai (Ocumare és Porcelana), valamint a Rio Caraibe. Az egyik kedvencem a kurzusról a Barlovento tartományból származó Trinitario babokból készült Carenero Superior 70% csokoládé volt, zseniális meggyes-marcipános, piros bogyós ízvilággal - egyszerűen hihetetlen, hogy ezek az ízek a kakaóbabból csalogathatók elő, mindenféle ízesítés nélkül! Több nagy márkánál (pl. Domori, Amedei) sajnos az volt a tapasztalat, hogy a gyakori vaníliahasználat nagyon elkendőzi-elnyomja a kakaó valódi aromáit. 
A kurzus izgalmas része volt, amikor ősi kakaóbabfajtákból készült csokoládékat kóstoltunk: a fügés-datolyás karakterű Guasare babokból (ahogy Tibor magyarázta, ez tkp. a Porcelana genetikai "apjának" tekinthető) készült csokoládét, illetve a mazsolás beütésű Canoabo babokból készült csokoládét.

Porcelana
Ezután jöttek az este "nagyágyúi" a Porcelana babokból készült csokoládék. Először három nagyobb márka termékeit (Domori, Amedei, Idilio) kóstoltuk, majd ezután debütált Tibor új Porcelana-táblája, aminek szerintem ismét csak nagyon-nagyon jól állt, hogy szemcsésebb állagú (crudo), aminek köszönhetően sokkal intenzívebben érződnek a babok aromái.
A kurzus végén érkeztünk el a legértékesebbnek tartott termőterülethez, amely eredetvédelem alatt áll: Chuao kakaóbabjai, illetve az ezekből készített csokoládék izgalmas, széles spektrumú ízjegyekkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy sok különféle ízt (különféle gyümölcsök, akár olajos magvak stb.) fedezhetünk fel benne.
A Rózsavölgyi Csokoládénak szintén nemrég debütált egy új, venezuelai babokból készült single-origin táblája, a Mara, amely jellegzetes mézes-ánizsos ízjegyekkel rendelkezik, nekem nagyon ízlett kóstoláskor!

Tibor haladó csokikurzus-sorozatának a harmadik része március 25-én lesz, a következő állomás Dél-Amerikán belül Ecuador, Peru, Brazília és Bolívia.

Nincsenek megjegyzések :