2012. június 5.

Bodzás bonbon - 49. VKF



A bodzás bonbon egy hirtelen ötlet szülötte. Egyik reggel májusban, amikor otthon voltam, anya éppen bodzaszörpöt kezdett csinálni, én meg gyorsan elvettem egy virágtányérnyi bodzát bonbonhoz. A bodza-ízt a fűszernövényeknél már jól bevált infúziós, azaz áztatós módszerrel nyertem ki, és egy kevés citromlével párosítottam. Kellemesen bodzás íze lett szerintem!
A kész fotókat látva beugrott, hogy a bonbon ideális a Noémi által meghirdetett aktuális VKF-fordulóra is: a feladvány valamilyen fehér árnyalatú étel elkészítése egy színnel kiegészítve. A bonbonok törtfehéres színét arany csillámmal egészítettem ki.



Hozzávalók 16 darabhoz:
Bodzás ganache:
- 5 dkg fehér csokoládé
- 2 tk. citromlé
- 1 tk. akácméz
- 1 tányér bodzavirág
- kb. 0,7-0,8 dl habtejszín (amibe bele tudjuk nyomkodni a virágot); ebből használunk: 4 ek. tejszínt
- 10 g vaj
Csokiburok:
- 20 dkg fehér csokoládé
- arany ételfesték
- pici kakaóvaj

A bodzavirágot megmosom, majd a felforrósított tejszínbe áztatom a mézzel együtt, lefedem, és hagyom állni legalább hat órát vagy egy éjszakát. Ezután a tejszínt újra megmelegítem és átszűröm. A fehér csokoládét felolvasztom, majd a négy evőkanálnyi bodzás tejszínt három-négy részletben hozzákeverem (így lesz jó állagú a csokoládé-tejszín emulziónk). Végül hozzákeverem a vajat és a citromlevet.
A csokiburokhoz a kakaóvajat megolvasztom, feloldom benne az arany ételfestéket, késhegynyi porított kakaóvajat keverek hozzá (így temperálom a kakaóvajat), majd egy ecset segítségével absztrakt mintákat festek a bonbonforma mélyedéseibe. Ha a minta megszilárdult, a fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtő, míg a csoki megdermed.
A mélyedésekbe beleadagolom a ganache-t, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát hűtőbe teszem, míg a ganache picit bebőrösödik. A fehér csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Jó egy órára hűtőbe teszem a formát, végül kifordítom a kész bonbonokat.


9 megjegyzés :

Unknown írta...

Gyönyörű! És az íze maga lehet a mennyország, a bodza az egyik kedvencem :)

Elrenor írta...

Én is szoktam bodzás bonbont készíteni, annyira jó párosítás :)
És persze nagyon szépek lettek, de ezen nem lepődök meg a blogod hosszas böngészése után :)

Chef Viki írta...

Ez megint egy mesebeli kreáció!! Irigylem a tesztközönséget, komolyan mondom :-)

Zita @ Zizi kalandjai írta...

Fantasztikusak a bonbonjaid! Az elmúlt szombaton voltam bonbon kurzuson a Makifoodnál (a Keserédestől Wagner Bea tartotta az órát) és nagyon jó volt.

Nagyon szeretném megkóstolni ezeket a bodzás bonbonokat. Csőpostán küldj két darabot légy szíves! :)

Erika írta...

Tényleg kívül-belül csudajó: elegáns és szép is! Gratula, én is ezen gondolkoztam, mit is lehetne fehérben újítani..!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, akkor ez ízlene neked, jó bodzás az íze! :)

Elenor, köszönöm szépen!

Chef Viki, köszönöm, a tesztközönség jól bírja ;)

Zita, köszönöm! Tök jó lehetett az az óra!

Erika, igaza van Noéminek, jó sok lehetőség van a fehérben, és olyan elegáns szín, én szeretem!

chriesi írta...

Isteni lehet, juj!

Praliné Zsuzsi írta...

Noémi, kösziii :) Az volt ;)

Árpád írta...

Nagyon finom :)