2012. június 27.

Málna-étcsokimousse tortácskák


Bár nem bonbon, de csokiburokban van, így gondoltam, kivételt teszek ezzel a sütivel, és megosztom itt, a blogon. Vendégségbe akartam desszertet vinni, úgyhogy valami egyszerűbb, de azért látványos megoldáson törtem a fejem. Málna-csoki vonalon gondolkoztam, majd egyszer csak beugrott, hogy miért ne lehetne ezeket egyszerűen muffinba tölteni, majd a muffint szépen menő minitortának álcázni. És voilá. Egyszerű kakaós piskótatészta muffinformában kisütve, kibelezve, majd némi étcsokimousse-szal és málnazselével újratöltve. Plusz némi glazúr, mert a csillogás kötelező! :)

Hozzávalók 12 db tortácskához:
Tészta:
- 3 tojás
- 1,5 ek. liszt
- 1,5 ek. kakaópor
- pici sütőpor
- 3 ek. xilit (vagy cukor)
- 1,5 ek. víz
Étcsokimousse:
- 5 dkg étcsokoládé (nálam 65% kakaótartalommal)
- 1,3 dl habtejszín (min. 30%, behűtve)
- 3 db nagyobb marshmallow (pillecukor)
- 1 ek. málnapálinka (elhagyható)
Málnazselé:
- 12 dkg málna
- 1-2 tk. méz
- 1 lapzselatin
Glazúr:
- 1,3 dl habtejszín
- 2 dkg xilit/cukor
- 2 dkg méz
- 12,5 dkg étcsokoládé
- 12 db liofilizált vagy friss málnaszem díszíteni

A tészta hozzávalóiból hagyományos piskótatésztát készítek: a tojások fehérjét a xilittel/cukorral kemény habbá verem, beleforgatom a sárgákat, belekeverek másfél evőkanál vizet lassan hozzácsurgatva. A lisztet, kakaót és sütőport összekeverem, majd beleszitálom a tojáshabba, és óvatosan beleforgatom. Egy szilikon muffinformát épphogy kiolajozok (biztos, ami biztos), majd a piskótatésztát a muffinforma mélyedéseibe töltöm - nem teljesen tele, kb. fél-egy centi híja volt, hogy ne dagadjon ki túl nagyra a formából a tészta. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm (tűpróba!), majd rácson kihűtöm.

Kisült "piskótamuffinok"

A kihűlt piskótamuffinok tetejét egy fűrészes késsel vékonyan levágom, majd kézzel óvatosan kiszedem a muffinok belsejét, vigyázva arra, hogy ne lyukasszam ki az oldalát vagy alját, különben kifolyik a töltelék.

Kibelezett piskótamuffinok, melletük a piskótakalapok

Az étcsokimousse-t elkészítem az itt leírtak szerint, majd egy kiskanállal beletöltöm a tésztamélyedésekbe, kb. kétharmadig (én kicsit túltöltöttem sajnos). A felfordított muffinokat hűtőbe teszem, míg a mousse szépen megszilárdul.

Frissen betöltött étcsokimousse

Jöhet a málnazselé. A zselatinlapot beáztatom pár percre hideg vízbe. A málnát leturmixolom, majd épphogy megrottyantom a mézzel. (Én nem passzíroztam át, ha átpasszírozva szeretnénk készíteni, akkor tisztán a málnapürének kell 12 dekának lennie, illetve akkor én másfélre emelném a zselatinlapot.) A mézes málnában feloldom a kicsavart zselatinlapot, majd megvárom, hogy a zselé szobahőmérsékletűre hűljön, nehogy megolvassza a mousse-t. A zselével teletöltöm a tésztamélyedéseket (kicsit nem baj, ha a tésztarészre is kerül körülötte), majd rögtön rányomom a levágott tésztakalapokat. A zselé szilárdulás közben szépen oda fogja ragasztani. Kb. fél órára ismét hűtőbe teszem a töltött "muffinokat."

Málnazselé is betöltve
Visszakerült a kalap a "muffinokra"

Elkészítem a glazúrt. Az étcsokit megolvasztom, majd a tejszínt, cukrot és mézet összeforralom. A forró tejszínt három-négy részletben hozzákeverem az olvasztott csokihoz. A tortácskákat megfordítva rácsra teszem (tehát ami a muffin teteje lenne, az lesz a tortácska alja), és jöhet a glazúrozás.

Glazúrra várva

Nekem az a módszer vált be, hogy mutató- és hüvelykujjal megfogtam a tortácska tetejét és alját, és körbeforgatva a glazúrban bevontam az oldalát, rátettem a rácsra, és egy kanállal bevontam a tetejét is, a glazúr szépen eloszlott rajta. Mindegyik tortácskát bevonom, majd a tetejüket liofilizált vagy friss málnával díszítem, és hűtőbe teszem, míg a glazúr megszilárdul.

Friss glazúrral


Glazúr forrása:
William Curley: Couture Chocolate. London, 2011. 165. o.



9 megjegyzés :

Böbe írta...

Hát káprázatosan szuper! Hozzánk is jöhetsz vendégségbe,szeretettel várunk:))

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Böbe, a meghívást! Megyek szívesen :)))

Judyt írta...

Hmm, nyammi :) Csatlakozom Böbéhez, szólok, bármikor jöhetsz vendégnek :)

Praliné Zsuzsi írta...

Judyt, oké :)) Sőt, emellé még bonbont is vittem a vendégségbe ;)

Chef Viki írta...

Fantasztikus! I love csoki-málna kombó, istenkirályság lehetett...

:-)

4Gyerek írta...

Azt ugye tudod, ha Brassó mint koronaváros lenne a kirándulásotok célja, itt is szeretettel várunk? Desszertet sem kell hoznod, majd összedobunk valamit. Közösen (s közben 1-2 trükköt élőben is láthatnék)

Praliné Zsuzsi írta...

Viki, az vooolt :))

4Gyerek, értettem, akkor csak néhány polikarbonát formát csomagolok majd az útra, muffinformád neked is tuti van :)

gionetta írta...

Hazafelé útba esek mindenképpen. Elég, ha a tudásodat hozod, még márványlapom is van, apósom jóvoltából (burkolóként dolgozott), a formát meg megoldjuk. ;-)) Desszertet meg majd én készítek! :-D Sőt vacsorát is!

Praliné Zsuzsi írta...

Na, akkor lassan hozom a határidőnaplóm, és beírom, mikor hova megyek vendégsége :))