2012. június 17.

Kávé-Baileys jégkrém ropogós-kávés csokiburokban (6. SAD)



A kávé-Baileys páros bonbontöltelékként már bizonyított, így gondoltam, fagyiban is remekül működnének! A kávés ízt instant kávé segítségével adtam a főzött fagyinak, és jó adag ír krémlikőr került bele (bevallom, most nem pont Baileys, hanem testvére, a Carolans, ami olcsóbb és az összetétele is szimpatikusabbnak tűnt), így aztán választanunk kell, hogy fagyizunk vagy vezetünk.
A csokiburok pedig ismét elmaradhatatlan volt: ezúttal tejcsokiból készült, amelybe instant kávét kevertem. Az instant kávé izgalmas ropogósságot ad a jégkrémnek, míg maga a fagyi a nagy mennyiségű likőrnek köszönhetően gyorsan olvad, puha és selymes.
A jégkrém a SAD 6. fordulójára készült, ahol Noémi, a Mandulasarok blog írója felteszi a kérdést: Kávét vagy teát? Bár mindkettőt szeretem, de ha választanom kell, egyértelműen a kávéra voksolok! Noémi azt is kérte, hogy a díszítés az édesség valamely hozzávalójából legyen és ropogjon, nálam mindkét kritériumnak eleget tesz a csokibevonatba kevert instant kávé, bár nagyon jól el tudnám még képzelni kakaóbabtörettel is helyette.



Hozzávalók 4 nagyobb és 4 kisebb formához:
Fagyialap:
- 2 tojás sárgája
- 2 dl teljes tej
- 2 kk. vaníliakivonat
- 3 tk. instant kávé
- 4 ek. xilit (ízlés szerint módosítható vagy cukorra cserélhető)
- 1 dl ír krémlikőr (Carolans vagy Baileys)
Csokibevonat:
- 20 dkg tejcsokoládé
- 6-7 dkg kakaóvaj
- 1-2 tk. instant kávé



A tojássárgákhoz hozzákeverem a xilitet, a vaníliakivonatot és a tejet, majd kis lángon főzni kezdem. Közben hozzáadom az instant kávét, ami a meleg tojásos tejben szépen feloldódik. Sűrűre főzöm az alapot (maghőmérővel kb. 80 fokig/amikor a fakanál hátán látszik, hogy sűrű a massza, megmarad az ujjunk nyoma). Leveszem a tűzről, átszűröm, majd belekeverem a krémlikőrt. Így nem fő ki belőle az alkohol. A masszát alaposan lehűtöm, majd a jégkrémformákba adagolom, és kifagyasztom.
A csokibevonathoz a tejcsokit és a kakaóvajat felolvasztom, majd összekeverem. Egy bögrét kétharmadig töltök a kakaóvajas csokival, teszek hozzá instant kávét, majd a bögrét óvatosan megdöntve egyenként megmártom-megforgatom benne a jégkrémeket, ha kell, kiskanállal adagolok plusz csokit a folytonossági hiányoknál. A bevonat szinte azonnal dermed. A jégkrémeket mikrodobozba sorakoztatom, majd visszateszem a mélyhűtőbe.

Tipp: Még finomabb állagú jégkrémeket kaphatunk, ha a fagyialapot fagyigépben keverjük ki, és eztán adagoljuk a jégkrémformákba!


Apróra vágott Toblerone-darabokkal is isteni... !

A Toblerone-darabos verzió bevonás előtt, málna-őszibarack jégkrémek társaságában

8 megjegyzés :

marisz57 írta...

Hát ez isteni finom lehet!Szívesen elnyalogatnám ebben a kánikulában.

Chef Viki írta...

Nem kérdés: fagyizunk!!! :-DDD

Ez valami istenkirályság lehet... Megyek is, és iszok egy bögre hideg tejeskávét :-)

Édeskonyha írta...

Hú... Fagyizzunk, fagyizzunk! Lenyűgözően festenek ezek a jégkrémek! Szinte hihetetlen hogy házilag ilyen szépségeket tudsz készíteni. Őszintén csodállak!

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, Viki, köszönöm :))

Edeskonyha: pedig nagyon egyszeru hazilag is ilyen jegkremeket csinalni, kell hozza egy jo forma, es a csokibevonat kakaovajas higitasa a masik trükk :)
(Bocs az ekezetek miatt!)

teller-cake írta...

Pont most ettük meg az első házi-fagyimat itthon. A Te recepted lesz a következő próbálkozásom csak csokilikőrrel, mert az van a hűtőben! :-)
Szuper a blogod és az ötleteid!!

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, biztos szuper lesz csokilikőrrel is, hajrá!

Erdokóstoló írta...

Nagyon tetszik. Bár még soha nem próbáltam otthon jégkrémet itt az ideje!

Praliné Zsuzsi írta...

Erdőkóstoló, ezt nagyon ajánlom kipróbálni, szerintem te is gyorsan házijégkrém-függő leszel :)