2012. június 1.

Baileys-zel töltött bonbon (vigyázat, folyik!!)


Egyik kedvenc bonbonos könyvemben, Wybauw Fine chocolates, great experience című művében van egy tojáslikőrös recept, amit még Húsvét táján ki akartam próbálni, csak tojáslikőr helyett Baileys-zel. Mivel a könyv Németországban maradt, így Emőke tojáslikőrös verzióját csekkoltam gyorsan - és milyen jól tettem! Emőke ugyanis a receptje alapján a Wybauw-nál található vaj mennyiségének csak a harmadát használta, így egy folyós állagú likőrös bonbon született a Wybauw-nál látható szilárd töltelékű helyett. Én egy kicsit csökkentettem a Baileys mennyiségén, szerintem az picit hígabb, mint a tojáslikőr. Így is egy éjszakán keresztül a hűtőben pihent a forma, és épphogy le lehetett zárni, de megérte, mert gyakorlatilag olyan, mintha folyékony Baileys-zel töltött bonbont ennénk! 

Hozzávalók 24 darabhoz:
- 2 dkg puha vaj*
- 4 dkg fondantmassza**
- 5 dkg Baileys
- 3 dkg fehér csokoládé

- 20 dkg étcsokoládé

* Wybauw receptje - ezzel a mennyiséggel számolva - 6 dkg vajat ír, ezzel szilárdabb állagú tölteléket kapunk. Ha elsőre nem szeretnénk kísérletezni a nehezebben lezárható töltelékkel, emeljük a vaj mennyiségét 4 dkg-ra!
** Fondantmassza kapható készen több helyen is (pl. Ázsia Bt., Desszertmester). Én magam készítem szintén Wybauw receptje alapján, ahol glükóz szerepel invertáló anyagként (kapható gyógyszertárakban vagy pl. az Ázsia Bt.-nél). A recept megtalálható az Alapreceptek posztomban, a 8. pontban.

Először a tölteléket készítem el. A fehér csokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztom, majd hozzákeverem a Baileyst és a fondantmasszát. A puha vajat habosra keverem egy kiskanállal, majd hozzákeverem a csokis masszához. Habverővel dolgozom bele, míg a töltelék teljesen egynemű nem lesz.
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot polikarbonát formában (szerintem ez a töltelék szilikon formában nem működne). Hűtőbe teszem a formát, míg a csoki megszilárdul. A mélyedéseket megtöltöm a Baileys-es krémmel, hagyva helyet a lezáráshoz is. Hűtőbe teszem a formát egy éjszakára.
Másnap újratemperálom az étcsoki maradékát, és lezárom a bonbonokat. Nehezebben lezárható bonbonoknál a lezárást úgy szoktam megoldani, hogy a mélyedésekre egyenként kanalazom az étcsokit, nem pedig a forma közepére öntök nagyobb mennyiséget és egyengetem azt el. A mélyedésenként kanalazott csoki azonnal fed, kisebb az esélye, hogy kinyomja a kicsit labilisabb tölteléket. A felesleges csokit spaklival lehúzom. Egy óra hűtés után kiborítom a bonbonokat a formából.

9 megjegyzés :

Petra írta...

A kedvenc likőröm... :))))
Jól néznek ki a kis virágokkal a tetején, és ahogy folyik... Jaj, nekem. :9

Praliné Zsuzsi írta...

Petra, én is nagyon szeretem :)) Hát igen, sajnos jobb félbevágott képet nem lehet róla csinálni :D

Belly írta...

Ha jobban belegondolsz akkor a csoki csak a szájban olvad...:-D
Mennyei lehet!

Praliné Zsuzsi írta...

Belly, az ám :))

Névtelen írta...

Szia! Gyönyörű finomság! A virágmintát hogy csináltad a tetejére?

Praliné Zsuzsi írta...

Névtelen, ez mágneses polikarbonát formában készült, az aljához be lehet tenni méretre vágott, kakaóvajjal készült mintájú transzferfóliát, ami átolvad a csokira.

Névtelen írta...

Szia!Abban még tudnál segíteni, hogy hol tudnék transzfer fóliát beszerezni? Előre is köszönöm!

Praliné Zsuzsi írta...

Ázsia Bt. boltja, Food-Pack kft., Goodwill Kft. Linekeket ebben a posztban találsz a felsoroltakhoz: http://www.pralineparadicsom.hu/2011/11/kerdezz-felelek-alapok-bonbonozashoz.html.

Be Sweet :) írta...

Ez is egy gyönyörű alkotás lett. :) imádom ezt a likőrt és az a baj hogy megjött a kedvem a bonbonozáshoz. :) csak nálunk nem nagyon szokott fogyni. Te mire szoktál készíteni? Mindig ajándékba vagy csak otthon nasinak? :)