2011. január 24.

Narancszselés - étcsokis kocka jázminos zöldteával megbolondítva


Mostanában kedvet kaptam a zselés bonbonokhoz: volt a blogon málnazselés, volt borzselés, most egy narancszselés következik, ahol a zselé étcsokis ganache-rétegen csücsül. Az étcsokis ganache-t pedig egy kis zöldteával bolondítottam meg: már a gyömbéres - zöldteás praliné óta tudom, hogy jól passzol az étcsoki és a zöldtea egymáshoz - a naranccsal pedig meg is van a tökéletes triumvirátus!
Node van ennek a bonbonnak még egy érdekessége: a díszítés! Végre-valahára sikerült szert tennem transzferfóliára (csokifóliaként vagy dekorfóliaként is emlegetik). A transzferfólián színezett kakaóvajjal rajzolt minták vannak, amelyek megolvadt csokira helyezve-simítva átkerülnek (tkp. "átolvadnak") a csokira a hő hatására. Lehet használni torták dekorálására, illetve természetesen bonbonok díszítésére. Én négy ívre tettem szert innen - hála a testvéremnek, aki Szegedről elhozta nekem. Ezen a lelőhelyen egy ív (kétféle színű mintával) 400 Ft-ba kerül, ívenként lehet venni, ránézésre egy ívből olyan 40-50 bonbont lehet feldíszíteni.


A transzferfóliáim

Most pedig jöjjön a recept!


Hozzávalók 12 kockához:
- 10 dkg + 15 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl tejszín
- 1 tk. vaj
- 1 púpos tk. szálas jázminos zöldtea (másféle is lehet)
- 1 dl frissen facsart narancslé
- 2 db zselatinlap (Dr. Oetker)
- transzferfólia a díszítéshez

Először elkészítem a ganache-réteget. A tejszínt megmelegítem, majd beleszórom a zöldteát, és kb. negyed óráig áztatom benne, majd leszűröm. Újra felmelegítem a tejszínt, beledobom a kockára tört-vágott 10 dkg étcsokit, és addig kavarom, míg el nem olvad. Hozzáadom a masszához a vajat is, majd egy 10 x 10 cm-es, sütőpapírral kirakott krémeskeretbe öntöm (vagy más kb. ekkora edénybe). Hűtőbe teszem.
A narancszseléhez a narancslét felmelegítem, a zselatinlapokat pedig beáztatom hideg vízbe. Majd a zselatinlapokat a narancsléhez keverem. Miután kicsit lehűlt, a ganache-ra öntöm, és visszateszem a hűtőbe.
Miután a zselé megszilárdult, a krémeskeretnél óvatosan körbevágom a kétrétegű masszát, lemelem a keretet, majd kockákra vágom. A kockákat kicsit visszateszem a hűtőbe.
Előkészítem a díszítéshez a transzferfóliát: egy kicsit nagyobb darabokra szabom, mint amekkora kockákat vágtam, vigyázva, hogy a lehető legkevesebbet érjek a mintához, nehogy a kézmelegtől megolvadjon vagy elmosódjon. A fóliadarabokat a kezem ügyébe készítem, mert gyorsan kell majd dolgozni. 
A bevonáshoz a 15 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom. Fogok egy kétrétegű kockát, megmártom a csokiban, sütőpapírra teszem. Aztán gyorsan fogok egy darab transzferfóliát, és a mintával lefele rárakom a kocka tetejére, majd egy villával vagy ujjbeggyel rásimogatom, hogy mindenhol fedje. Ez még nálam sem ment mindenhol tökéletesen, de ez volt az első próbálkozásom a fóliával.

Transzferfólia a friss csokibevonaton

Az összes kockával így járok el. Miután pedig a csokibevonat megszilárdult, lehúzom a fóliákat óvatosan. És voilá, a minta átkerült a csokira!



40 megjegyzés :

Nelli írta...

Lélegzetelállító!Gyönyörűeket alkotsz!Boltot kellene nyitnod az már biztos!:-)
Egy transzferfóliás tortát én is csináltam már a blogom tetején a fényképeknél látható.

4Gyerek írta...

ez a gaz blogspot nem engedte az éjszaka, hogy megdícsérjem ezeket a gyönyörűségeket.
kb 1 hónapja olvastam először a dekorfóliáról, ötletes. s most itt Nálad viszontlátom, gratulálok.

Mézeskalács írta...

Eszméletlenül gyönyörűségesek!!!

Mary írta...

Csoda szépek!:)

Gabi, a tortatanonc írta...

Nagyon szépek! Én szilveszterre dekoráltam így bonbont, de bizonyára nem volt elég meleg a csoki, így a minta nem került át... Azért lett egy pár szépség, népszerűek voltak!

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm! Este megkukkantom majd a tortádat is!

4Gyerek, :) Köszönöm a dicséretet!

Mézeskalács, köszi, nagyon kedves vagy!

Mary, nagyon örülök, hogy tetszik! Az ember szinte sajnálja megenni :)

Gabi, az elhiszem, hogy népszerűek voltak! Hát igen, jó gyorsan kell ezzel dolgozni, hogy a minta átkerüljön! Nekem mindre átment, csak egy-kettőnél még maradt a fólia alatt pici légbuborék, úgyhogy gyakorolnom kell :)

Gál Edith írta...

Nagyon-nagyon-nagyon szépségesek!!! :)

egycsipet írta...

Hűű, ezek csodaszépek lettek! :O :))

BirgánAndi írta...

Micsoda kincsekhez jutottál hozzá!

Érdekes lehet ez a teás ízesítésű ganache.

Tudod mit csinálok ma? Fehércsokis, aszalt epres trüffelt. Ha megköt, akkor golyóbisok lesznek belőle, étcsokiba mártva. Ha nem szilárdul meg, akkor valami más...:)

Anditanti írta...

Tea, narancs, csoki, remek összeállítás:) A díszítés pedig egészen káprázatos, megérte a "bajlódást":D

Chef Viki írta...

Teljesen készen vagyok...

Ceffa írta...

Most már csakugyan kell belőle... igaza van Nellinek!!!
Hol a boltocskád? Mert az elsők között vagyok aki vásárolna Tőle. Én magam megmaradok a virágaimnál, de közben egy-két bonbon:) mmmmm.
Légysziiiii

Ceffa írta...

Jaj-jaj bocsi..
természetesen Tőled vásárolnék.
De, át kell olvasni amit leír az ember...

Túry Amália írta...

Csodálatosak! ez a fólia nagyon jópofa!

Ms. Poppy írta...

Te egy igazi bonbonművész vagy! Olyan szépeket alkotsz! Nem is mernék beleharapni egy ilyen csodába.:)

Bianka írta...

Gyönyörűek

Moha írta...

Ez a fóliás díszítés csuda jó! Mondjuk a bonbon íze is mennyei lehet...

Ditta tortái írta...

Ez maga a csoda nagyon gyönyörűk lettek,és ez a díszítés nagyon szép lett,nagyon ügyes vagy!

Praliné Zsuzsi írta...

Ó nagyon örülök, hogy mindenkinek így tetszik a fólia!

Edith és egycsipet, köszönöm szépen!

Tatin, így én is jártam már! Emlékeim szerint a karamellből akartam harapható és csokiba mártható vajkaramellt csinálni, de krém lett :) És úgy nevettem, amikor a barátnőm megkérdezte, hogy találtam ki ezt a jó krémreceptet :D

Anditanti, meg bizony!

Chef Viki, :)))

Ceffa, nagyon kedves vagy! Lehet, hogy virágboltban árulni jó üzlet lenne, ha már úgyis ajándékokért (is) térnek be oda :)

Colors in the kitchen, szerintem is! És nem is borzasztó drága!

Ms. Poppy, most lenne jó nekem egy pirulós szmájli :)

Bianka, köszi!

Moha, nagyon kedves vagy, köszönöm a dicséretet!

Ditta, köszönöm Neked is!

BirgánAndi írta...

Nem szilárdul, több,mint lágy. Ha összekeverem mascarponéval lehet egész jó kis pohárkrém jön ki belőle.

Praliné Zsuzsi írta...

Tatin, milyen arányban raktál bele fehércsokit meg tejszínt? Egy kis mélyhűtő sem segített volna neki? Ilyen esetekben jó szolgálatot tesz még a szilikon bonbonforma, mert abba még a lágyabbak is beleadagolhatók.

BirgánAndi írta...

Sok lett a tejszín egészen biztos.
10 deka csokihoz 75 ml tejszínt tettem. Már amikor beleöntöttem, és kevertem akkor láttam, hogy nem lesz rendben.Nem is tudom miért löttyintettem bele az egészet. Kb. úgy csináltam, mint aki naponta több tonna ilyet gyárt. :) Kimértem, és zutty. Pedig még kenyérsütéskor is óvatosan adagolom a vizet. Biztos valami front volt reggel...vagy nemtom. Fagyasztóba még nem tettem bele, a rendes hűtőben van.

Praliné Zsuzsi írta...

Az nagyon sok! Étcsokinál szoktam ilyen aránnyal dolgozni: 10 dkg csoki, fél deci tejszín, 1 tk. vaj. A fehércsoki még éppen működik ezzel az aránnyal, de már lágyabb lesz, mint az ét, így érdemes kevesebb tejszínnel (kb. 0,35 dl) csinálni. Ugyanennyi kell a tejcsokihoz is (0,35 dl kb. 10 dkg-hoz), meg mehet 1-1 tk. vaj is. Azért egy próbát megér talán a mélyhűtő!

BirgánAndi írta...

Vagy veszek hozzá holnap még egy tábla csokit.Csak akkor meg rengeteg lesz belőle.
Igazából most olyan állapotban van, hogy finom tölteléke lenne egy bonbonnak.
Lehet bedugom a fagyasztóba, veszteni nem vesztek semmit.

á la carte kulinaria írta...

NAGGYON jól néznek ki!!! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Tatin, hát finomnak biztos finom, akkor valamilyen formában tuti el fog fogyni :)

Á la carte, köszönöm, nagyon kedves vagy!

BirgánAndi írta...

Tovább offolom a dolgokat:) Nem szilárdult meg a fagyasztóban sem. Mondjuk van benne pálinka is, igazi házi Már annyiszor kivettem,betettem, nézegettem, kavargattam, kóstolgattam a kis művemet, hogy a felének már a nyakára hágtam. Pedig nem is szeretem a fehércsokit. Ma teszek egy próbát vele bobnbon töltelékként.

Vali írta...

Igaz, hogy én most mellőzöm az édességeket, ha lehet, de előbb-utóbb el jön az ideje amikor már én is többet készíthetek belőlük.
Nézz be hozzám légyszíves

Praliné Zsuzsi írta...

Hát, Tatin, akkor tényleg nincs más lehetőség, mint bonbontölteléknek bevetni, vagy prohárkrémmé alakítani!

Vali, megyek!

Unknown írta...

Örvényes bonbonformám van és a kocka alakúra pályázom.

Ottis írta...

Hűha, ez gyönyörűséges!!!

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon szépet alkottál megint.
Én karácsony előtt voltam egy cukrász nagykerben, csodák voltak ott, ott láttam ilyen transzferfóliát, de nem tudtam venni belőle, mert nem bontották fel, 15 ívet kellett volna elhozni belőle, azt meg egyfajtából sokalltam.
De nem adom fel, hátha máshol megbontják:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Ottis, köszönöm, nagyon kedves vagy!

Gesztenye, köszönöm szépen neked is! Igen, eddig én is azért nem vettem, mert 10-15 fóliára nincs szükségem. De ezen a szegedi helyen egyesével adják, és szerencsére a tesóm Szegeden lakik, így ő hozta nekem. Még Á la carte írt egy kommentben egy pesti helyről, ahol időnként lehet hármas kiszerelésben kapni. Itt írta:
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/12/tonkabab-csokolade-kokusz-karamell.html

Zsuzsa írta...

Nekem is nagyon tetszik ez a módszer!
Írtam ennek a szegedi cégnek, ők ajánlottak egy másik cukrász nagykert, de az oldalukon nem találok árakat. Tehát azt hiszem, ezen a vonalon elakadtam... :-(

Praliné Zsuzsi írta...

Szia Zsuzsa! Üdv a blogon! :) Esetleg telefonszám vagy e-mail cím nincs megadva ennél a másik cukrász nagykernél? Valami elérhetőséget csak adtak!

Zsuzsa írta...

Igen, van mail cím és telefonszám is, de budapestiek, én meg szombathelyi vagyok...

Turák Kinga írta...

hogyan lehet a fóliát felhelyezni úgy a bonbonra, h a tetején ill. az oldalán legyen, ha szilikon formában készül? utólag? v előtte bele kell tenni a formába? vagy hogyan? lehet, h hülye kérdés...

Praliné Zsuzsi írta...

Kinga, legjobb tudomásom szerint szilikon formában nem lehet sajnos ilyen transzferfóliákat használni. Utólag nem lehet rárakni, mert ahhoz, hogy a kakaóvajas minta "átmenjen" a bonbonra, friss, meleg csokimázra van szükség, így fog kb. "ráolvadni" a minta a csokira, megdermedt felületre nem lehet rátenni.
Ha pedig előzőleg akarnánk rárakni, akkor egyrészt nagyon pontosan ki kéne vágni a fóliából szükséges darabokat, mert ahol a fólia meggyűrődik, ott megtörik a minta is. Esetleg egy sima aljú formában, a forma aljára rakva tudnám elképzelni a transzferfóliát, pontosan levágva. De általában ezeket a fóliákat kocka alakú bonbonok díszítésére használják, ahol a bonbon tetejére szépen rá lehet simítani ujjbeggyel (hogy ne maradjon légbuborék). A kocka alakú bonbonoknak elvileg az oldalára is rá lehetne tenni, csak ahhoz szép sima oldalfelületet kell létrehozni. De pl. profi csokiboltokban is inkább csak a tetejét díszítik a csokiknak.

Turák Kinga írta...

:( köszi, akkor még váratnak magukra a fóliák :)

Praliné Zsuzsi írta...

Kinga, biztos ami biztos, ma tettem egy próbát: méretre vágtam egy darabka fóliát, és a kocka alakú Silikomart-forma aljába raktam. De mivel nincs lelógó vége a fóliának, a bonbon megsértése nélkül nem lehetett lebányászni a fóliát, úgyhogy szilikonformával nem működik :(