2013. július 1.

Minitorták cseresznyével és fehércsoki-mousse-szal



A hétvégén friss, ropogós cseresznyék végezték minitortában. A cseresznyéből cseresznyepálinkás zselét készítettem, ezt pedig cseresznyepálinkás fehércsokimousse-szal társítottam. A zselé- és mousse-rétegek hajszálvékony, cseresznyepálinkától szaftos sacher-lapok közé kerültek, amelyek már a málnás sacher minitortáknál is beváltak. A tortácskák tetejére pedig cseresznyepálinkába áztatott, vaníliás-fehércsokis cseresznyeszemeket ültettem. Ezekből akár többet is érdemes készíteni, látványos és finom nassolnivaló lehet!



Hozzávalók 3 minitortához:
Sacher-lapok:
(Baracskay Angéla receptje alapján)
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 30 gr xilit (vagy cukor)
- 25 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy sima búzaliszt)
- 25 gr kakaópor
- 2 tojásfehérje
- 30 gr xilit (vagy cukor)
- 25 gr marcipán
- 25 gr olvasztott vaj
Fehércsoki-mousse:
- 2 dl habtejszín
- 1 rúd vanília
- 220 gr fehér csokoládé
- 8 db pillecukor/marshmallow (kb. 35 gr)
- 4 tk. cseresznyepálinka
Cseresznyezselé:
- 150 gr cseresznye (magozva mérve)
- 3 gr pektin
- 1 ek. xilit (vagy cukor)
- 3 tk. cseresznyepálinka
Cseresznyepálinkás-fehér csokis cseresznyék:
- 10 szem cseresznye szárastul
- kb. 1 dl cseresznyepálinka
- 60 gr fehér csokoládé
- fél rúd vanília



Az egész szem cseresznyéket 4-5 nappal korábban beáztatom a cseresznyepálinkába. A recept többi részében aztán a cseresznyék áztatásához használt pálinkával dolgoztam.

A sacher-lapokkal kezdek - ezeket előre is el lehet készíteni. Az egész tojást, a tojássárgákat és az első adag xilitet habosra keverem. Hozzákeverem a lisztet és a kakaóport is. A tojásfehérjét a második adag xilittel habbá verem, majd két részletben óvatosan hozzáforgatom a kakaós masszához. Ebbe belereszelem a marcipánt és belekeverem az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt tepsin jó vékonyra elterítem: kb. egy A/4-es lapnyi nagyságban, de érdemes megnézni a desszertgyűrűvel is, hogy ki fog-e adni kilenc korongot. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütöm. Lehúzom a tésztáról a sütőpapírt, majd hagyom kihűlni, végül desszertgyűrűvel (7 cm átmérőjű) 9 korongot szaggatok belőle.

Jöhet a cseresznyezselé. A kimagozott cseresznyét összeturmixolom (ízlés szerint lehet darabosabbra is hagyni), a xilitet pedig összekeverem a pektinnel. A cseresznyepürét csípősre, majdnem forráspontig melegítem, majd folyamatos keverés mellett beleszórom a xilittel elkevert pektint. Forrástól számítva még pár percig főzöm kavargatva. Ekkor leveszem a tűzről, és mikor már egy kicsit hűlt, hozzákeverem a cseresznyepálinkát.

A mousse-hoz kb. fél deci tejszínbe belekaparom a vaníliamagokat, beletépkedem a pillecukrot, majd addig melegítem kavargatva, míg a pillecukor elolvad. Ekkor beledobom a kockákra tört fehér csokit, és addig keverem, míg teljesen fel nem olvad, egynemű masszát nem kapok (ha kell, pici tejszínt még adhatunk hozzá). A csokis-pillecukros masszához hozzákeverem a cseresznyepálinkát, majd kb. szobahőmérsékletűre hűtöm. A maradék tejszínhabot kemény habbá verem, majd két részletben, óvatosan hozzáforgatom a csokis masszához. 

Jöhet az összeállítás. Mindhárom desszertgyűrű aljába egy-egy sacher-korongot teszek, ezt meglocsolom egy-egy tk. cseresznyepálinkával. Erre adagolok kb. 2-2 tk. cseresznyezselét, majd kb. 3-3 ek. fehércsokimousse-t. (A zselét lehet kicsit hűteni, mielőtt a mousse rákerül, de nekem jobban tetszett, hogy egy kicsit összefolyt a két réteg, márványos lett.) Óvatosan ráillesztem a mousse-ra a második sacher-korongot mindegyik desszertgyűrűben, majd kb. fél órát hűtöm. A második korongot is meglocsolom 1-1 tk. cseresznyepálnikával, majd megint 2-2 tk. cseresznyezselé jön (ha nagyon lehűlne és bezselésedne, újra lehet picit melegíteni), ismét 3-3 ek. fehércsoki-mousse, végül a harmadik sacher-korong, amelyet szintén meglocsolok 1-1 tk. cseresznyepálinkával. Hűtőbe teszem a minitortákat egy éjszakára. Ha minden jól megy, a mousse kb. negyede a díszítéshez megmaradt: ezt szintén hűtőbe teszem.



Másnap jöhet a díszítés. Ehhez a pálinkába áztatott cseresznyéket törlőkendőre teszem, és hagyom megszáradni kívülről. A fehér csokit megolvasztom, hozzákaparom a vaníliamagokat, majd temperálom, és ebben megmártom a száruknál fogva a cseresznyéket. Sütőpapírra ültetem, míg a csokoládé meg nem dermed. A minitorták oldalát hajszárítóval körbemelegítem, majd óvatosan lehúzom a desszertgyűrűket. A maradék mousse-t csillagcsöves habzsákba teszem, és habrózsákat nyomok a három minitorta tetejére. A habrózsákra ültetem a fehér csokis-pálinkás cseresznyeszemek egy részét, a maradékot pedig kapszlikban a tortácskák mellé tálalom.



5 megjegyzés :

Timeyra írta...

Szia!
Köszi ismét a szuper receptet, nagyon tetszik :)
Esetleg alkoholmentes verzióra van tipped a pálinka helyett?
Előre is köszi!

Erika írta...

Gyönyörűséges, mennék bekanalazni!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Timeyra, köszi, örülök, hogy tetszik! Ha alkoholmentes verziót szeretnél, akkor így lenne érdemes változtatni szerintem a recepten:
- a mousse-nál az alkohol helyett tegyél plusz tejszínt VAGY szerintem azt is csinálhatod, hogy a dél deci tejszín helyett, amiben a pillecukrot meg a fehér csokit megolvasztjuk használj fél deci átpasszírozott, leturmixolt cseresznyepürét, és akkor cseresznyés mousse-od lesz
- a cseresznyezselénél simán hagyd el
- a sacher-korongoknál is el lehet hagyni (a tészta önmagában is jó szaftos, könnyű, puha), vagy a pálinka helyett meglocsolhatod leturmixolt, átpasszírozott cseresznyepürével is
- a cseresznyeszemeknél az áztatós részt hagyd el, csak simán márts csokiba (esetleg előtte becsomagolhatod marcipánba a cseresznyeszemeket is akár).
Illetve lehet, hogy én egy kis plusz fűszert vinnék a tortába, mondjuk fahéjat, hogy a cseresznyét karakteresebbé tegye (az eredeti verzióban a pálinka tölti be ezt a szerepet). De akár meggyből is finom lehet ugyanez szerintem :)

Erika, köszönöm :)

Timeyra írta...

Zsuzsi: Nagyon szépen köszönöm a tippeket :) Hétvégén próbálkozom :)

Praliné Zsuzsi írta...

Timeyra, nagyon szívesen! :)