2013. július 17.

Fekete ribizlis & feketeribizli-borsos jégkrém



A már posztolt trüffelen kívül egy jégkrémben is kipróbáltam a nemrég szerzett izgalmas új fűszert, a feketeribizli-borsot (bővebben itt írtam róla). A kiindulópont egy főzött, fehér csokis fagyialap volt: így azt is meg tudtam nézni, hogy működik a feketeribizli-bors az étcsoki után a fehér csokival. Hát szerintem egész egyszerűen fenomenálisan: én magában nem szeretem a fehér csokit (na jó, kivéve a karamellizált verziót...), mert túl édes, túl tömény - kell valami, ami ezt ellensúlyozza. Na a feketeribizli-bors pont ezt teszi: a gyümölcsös, citrusos, fűszeresen "csípős" íze szépen egyensúlyba hozza a fehér csoki alap édességét. 
A jégkrémet én még egy kis feketeribizli-pürével márványoztam, és hab a tortán a szép pink csokiburok, ami nem E betűknek, hanem liofilizált feketeribizli-pornak köszönhető.
Na persze akkor se kattintsatok el rögtön, ha épp nincs egy kis feketeribizli-bors kéznél! Anélkül is készíthetünk finom jégkrémet a főzött fehér csokis fagyialapból kiindulva, ha valamilyen savanykás gyümölcspürével márványozzuk (lehet fekete ribizli helyett málnával, meggyel, pirosribizlivel pl.)!



Hozzávalók kb. 4-5 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 1 dl tej
- 0,5 dl habtejszín
- 80 g fehér csokoládé
- 1 tojássárgája
- kb. egy késhegynyi feketeribizli-bors
Feketeribizli-püré:
- 100 g fekete ribizli
- 1 tk. akácméz
- pár csepp citromlé
Csokiburok:
- 80 g fehér csokoládé
- 20 g kakaóvaj
- 1 tk. liofilizált feketeribizli-por (elhagyható vagy helyettesíthető porrá őrölt liofilizált málnával, eperrel stb.)

A fagyialaphoz a tejet és a tejszínt összekeverem, forrásig melegítem, majd belekeverem a feketeribizli-borsot, és lefedve állni hagyom egy órán keresztül. Egy óra leteltével átszűröm, majd összekeverem a tojás sárgájával. (Én plusz édesítést nem használtam, nekem bőven elég volt a fehér csoki édessége, de ha valaki nagyon édesszájú, az keverjen ki cukrot/xilitet a tojás sárgájával, mielőtt a tejes tejszínhez keverné.) A tojásos-tejes alapot alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 82 fokig kell melegíteni, ill. ha a fakanál hátán végighúzzuk az ujjunk, látszódni fog a nyoma, amikor már elég sűrű. Ekkor beledobom az apróra vágott fehér csokoládét, és egyneművé keverem. Kihűtöm az alapot.
A feketeribizli-püréhez a ribizliszemeket leturmixolom, majd átpasszírozom, és a mézzel és a citromlével pár percig forralom, amíg kicsit besűrűsödik. Kihűtöm.
A jégkrémformát félig megtöltöm a fehér csokis alappal, majd adagolok rá egy-egy teáskanálnyi ribizlipürét, és villával márványosra keverem. Erre ismét fehér csokis alap jön, majd ismét egy kevés ribizlipüré, amit szintén márványosítok egy villával. Kifagyasztom a jégkrémeket.

Kifagyasztás előtt

A csokiburokhoz a fehér csokit és a kakaóvajat összeolvasztom, majd elkeverem benne a liofilizált feketeribizli-port. Ezt a bevonót egy bögrébe öntöm, és egyenként megmártom benne a jégkrémeket - ha kell, kiskanállal igazítom ki a csokizás hiányosságait. A csokiburok rögtön ráfagy, ehetjük is!


8 megjegyzés :

Zita írta...

Gyönyörű! Vigyázz, hogy a Magnumot gyártó cég nehogy lenyúlja a mesterművedet! ;)

Praliné Zsuzsi írta...

Zita, köszi :) Majd Magnumékon tartom a szemem ;)

Erika írta...

Ez csodaszép lilás szín (tudom, hogy nagy kedvenced!), megkóstolnám ezt is szívesen!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm, Erika! Igen, a színe nekem is nagyon bejött ;)

Névtelen írta...

Nagypn gusztàk, hol tudok venni ilyen jegkremformat? Szivesen kiprobalnam. Koszi ha megirod. Marcsi

Praliné Zsuzsi írta...

Marcsi, ezek a mini jégkrémformák a Gasztroshop webáruházból vannak:
http://gasztroshop.hu/jegkrem_fagyi_keszito_eszkozok_69/jegkrem_keszito_forma_klasszikus_mini_481. De még sokfélét találsz itt. Illetve most a Tchibo üzletekben is kaphatók ugyanilyen jégkrémformák, csak nagyobb méretben.

Unknown írta...

Szia Zsuzsi!
Csak azt szeretném kérdezni, hogy mikor kell a fagyialaphoz tenni a fehér csokit? Előre is köszönöm a választ! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! A fehér csokit apróra vágva a besűrített, még forró tejes-tojásos alaphoz adjuk, ez olvasztja meg. Egyneművé keverjük, és ezután hűtjük ki a fagyialapot. Pótoltam a receptben is, köszi az észrevételt! :)