2013. július 22.

Bounty fagyiszendvicsek



Nagy-nagy kedvencem a kókusz & étcsoki kombó: készült már csokiszeletben, minitortában, legutóbb pedig jeges trüffelek formájában. Nemrég szereztem szuper fagyiszendvics-kinyomókat a Tchibóból: persze rögtön ki is akartam próbálni az új szerzeményeket. Ehhez pedig ismét a Bounty ízvilága ugrott be: készítettem egy gyors, főzés nélküli, de a mascarponétól azért jó krémes kókuszfagyi-alapot, és ez került puha, csokis piskótalapok közé (a már több minitortánál is bevált Sacher-piskótát készítettem). 
A fagyiszendvics-kinyomók nekem nagyon beváltak: egyszerűen használhatók, és nagyon jópofa kis falatokat lehet készíteni ezekkel. Ha nincs ilyen kinyomónk, az sem gond, adok ezek helyettesítésére is ötletet a receptben!
Ezt a receptet küldöm virtuálisan a TeaRoom bloggereinek, akik az 58. VKF! témáját - Beach Blogger Bistro - kiírták. Ha nekem lenne kis bódém egy strandon (hmmm, én a Balaton északi partján képzelem el), természetesen ott jeges finomságokat árulnék: de nem sima gombócolós fagyikat, hanem ott lennének a nagy kedvenceim, a roppanós csokiburokba bújtatott jégkrémek sokféle ízben, és lennének fagyiszendvicsek is különféle ízkombókban. Ez a Bounty ízvilágú fagyiszendvics szerintem nagy kedvence lenne a strandoló gyerekeknek :)



Hozzávalók kb. 8-10 fagyiszendvicshez:
Fagyialap:
- 180 g habtejszín (vagy kókusztej)
- 60 g kókuszreszelék
- 3-4 ek. xilit/cukor
- 1 rúd vanília
- 4 ek. mascarpone
Sacher-piskóta:
(Baracskay Angéla receptje alapján)
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 30 g xilit (vagy cukor)
- 25 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy sima búzaliszt)
- 25 g kakaópor
- 2 tojásfehérje
- 30 g xilit (vagy cukor)
- 25 g marcipán
- 25 g olvasztott vaj



Elkészítem a fagyialapot. A tejszínhez hozzákeverem a xilitet/cukrot, a vaníliarúd magjait és forrásig melegítem. Ekkor hozzáadom a kókuszreszeléket is, és lefedve állni hagyom egy órán keresztül. Végül egy kézi habverővel beledolgozom a mascarponét is. A fagyiszendvics készítéséhez olyan egy centis vastagságban kell kifagyasztani a fagyialapot: tehát egy nagyobb mikródobozt (kb. 15x15 cm) érdemes kibélelni folpackkal és ebbe önteni a fagyialapot. Kifagyasztom. (Ha van fagyigépünk, akkor érdemes először abban kikeverni.)

Jöhet a Sacher-piskóta készítése. Az egész tojást, a tojássárgákat és az első adag xilitet habosra keverem. Hozzákeverem a lisztet és a kakaóport is. A tojásfehérjét a második adag xilittel habbá verem, majd két részletben óvatosan hozzáforgatom a kakaós masszához. Ebbe belereszelem a marcipánt és belekeverem az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt tepsin jó vékonyra elterítem: kb. egy A/4-es lapnyi nagyságban. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütöm. Lehúzom a tésztáról a sütőpapírt, majd hagyom kihűlni.

Jöhet a fagyiszendvicsek összeállítása. A fagyialapot kb. 5-10 perccel korábban kiveszem a fagyasztóból, hogy ne legyen kőkeményre fagyva. A kiszúróval először kiszúrok egyet piskótából, majd a fagyiból, majd  újra a piskótából. Végül a kész fagyiszendvicset kinyomom a kiszúróból. Ezt a műveletsort addig ismétlem, amíg a Sacher-piskóta és/vagy a fagyialap el nem fogy. Kicsit érdemes visszatenni a mélyhűtőbe a kész fagyiszendvicsket tálalás előtt.

Tipp: Ha nincs ilyen fagyiszendvics-kiszúró szerkentyűnk, akkor szerintem nagyobb sütikiszúrókat (pl. kerek, virág alakú) is használhatunk ugyanígy. Vagy megsüthetjük előre a Sacher-piskótát, a felét a kibélelt mikródobozba tesszük, erre jön a fagyialap, majd a piskóta másik fele, és egyben fagyasztom ki, végül pedig egyszerűen kockákra vágom.


Nincsenek megjegyzések :