2013. július 10.

Tonkabab-mogyoró-kávé jégkrém



Ez volt a hétvégi betevő jégkrémünk. Valami mogyorósat szerettem volna, de nem akartam, hogy túl édes legyen a mogyorónugáttól, így került bele egy kis kávé is, hogy  a nugát édességét ellensúlyozza. A kávé és a mogyorónugát párosához meg szuperül passzol a tonkabab, úgyhogy azt is reszeltem bele. De ha nincs tonkabab, akkor egy kis fahéjjal is nagyon finom lesz, vagy picit bevállalósabbaknak reszelt szerecsendióval! A csokiburokra ezúttal mogyorógrillázs került, nagyon jól feldobta a jégkrémet a ropogósságával!

Hozzávalók 4 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 1 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 1 tojássárgája
- 60 g mogyorónugát (vagy helyette nutella vagy házilag készített gianduja)
- 2 ek. kávébab (vagy 1-2 tk. instant kávé)
- kb. negyed tonkabab
Bevonat:
- 70 g étcsokoládé
- 20 g kakaóvaj
- 20 g cukor
- 30 g törökmogyoró



A fagyialaphoz a kávébabot aprítógéppel durvára aprítom, felforralom a tejet, majd beleáztatom a kávébabokat és belereszelem a tonkababot. Lefedem, és hagyom állni egy jó órán keresztül, hogy a kávé és a tonkabab íze ki tudjon oldódni. Ekkor leszűröm. Az átszűrt tejet összekeverem a tojássárgával (plusz cukor már nem kell bele, mert a mogyorónugát elég édes); ha instant kávét használunk, azt is most keverjük bele. A tojásos tejet folyamatosan kevergetve, alacsony lángon besűrítem kb. 80-82 fokig főzve: akkor jó, amikor látszik az ujjunk nyoma a fakanálon végighúzva. A tojásos masszába beledobom a felkockázott mogyorónugátot, és egyneművé keverem. Végül hozzákeverem a habtejszínt is. A fagyialapot jól kihűtöm, majd jégkrémformákban kifagyasztom.
A bevonathoz először elkészítem a mogyorógrillázst. A mogyorót 160 fokos sütőben pár percig pirítom, majd ledörzsölöm a barna, papírvékony héját. A cukrot karamellizálom, belekeverem a mogyorót, majd sütőpapírra terítem, és kihűtöm. Aprítógépben vagy sodrófával durvára töröm és egy tányérra terítve előkészítem.
Az étcsokit a kakaóvajjal összeolvasztom, egy bögrébe öntöm, és megmártom benne az első jégkrémet. Ha kell, egy kiskanállal pótolom a csokizás hiányosságait. Ha ez megvan, a frissen csokizott jégkrémet azonnal meghempergetem a mogyorógrillázsban, mert a jégkrémen nagyon gyorsan megszilárdul a csoki. A többi jégkrémet is ugyanígy bevonom.


Nincsenek megjegyzések :