2013. február 8.

Karamellizált fehér csokis-banános bonbon



Szerettem volna bonbonban is kipróbálni a karamellizált fehér csokoládét. Lehetne belőle sima tejszínes ganache-t is készíteni tölteléknek, de én egy picit fokozni szerettem volna az élvezeteket, így egy banános ganache-t készítettem a karamellizált fehér csokiból. Az eredmény: banoffee pie a köbön bonbonba töltve, az első harapásnál a friss banánízt érezzük, aztán társul hozzá a dulce de leche-íz a fehér csokiból, és a háttérben finoman érződik a fleur de sel.

Hozzávalók kb. 15 bonbonhoz:
Banános ganache:
- 15 gr habtejszín
- 35 gr banánpüré (egy kisebb érett banánból)
- 1 tk. puha vaj
- 1 tk. akácméz
(- fleur de sel)
Csokiburok:
- 200 gr fehér csokoládé
- pici bronzos lüszter díszíteni (elhagyható)



A ganache-hoz a banánt leturmixolom, majd szitán átpasszírozom, és kimérem a 35 grammnyi pürét. A pürét a mézzel és a tejszínnel forrásig melegítem, majd az apróra tört karamellizált fehér csokira öntöm, és egyneművé keverem. Az én karamellizált fehér csokim már eleve ízesítve volt fleur de sellel, ha nem lenne, akkor egy kis plusz fleur de sel-t tettem volna a püréhez, mikor összemelegítem a mézzel és a tejszínnel. Végül a ganache-hoz keverem a puha vajat, és szobahőmérsékletűre hűtöm.
A bonbonforma mélyedéseibe ecsettel egy pici bronzos lüszterport viszek fel. A fehér csokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát vagy szilikon formában. Hűtőbe teszem, míg a csokoládé megszilárdul. Utána a banános ganache-t habzsákba adagolom, és megtöltöm a kicsokizott mélyedéseket, hagyva helyet a lezáráshoz. Hűtőbe teszem a formát, míg a ganache picit megbőrösödik.
A fehér csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Ismét hűtőbe teszem szűk egy órára, majd kifordítom a kész bonbonokat a formából.



Tipp: A bonbonok talpát is feldobtam egy picit transzferfólia segítségével (ötlet innen). A fóliát a bonbonforma méretére vágtam, majd a talpazás után közvetlenül a formára simítottam a transzferfóliát vigyázva, hogy ne maradjanak benn légbuborékok. A bonbonok talpánál ujjbeggyel picit átsimítottam, hogy jól tapadjon a fólia. A bonbonformát fóliástul tettem hűtőbe, majd a hűtés után lehúztam a fóliát, és a szokásos módon kiborítottam a bonbonokat.


2 megjegyzés :

Erika írta...

De izgalmas, biztos, hogy csak finom lehetett!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, köszönöm szépen! :)