2010. december 22.

Szaloncukorvariációk: Mozart, mogyorós, diós és marcipános



Tegnap szaloncukorgyárrá alakult a konyha. Összesen négyféle készült: Mozart mostohatestvére szaloncukorformában (arany), mogyorós egy kis mogyorólikőrrel megbolondítva (rézszínű), diós aszalt szilvával (piros) és marcipános kandírozott naranccsal, illetve kandírozott gyömbérrel (ezüst). Nekem talán a Mozart és a mogyorós az idei kedvencem... vagy inkább a diós? Megyek, és megkóstolom még egyszer, hátha akkor rájövök!
A szaloncukkerek természetesen szép bécsi szaloncukorcsomagolókba öltöztek, öröm rájuk nézni!

1. Mozart-szaloncukor



Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 20 dkg marcipánmassza
- 15 dkg mogyorónugát
- 20 dkg min. 60%-os étcsokoládé

A mogyorónugátot kicsi rudakra vágom. A marcipánmasszát kinyújtom, majd késsel téglalapokra szabom. A téglalapokba egy-egy nugátrudat csomagolok, a kezemmel szaloncukorformára igazítom (először gömbölyítem, aztán hengergetem).
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd (mártó)villa segítségével egyenként megmártom benne a szaloncukrokat. Sütőpapíron vagy rácson száradni hagyom a csokimázt, végül becsomagolom.




2. Durván mogyorós szaloncukor


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 20 dkg őrölt mogyoró
- 10 dkg porcukor
- kb. fél deci mogyorólikőr
- 5 dkg aszalt szilva
- 20 dkg min. 60%-os étcsokoládé

Az őrölt mogyorót, a porcukrot és az apróra vágott aszalt szilvát egy tálba öntöm, majd lassan adagolom hozzá a mogyorólikőrt addig, amíg a massza össze nem áll. A mogyorós masszát kb. egy órán át hűtőben pihentetem, utána a kezemmel szaloncukorformákat gömbölyítek belőle. A csupasz szaloncukrokat kb. 20 percre hűtőbe teszem.
Az étcsokit felolvasztom és temperálom, majd (mártó)villával becsokizom a szaloncukrokat. Sütőpapíron vagy glitterrácson hagyom megszáradni a csokit, végül csomagolom.



3. Diós - aszalt szilvás szaloncukor


Hozzávalók kb. 30 szemhez:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg aszalt szilva
- kb. fél deci diólikőr
- 2 ek. rum
- 20 dkg étcsokoládé

A darált diót, a porcukrot és a feldarabolt aszalt szilvát egy tálba öntöm, rá a rumot, majd lassan adagolom a diólikőrt, amíg összeáll a massza. A diómarcipánt kb. 1 órán keresztül a hűtőben pihentetem. Utána a kezemmel szaloncukorformákat gyurmázok, és ezeket újabb 20 percig pihentetem a hűtőben.
Felolvasztom és temperálom az étcsokit, egyenként megmártom benne a szaloncukrokat. Sütőpapírom vagy rácson hagyom a csokit megszilárdulni, majd csomagolom.



Ötlet:
Dolce Vita receptje a Nők Lapja Konyha 2009. december - 2010. januári számában (25. o.), módosításokkal.


4. Marcipános szaloncukor kandírozott naranccsal, illetve gyömbérrel




Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 20 dkg őrölt mandula (én csak sajnos hámozatlan őrölt mandulát kaptam)
- 15 dkg porcukor
- pár csepp mandulaaroma
- egy csipet fahéj
- 5 dkg kandírozott narancshéj és 5 dkg kandírozott gyömbér
- kb. fél deci házi Limoncello (vagy narancslé, vagy narancslikőr)
- 20 dkg min. 60%-os étcsokoládé

A mandulát, a porcukrot, a mandulaaromát és a fahéjat egy tálba teszem, ehhez lassan adagolom a Limoncellót, míg összeáll a massza. Ekkor két részre osztom, az egyikbe kandírozott narancshéjat gyúrok, a másikba pedig kandírozott gyömbért darabolva. A marcipánt kb. egy órát hűtőben pihentetem.
Utána a kezemmel szaloncukrokat formázok, ezeket ismét kb. 20 percet hűtőbe teszem. A csokit fololvasztom és temperálom, majd ebben megmártom a szaloncukrokat. Sütőpapíron vagy rácson hagyom a csokit megdermedni, végül csomagolom.



Forrás:
Dolce Vita receptje a Nők Lapja Konyha 2009. december - 2010. januári számában (25. oldal), némileg módosítva.


16 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Nagyon guszták és a ruhájuk is csini! Nagyon ügyes voltál, hogy ennyi szépséges finomságot alkottál!

egycsipet írta...

Jujj, az a durván mogyoróóóós! Mennyei lehet!

Praliné Zsuzsi írta...

Tatin, köszönöm szépen! Csak gyorsan párolognak... :)

Egycsipet, köszi! Nekem a mogyis az idei kedvencem, szerintem szuperfinom!

családi tűzhely írta...

Jöhetnek szép sorban egymás után:)

Citromhab írta...

Nagyon szépek!!
Gondolom ez az a fajta szaloncukor csomagoló, amit saaajnos nem nyertem meg:-((.

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon ügyes vagy, szuperek lettek:-))

Praliné Zsuzsi írta...

Családi tűzhely, :))) Én már több sorozatot lenyomtam így :)

Citromhab, köszönöm!

Gesztenye, köszi, kedves vagy!

Bianka írta...

Juj nagyon jóóók

4Gyerek írta...

Azt hiszem jobb ha tényleg becsokizom most már a saját szaloncukkereim.

De előtte most amiért jöttem: ha kedved van, de csakis akkor, játssz velem. Kaptam én is, aztán megküzdöttem a feladattal. Ha van egy kis lajstrom, amit szeretnél, hogy teljesüljön most Karácsonykor, akkor máris teljesíted a játék feltételeit. Persze azért írd le, megosztván olvasóiddal.
http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com/2010/12/ohaj-sohaj-jajos-bajos.html

Mézigörl írta...

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszönöm!

4Gyerek, ha lesz egy kis szusszanásnyi időm, megírom!

Mézigörl, köszönöm, én is kellemes ünnepeket kívánok Neked és családodnak!

Gesztenye receptjei írta...

Erinacea !
Én is kívánok minden szépet és jót az ünnepekre!

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, köszönöm szépen!

Harangi Anna írta...

Nagyon szépek! :)
Mibe vannak csomagolva? Hol lehet ilyet szerezni?

Kisgésa írta...

Szia Zsuzsi gyönyörűen és guszta az összes bonbonod, kérdésem hol lehet szaloncukor papírt beszerezni?
Boldog Ünnepeket!🎄

Praliné Zsuzsi írta...

Kisgésa, például itt sokféle van jó áron: http://www.aluxfoil.hu/csokifolia.html.