2013. szeptember 18.

Szilvás minitorták két változatban



A hétvégén kétféle szilvás minitortát is készítettem - bár apa szerint ezek még minitortának is kicsik voltak, szerinte inkább maxibonbonok :) Ami közös bennünk - már a szilván kívül - az a fényes étcsokiglazúr, amivel bevontam és a gesztenyepiskóta, amelyet már régen ki szerettem volna próbálni Angéla blogjáról: a piskóta szuperkönnyű, puha, szaftos - főleg hogy egy kis szilvapálinkával is meglocsoltam.  Az egyik minitortába egy réteg könnyű szilvamousse és fűszeres szilvapürével ízesített étcsokiganache került még - ez egy az egyben olyan ízvilágú, mint a puszedli, csak közben sokkal könnyebb-habosabb! A másik minitortába étcsokimousse került vörösborban sült szilvával.
A minitorták 7 cm átmérőjű szilikon félgömbformában készültek, de desszertgyűrűben is el lehet készíteni, illetve persze többszörözve a hozzávalókat nagyobb tortát is készíthetünk.

Fűszeres szilvamousse minitorta gesztenyepiskótán

Hozzávalók 6 darabhoz:
Gesztenyepiskóta:
- 1 nagyobb tojás
- 25 g cukor
- 65 g gesztenyemassza (cukrozatlan, pl. Maroni)
- 40 g darált mandula
- 2-3 cm-nyi vaníliarúd
- fél kk. sütőpor
Sült szilva:
- 200 g szilva (magozva mérve)
- 2 ek. nádcukor
- fahéj
- őrölt szegfűszeg
Szilvamousse:
- 125 g sült szilva
- 50 g joghurt
- 2 lap zselatin (4 g)
- 70 g habtejszín
Étcsokiganache:
- 40 g sült szilva
- 20 g habtejszín
- 50 g étcsokoládé
Glazúr:
- 130 ml habtejszín
- 20 g cukor
- 20 g méz
- 125 g étcsokoládé



A gesztenyepiskótához a tojássárgát és a vaníliarúdból kikapart magokat összedolgozom a gesztenyepürével.  A cukrot a tojásfehérjével habbá verem, majd óvatosan hozzáforgatom a gesztenyés tojássárgához. Végül beleforgatom a sütőporral összekevert darált mandulát is. A masszát szűk egy centi vastagon elterítem sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortakarikában vagy akkora szögletes sütőkeretben, amelyben kb. egy centi vastag lesz. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig sütöm. Langyosra hűtöm, majd 6 cm-es kiszúróval hat korongot szúrok ki belőle.

A sült szilvához a szilvát negyedelve elterítem egy nagyobb jénai tálban, és összeforgatom a cukorral és a fűszerekkel. 160 fokos sütőben 40 percig sütöm.

A szilvamousse-hoz a sült szilvából kimérek 125 grammot pépesítem botmixer segítségével. Forrásig melegítem, és feloldom benne a hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat. Hozzákeverem a joghurtot, majd szobahőmérsékletűre hűtöm. A habtejszínt felverem (nem kell kőkeményre, csak legyen már tartása), és a szilvapéphez forgatom. A mousse-t elosztom a félgömb forma mélyedéseiben, majd hűtőbe teszem egy órára.

Az étcsokimousse-hoz a sült szilvát a tejszínnel pürésítem, majd forrásig melegítem. Beledobom a darabokra tört étcsokit, és egyneművé keverem. A ganache-ba nyomom a gesztenyepiskótából kiszúrt korongokat (ezeket előzőleg egy kis szilvapálinkával meg is lehet locsolni). A formát mélyhűtőbe teszem, és kifagyasztom a minitortákat. (Ha tortaformában vagy desszertgyűrűben készítjük, elég kihűteni sima hűtőben. A szilikon félgömb formából viszont csak fagyasztva tudjuk a mousse-t kiszedni.) Ha kifagytak, óvatosan kiszedem a minitortákat a formából, és hagyom, hogy a sima hűtőben felengedjenek.

A glazúrhoz a tejszínhez keverem a mézet és a cukrot, majd forrásig melegítem. Ehhez hozzákeverem a darabokra tört étcsokoládét, míg egynemű masszát nem kapok. Kicsit hagyom hűlni-sűrűsödni. Egy rácsot tányérra teszek, és a rácsra ültetem a minitortákat. Egy kanállal lelocsolom egyenként a minitortákat, figyelve, hogy mindenhol fedje a glazúr. (Valamennyi glazúr fog kimaradni, a maradék újramelegíthető és felhasználható.)



Én a díszítéshez mintás transzferfólián készítettem sablon segítségével csokikorongokat - ehhez, illetve a sablon nélküli változathoz itt a leírás.

Vörösborban sült szilvás, étcsokimousse-os minitorta

Hozzávalók 6 darabhoz:
Gesztenyepiskóta:
Ugyanaz, mint az előző minitortánál.
Étcsokimousse:
- 1 tojássárga
- 0,8 dl tej
- 1,5 lap zselatin (3 g)
- 1 dl habtejszín
- 100 g étcsokoládé
- 2-3 ek. vörösborban sült szilva (leírás hozzá itt)
Glazúr:
Ugyanaz, mint az előző minitortánál.



A gesztenyepiskótát ugyanúgy elkészítem, ahogy az előző minitortánál.

A mousse-hoz a tojássárgát összekeverem a tejjel, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 80 fokig melegítem. Ekkor feloldom benne a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat, majd az összedarabolt étcsokoládéra öntöm és egyneművé keverem. Hagyom, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. A tejszínt nem túl keményre felverem, majd a tojásos-csokis masszához forgatom. A mousse felét szétosztom a félgömb forma mélyedéseiben, majd szétosztom rajta a vörösborban sült szilva felét. Megint mousse jön, majd a szilva maradéka. Végül óvatosan rányomom a gesztenyepiskóta-korongokat. Az előzőleg leírt módon fagyasztom, majd glazúrral áthúzom.

Így néznek ki a glazúrral áthúzás előtt

2 megjegyzés :

Erika írta...

Többször visszajöttem megnézni, úgyhogy írnom is kell kommentet, mennyire "harapni valóak" ezek a maxi bonbonok!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi :)) Otthon is ez volt a vélemény róluk ;)