2013. szeptember 9.

Szilvapálinkás trüffel



A legszilvásabb trüffel, amit eddig készítettem! Ugyanis három különböző formában is megtalálható benne a szilva: szilvalekvárt és szilvapálinkát adtam a ganache-hoz, míg hempergetéshez liofilizált szilvát használtam. Liofilizált szilvát eddig csak egy helyen találtam: a Panyolium terméke, én egy WAMP alkalmával vettem. Nagyon finom, ropogós, érdemes megkóstolni!

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Ganache:
- 100 gr étcsokoládé
- 30 gr darabos szilvalekvár
- 40 gr habtejszín
- 1 tk. glükózszirup
- 10 gr szilvapálinka
- 5 gr vaj
Bevonás:
- 100 gr étcsokoládé
- 5 gr liofilizált szilva
- 20 gr porcukor
- 5 gr kukoricakeményítő



A ganache-hoz a darabos szilvalekvárt, a tejszínt és a glükózszirupot összemelegítem, majd turmixgépben vagy botmixerrel egészen pépesre aprítom. Az étcsokoládét megolvasztom, majd 3-4 részletben hozzáadom a szilva-tejszín elegyét, és egyneművé keverem. Végül hozzákeverem a szilvapálinkát és a vajat is. A ganache-t kb. egy órára félreteszem, majd sütőpapírra habzsákkal kis kupacokat nyomok belőle. Hagyom állni 1-2 órán keresztül hűtőben vagy egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten, utána kézzel átgömbölyítem. Ismét hagyom állni rövid ideig a kézmelegtől kicsit átmelegedett golyókat.
A hempergetéshez a liofilizált szilvát aprítógépben porrá zúzom, és összekeverem az átszitált porcukorral és keményítővel. A porrá zúzott liofilizált szilvát is át lehet szitálni; akkor kevésbé rusztikus lesz a trüffelek külseje. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom. Fogok egy ganache-golyót, megmártom mártóvilla segítségével az étcsokiban, lerázom a felesleges csokit, majd a szilvás-porcukros porba ejtem, és a tálat mozgatva meghempergetem, majd egy kanállal óvatosan kiemelem. Ugyanígy bevonom a többi golyót is. Hagyom, hogy a csokoládé megdermedjen, majd egy szita segítségével lerázom a felesleges porcukros-szilvás port a trüffelekről.

Tipp: Ha nincs liofilizált szilvánk, a cukros-szilvás réteg helyett kakaóporba érdemes hempergetni.

2 megjegyzés :

Unknown írta...

Elkeszitettem, nagyon finom! Meddig marad meg az aromaja/alkoholtartalma mondjuk alufoliaba csomagolva? Vagy mennyi ido a szavatossaga? Koszonom a receptet!

Praliné Zsuzsi írta...

Alice, a szavatossággal kapcsolatban ezt a posztot nézd meg: http://www.pralineparadicsom.hu/2016/12/eltarthatosag-avagy-mikor-keszitsem-el.html.