2013. április 15.

Karamellizált fehércsoki fagylalt




Nagy kedvencem, a karamellizált fehér csoki fagyi formájában is bizonyított! Ezúttal a belőle készült fagyit kétféleképpen variáltam meg: egyrészt sós mogyoróvaj-örvényekkel, illetve passiógyümölcsös örvényekkel. Az élvezet fokozható persze, méghozzá roppanós étcsokiburokkal és Chili & Vanília isteni sós karamell öntetével.

Hozzávalók 4 adaghoz:
Fagyialap:
- 2 tojássárgája
- 2 ek. demerara nádcukor
- 1,5 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 2 nagyobb passiógyümölcs leve
- 2 púpos tk. sós mogyoróvaj 2 ek. habtejszínnel fellazítva
Csokiburok:
- 150 gr étcsokoládé
- 40 gr kakaóvaj
Sós karamell öntet (Chili & Vanília receptje):
- 200 gr cukor
- 80 gr vaj kockára vágva
- 1 kk. fleur de sel
- 1,5 dl habtejszín

A fagyialaphoz a tojássárgákat kikeverem a cukorral, majd hozzákeverem a tejet. Alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémet főzök belőle: maghőmérőn mérve 82 fokig melegítem. Ekkor beledobom az apróra tört karamellizált fehér csokit, és egyneművé keverem. Hozzákeverem a habtejszínt, majd a fagyialapot egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap fagyigépben elkészítem. Ha nincs fagyigépünk, akkor egy lapos mikródobozba tesszük a fagyialapot, és félóránként villával átkavarjuk, összetörjük a jégkristályokat. Amikor már majdnem megszilárdult a fagyi, de még adagolható állagú, jöhet a formába öntés és rétegezés. Én kicsi szilikonformákat használtam (Ikeás), de pl. szilikon muffinformák is teljesen jók. Két formába karamellizált fehércsoki fagyit rétegezek a passiógyümölcsök levével, a másik két formába pedig a habtejszínnel kikevert-fellazított mogyoróvajjal rétegezem a fagyit. Végül mind a négy formában villával összemosom kicsit a rétegeket. A formákat a mélyhűtőbe teszem, és kifagyasztom.
A csokiburokhoz az étcsokoládét és a kakaóvajat összeolvasztom. A szilikonformákból kivett fagyikat rácsra teszem, és bevonom a kakaóvajjal hígított étcsokoládéval, majd fogyasztásig visszateszem a mélyhűtőbe.
A sós karamell öntethez a cukrot karamellizálom, majd hozzákeverem a kockára vágott vajat és a fleur de selt. Végül óvatosan hozzáöntöm az előre megmelegített habtejszínt (vigyázat, kicsit így is fröcskölni fog!), és egyneművé keverem. 
Tálalás előtt az egyszemélyes adagokat kb. negyed órával korábban kiveszem a mélyhűtőből, hogy kicsit kiengedjenek. Tálaláskor ki-ki ízlés szerint meglocsolja a sós karamell öntettel.


1 megjegyzés :

4Gyerek írta...

Uhh, ér ezt így este 10 után nézegetni? Tiszta szerencse mára az édességigénylő hormonjaim ki voltak elégítve. Epres madártejet nyalakodtam.