2013. március 25.

Tojáslikőrös trüffel ropogós mandulás burokban




A húsvéti desszertek közül nem hiányozhatnak a tojáslikőrös finomságok! Ezt a trüffelt nagyon egyszerű elkészíteni, remek ajándék lehet akár a locsolkodóknak is. A vaníliával ízesített lágy fehércsokoládés belsőt ropogós mandulagrillázs veszi körül, igazi élmény beleharapni!
Lágyabb tojáslikőrös-fehércsokis ganache receptjéért polikarbonát formához kattintsatok ide!

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Ganache:
- 100 g fehér csokoládé
- 10 g habtejszín
- 30 g sűrű tojáslikőr
- fél rúd vanília
- 1 tk. puha vaj
- fél tk. akácméz
Bevonás:
- 70 g blansírozott mandula
- 60 g cukor
- 150 g fehér csokoládé



Először a fehér csokoládés ganache-t készítjük el. A habtejszínt, a mézet és a vaníliarúdból kikapart magokat forrásig melegítjük, majd félretesszük, és szobahőmérsékletűre hűtjük. Ekkor hozzákeverjük a tojáslikőrt. A fehér csokoládét megolvasztjuk, majd négy-öt részletben fokozatosan hozzákeverjük a tejszínes tojáslikőrt. Az első egy-két adagnál a fehér csokoládé kicsit összeugrik, ekkor nem szabad megijedni, mire az utolsó adag tejszínes tojáslikőrt is hozzákeverjük, gyönyörű sima, egynemű lesz a masszánk. Végül belekeverjük a puha vajat, és egy lezárható edénybe öntve hűtőbe tesszük, míg meg nem szilárdul a massza.
Közben elkészítjük a mandulagrillázst a hempergetéshez. A cukrot alacsony lángon karamellizáljuk, majd a karamellbe beleforgatjuk a mandulaszemeket. A karamellás mandulát sütőpapírral bélelt tálra öntjük, és kihűtjük. Ha kihűlt, aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd légmentesen záró dobozba tesszük felhasználásig.
Ha a fehér csokoládés ganache megszilárdult, teáskanállal egy-egy adagot veszünk ki belőle, és golyóvá formázzuk a kezünkkel. A kézmelegtől picit meglágyult golyókat sütőpapírral bélelt tányéron rövid időre ismét hűtőbe tesszük.
A fehér csokoládét a bevonáshoz megolvasztjuk és temperáljuk, és egy kis tálban előkészítjük az aprított mandulagrillázst is. Fogunk egy golyót, azt megmártjuk először a temperált csokoládéban, majd meghempergetjük a mandulagrillázsban, végül sütőpapírral bélelt tálra ültetjük. Ezt megismételjük a többi golyóval is. Hagyjuk, hogy a csokoládébevonat szobahőmérsékleten megszilárduljon.
Kihagyhatjuk a trüffelek csokiba hempergetését is. Ekkor nedves kézzel gyúrjuk át a golyókat, majd hempergessük meg a mandulagrillázsban. A csokoládébevonat nélkül így sokkal gyorsabban kiszáradnak a trüffelek, ezért érdemes rövid időn belül elfogyasztani.



Tipp: Ha a tojáslikőrt sűrű kávélikőrre (pl. Baileys) cseréljük le, kávélikőrös trüffelt készíthetünk ugyanezekkel az arányokkal. A kávélikőrös trüffel íze még intenzívebb lesz, ha a forró tejszínben feloldunk egy teáskanálnyi instant kávét. 

Nincsenek megjegyzések :