2013. március 11.

Haladó csokikurzus Szántó Tiborral



Még tavaly vettem részt Szántó Tibor alap csokikurzusán (beszámoló itt), amit nagyon élveztem: hihetetlenül sokat lehet tanulni Tibortól a csokoládéról! Az alap csokoládékurzusra négy haladó csokoládékurzus épül: ezeken egy-egy kakaótermő régió kakaófajtáit, legfontosabb termőterületeit ismerhetjük meg. Én múlt pénteken vettem részt a kurzus-sorozat harmadik részén, ahol a téma Dél-Amerika négy országa volt: Ecuador, Peru, Brazília és Bolívia.
Ahogy Tibor már az este elején leszögezte, a kurzus lényege a kóstolásközpontúság, így minimális elméleti anyag átadása mellett magunk fedezhetjük fel az adott régiót a kóstolókon keresztül. Egészen pontosan 21 tételt kóstoltunk, amitől mondjuk aztán nem sokat aludtam (ilyen mennyiségben azért szépen felpörget a csokoládé!), de nagyon megérte!



A kóstolást egy forró csokival kezdtük, de nem akármilyennel! Ez ugyanis nem tejjel, hanem vízzel készült, így sokkal nyersebben, karakteresebben kijönnek a csokoládé aromái. A csokoládét (ecuadori Arriba kakaóbabokból) nádcukor édesítette és fahéj ízesítette (vanília nem volt hozzáadva). Az az igazság, hogy én nem szeretem a forró csokoládét - vagyis pontosabban fogalmazva eddig nem szerettem a forró csokoládét, de ennél a pohárnál jelentem, megtértem! Ahogy Tibor mesélte, ezt a vizes elkészítési módszert még az ecuadori nagykövetasszonytól tanulta. Az biztos, hogy így csak nagyon-nagyon jó minőségű csokoládéból készíthetünk forró csokit, míg a tej a kisebb szépséghibákat azért talán jobban elfedi.
A forró csoki után megkezdtük a képzeletbeli utazást: az első állomás Brazília volt. Itt egy újabb meglepetés ért: a Forastero kakaóbab általában egyet jelent az alacsonyabb, tömegtermelésre szánt minőséggel, mégis lehet találni olyan Forastero babokból készült, karakteres és gyümölcsös aromákkal rendelkező csokoládékat.
Ecuador fő kakaófajtája az Arriba, amivel szintén több tételt kóstolva ismerkedhettünk meg. Majd megismerhettük Peru speciális kakaófajtáját, a főleg herbális jegyekkel rendelkező Intit. Ebben a sorban kóstoltuk az egyik legizgalmasabb csokoládét, Tibor umami-kreációját Arriba alappal, yuzuval és matchával.
Az este utolsó részében a feltörekvő kakaótermőterületet, Bolíviát ismerhettük meg. Izgalmas volt a Zotter 90% kakaótartalmú bolíviai csokoládéja és az Original Beans 68%-os csokoládéja (Beni, Bolívia), amelyet csak 20 órán keresztül konsíroztak, így több aroma maradt meg.
Ami még nagyon tetszett, az a kurzus hangulata volt: az alap csokoládékurzushoz képest sokkal kisebb látszámmal zajlik, így valahogy közvetlenebb-beszélgetősebb is az egész este hangulata.



A kurzus előtt-után vásárolni is lehetett, úgyhogy be is szereztem egy újdonságot: egy Assam teát (India, Belseri estate TGFOP 2011) a hozzá készült csokoládétáblával (Dél-Amerikai blend 60% Assam fekete teához). A teát egy-egy kocka csokoládéra kell ráinni, így alkotnak majd harmonikus egészet. Tibor tea koncepciójáról itt olvashattok. Meg vettem még egy adag isteni levendulás ganache-t is, ami még az alap csokikurzuson ízlett nagyon.

Nincsenek megjegyzések :