2012. május 25.

Diópralinés-rozmaringos bonbon


A dió és a rozmaring klasszikus páros, és nem véletlenül: nagyon jól harmonizálnak egymással. Én most réteges bonbonba álmodtam a két ízt: ropogós diópraliné és friss rozmaringgal fűszerezett, lágy tejcsokiréteg alkotja a bonbont. A legnagyobb meglepetésemre az egyébként többségében konzervatív bonbonízlésű családom minden tagjának bejött!

Hozzávalók 16 db kockához:
Diópralinés réteg:
- 5 dkg diópraliné
- 5 dkg tejcsokoládé
Rozmaringos tejcsoki-ganache:
- fél ág rozmaring
- 0,5 dl tejszín (ebből 0,4 decit használunk)
- 10 dkg tejcsokoládé
- 1 tk. vaj

- 20 dkg étcsokoládé
- transzferfólia/ dió/ szárított rozmaring a díszítéshez

A rozmaringot megmosom, papírtörlőn megszárítom. A tejszínt felforralom, majd beleteszem a szárról leszedett rozmaringlevélkéket, az edényt folpackkal lefedem, és egy-két órát állni hagyom, így a tejszín tökéletesen átveszi a rozmaring ízét.
A diópralinés réteghez a tejcsokit megolvasztom, majd belekeverem a diópralinét. A masszát 14x14 cm-es krémeskeretbe (vagy más, kb. ekkora, sütőpapírral bélelt edénybe) öntöm, és egy jó félórára hűtőbe teszem, hogy ez a réteg megszilárduljon.
A második réteghez a rozmaringos tejszínt újra felforralom, átszűröm, majd 0,4 dl forró tejszínt az apróra tört tejcsokira öntök, és egyneművé kavarom. Végül hozzáadom a vajat, és a diópralinés rétegre öntöm. Hűtőbe teszem, míg a második réteg is megdermed (kb. 2-3 óra).
Egy kést hajszárítóval felforrósítok, és ezzel vágom kockára a kétrétegű masszát (én 16 nagyobb kockára vágtam). Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd ebben egyenként megmártom mártóvilla segítségével a kockákat. Transzferfóliával, dióval vagy sütőben szárított rozmaringgal díszítem, míg friss a csokibevonat.

4 megjegyzés :

Unknown írta...

Finom lehet. ezt a párost még nem kóstoltam együtt, de mindkettőt szeretem.

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, érdemes, nagyon jók együtt :)

Adél (Afraa) írta...

Nagyon izgatott a dió-rozmaring kombináció, így ma nekiálltam. Sokáig kétséges volt, hogy összeáll a 2 réteg egy bonbonná, mert mind a két krém iszonyúan etette magát, de végül elkészült.
Nagyon-nagyon finom lett! Köszi a receptet :)

Praliné Zsuzsi írta...

Jujj, de nagyon örülök, Adél!!! Engem még a rozmaring-szilva meg a rozmaring-sárgabarack is izgat, hmmm, na majd egyszer azokat is kipróbálom ;)