2011. november 14.

Amaréna meggyes-mézeskalácsos csokiszelet



Hadd mutassam be a legújabb formámat, amiben szuper töltött csokiszeleteket lehet gyártani! A töltelék pedig igazi télies, Karácsonyra hangoló lett szerintem. Még a Zangio-bonbonválogatásban kóstoltam mézeskalácsos bonbont, így nekem is kedvem támadt ezt az aromás fűszerkeveréket segítségül hívni a karácsonyi hangulat megidézéséhez. A mézeskalács fűszerrel ízesített étcsokiganache fölé egy réteg amaréna meggyből készült lekvár került (a lekvár cukor hozzáadása nélkül készült!): a meggy, csoki, mézeskalács isteni hármast alkot!



Hozzávalók 3 csokiszelethez vagy kb. 15 darab bonbonhoz:
- 2 ek. amaréna meggyből készült lekvár vagy sima meggylekvár
- 5 dkg + 15 dkg étcsokoládé (nálam 85%-os)
- fél dl tejszín
- 1 kk. vaj
- mézeskalács fűszer ízlés szerint
- pár szem liofilizált meggy a csokiszeletek aljára



Először a ganache-t készítem el. A tejszínt megmelegítem, majd beledobom az összetördelt 5 dkg étcsokit, és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Ekkor hozzákeverem a vajat és a mézeskalács fűszert, majd hűlni hagyom.
A 15 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot a csokiszeletes formámban (természetesen más polikarbonát vagy szilikon formában is készíthetjük bonbon alakúra!). Hűtő, míg a csoki megdermed.
A mélyedésekbe először egy réteg amaréna meggy lekvárt adagolok, majd erre jön a ganache. Ismét hűtőbe teszem a formát rövid időre.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a csokiszeleteket. Míg a csoki friss, pár szem liofilizált meggyet nyomok a szeletek aljára. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész csokikat.


15 megjegyzés :

nempiskóta írta...

Ez valami szemet gyönyörködtetően káprázatos és az ízek összhatását is nagyon el tudom képzelni!

Chef Viki írta...

Jesszusúristen...

Zseniális a cucc :-))

Gál Edith írta...

FANTASZTIKUS!!!!!!!

Erika írta...

Hát, nekem is csak az jutott eszembe, úh de beleharapnék!

Bianka írta...

Atya-gatya és micsodda színe van

Anditanti írta...

Júúújjj, ez kínzás!!

Ami írta...

Nagyon jól néz ki! Olyan... harapnivaló!

Petra írta...

Nagyon tetszenek az ízösszeállításaid. A látvány szokásosan gyönyörű. :)

Katucikonyha, írta...

Ha jól emlékszem, a FB-on már megcsodálhattuk. Nagyon fiiiiinom lehet!

Praliné Zsuzsi írta...

Nempiskóta, köszönöm!

Viki, köszi :))

Edith, nagyon kedves vagy, köszönöm!

Erika, és képzeld, olyan szépen ropogott, ahogy beleharaptunk :)

Bianka, én is nagyon szeretem ezeket a színeket!

Anditanti, :DD

Ami, köszönöm! Egy műhelytitok: a képen is harapott példány látható, valahogy a szelet nem tetszett nekem simán félbevágva, olyan sterilnek tűnt valahogy :)

Petra, köszönöm szépen! Ma én is sok finomságot megcsodáltam nálad :)

Katuci, igen, ott már volt :) és tényleg isteni a mézeskalácsos fűszerrel, próbáld ki ezt is! :)

Roza írta...

Valami csodás!:)

Málna írta...

Gyönyörű!!!

Vettem én is egy hasonló formát (ilyen az alakja, csak 5 kockából áll egy szelet) a Food-Pack-nál, de még nem mertem kipróbálni... Valahogy a falatnyi bonbon könnyebbnek tűnik. :)

Harangi Anna írta...

Istenem!!! Ezek is gyönyörűek!!

Praliné Zsuzsi írta...

Roza, köszönöm!

Málna, ez is pont ugyanolyan könnyű, úgyhogy nyugodtan próbáld ki, én biztos vagyok benne, hogy szuper lesz!

Harangocska, köszi! :)

Unknown írta...

Ez nagyon finom lehetett, és a látvány... Ki kell próbálnom az amaréna meggyet azt hiszem :)