2011. november 23.

Könyvajánló: Pralinen & Konfekt selbst gemacht


Kép innen.

Pralinen & Konfekt selbst gemacht. A Pralinenclub GmbH kiadása. München: Südwest Verlag, 2010.

Az igényes kis könyv a blogon már jóval korábban bemutatott Pralinenträume című könyvhöz hasonlóan a német Pralinenclub gondozásában jelent meg Münchenben. A Pralinenclub minden hónapban egyedülálló bonbonválasztékot nyújt a vásárlóinak híres német csokoládémesterek kreációiból válogatva. Ezt a gondolatot követi a könyvecske is: nem egy csokoládémester receptjeit tartalmazza, hanem 12 német csokoládémestertől ismertet meg recepteket.

A könyv egy nagyon rövid elméleti bevezetővel kezdődik (6-11. oldal): ír a bonbonkészítéshez szükséges eszközökről, a csokoládé megolvasztásáról, a temperálásról, kocka alakú pralinék készítéséről, egyéb fontos hozzávalókról, fogalmakról - tulajdonképpen ez a bevezető megegyezik a korábbi Pralinenträume című könyvben megjelenttel.

A bonbonreceptek három fejezetre osztva találhatók meg a könyvben. Az első egységben borral készült pralinérecepteket olvashatunk (10 recept). A következő fejezetben töményebb alkoholokkal (rum, whisky, sherry, szilvapálinka, ánizslikőr stb.) ízesített pralinék jönnek (8 recept). Az utolsó fejezetben pedig kávés receptek (9 recept) sorakoznak - könnyen ki lehet találni, hogy ez a kedvenc részem.

A könyvben lévő bonbonok mindegyike forma nélkül készül: főleg kézzel gömbölyített golyók vagy kockára vágott pralinék. A receptek általában a klasszikus ízlésvilághoz állnak közelebb: kiegyensúlyozott ízpárosítások, klasszikus trüffelverziók a jellemzőek, bár egy-két extravagánsabb recept is megtalálható (pl. chilis praliné, rozmaringos-levendulás bonbon). A könyv különlegessége, hogy minden egyes bonbonhoz italtippet is ad, általában a pralinéban felhasznált aromás italnak megfelelően valamilyen bort, röviditalt vagy kávéféleséget javasol.

A fotók nagyon letisztultak - a klasszikus ízvilág a minimalista, főleg sötétes, barnás színű fotókon is visszaköszön. A könyv egyetlen negatívuma, hogy nem minden recepthez van fotó, illetve félbevágott bonbon csak elvétve található a képeken.

A könyv ajándék bonbonmártókkal (szögletes, illetve kerek pralinékhoz), nagyon kedvező áron vásárolható meg (9-10 euró körül).

2 megjegyzés :

Jucus írta...

Én a bookline-on rendeltem meg, nagyon szép minőségi mártóvillák vannak hozzá, öröm dolgozni velük! Németül nem tudok (sebaj, google translate), a könyv nagyon szép, de tényleg lehetne benne több fotó. Összességében nagyon elégedett vagyok, örülök, hogy megvettem :)

Praliné Zsuzsi írta...

Jucus, igen, azokat a mártókat én is nagyon szeretem! A recepteket meg guglival tényleg le lehet fordítani! Sajnos elég gyérül áll a magyar nyelvű bonbonos-csokis szakirodalom, úgyhogy én is angol, német könyveket gyűjtögetek inkább!