Az előző posztban bemutatott bonbonos receptkönyvből származik ennek a finomságnak az ötlete. Azonban én ritkán követek egy az egyben egy receptet (ez biztos gasztroblogger-betegség :D), inkább csak ötletadónak használom ezeket. Ezúttal két receptből gyúrtam össze az én verziómat: az egyiknél megtetszett a kávéval és konyakkal ízesített ganache, a másiknál pedig az az ötlet fogott meg, hogy a marcipánt belegyúrt őrölt kávéval ízesítik - ez egyszerre kölcsönöz finom kávéízt a marcipánnak, és teszi játékossá az apró fekete pöttyökkel. Így én a két bonbonból egy kétrétegű kockát készítettem, amiben a marcipán és a kávé nagyon jó párost alkot.
Hozzávalók 12 darabhoz:
Marcipánréteg:
- 10 dkg marcipán
- 2 csapott kávéskanál őrölt kávé
Ganache:
- 2 ek. tejszín
- 2 dkg tejcsoki
- 4 dkg étcsoki
- 1 kávéskanál instant kávé
- 1 tk. konyak (nálam Metaxa)
Bevonás:
- 15 dkg étcsoki
- transzferfólia
A marcipánba belegyúrom az őrölt kávét, majd kb. 10x10 cm-es négyzetet nyújtok belőle. Lehet két, vékonyabb 10x10-es négyzetet is nyújtani belőle, és akkor szendvics-szerűen fogja majd közre a ganache-t. Nálam készült egy vastagabb és egy vékonyabb marcipánréteg.
A ganache-hoz a tejszínt megmelegítem, feloldom benne az instant kávét, majd beledobom a tej- és az étcsokit, és addig kavarom, míg fel nem oldódik. A végén még hozzákeverem a konyakot, majd hűlni hagyom.
A marcipánlapot krémeskeretbe vagy egy sütőpapírral kibélelt lapos dobozba fektetem le, és elterítem rajta a ganache-t. Ha két marcipánlapot nyújtottam, akkor a másodikkal befedem. Egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap egy éles késsel 12 kockára vágom a négyzetet. Az étcsokit megolvasztom és temperálom (ezeket a kockákat általában porított kakaóvaj nélkül, a megfelelő hőmérsékletre - 28 fok - hűtéssel, majd felmelegítéssel - 32 fok), és egyenként megmártom benne a kockákat. Minden kocka tetejére egy-egy darabka transzferfóliát illesztek, és hűtőbe teszem, míg a csoki megdermed. Végül óvatosan lehúzom a fóliát a csokikról. Transzferfólia helyett pl. kávészemekkel vagy kávészem alakú csokival, esetleg egy-egy csipet őrölt kávéval is díszíthetjük. Egy pohár erős feketéhez az igazi!
Ötlet:
Pralinen & Konfekt selbst gemacht. Kiadja a Pralinenclub. München: Südwest Verlag, 2010. Kaffee-Trüffel (p. 55) és Espresso-Marzipan-Stücke (p. 57).
12 megjegyzés :
Tudod, hogy a kávés csokikat nem szeretem,de ezt nagyon szívesen megkóstolnám. :)
Mesés és őszintén nem találok szavakat! :D
Remek, nagyon finom kombináció
ez olyan mint a mi lipócia kockánk:)))
Imááádom a marcipánt meg a kávét is, úgyhogy ezt garantáltan kipróbálom egyszer!
fantasztikus lett! Annyira guszta... hmmm...
Ezt feltétlenül kipróbálom. Transzferfóliám ugyan nincs, de a díszítést megoldom.
Andi, biztos vagyok benne, hogy ízlene :)
Mary, köszönöm szépen!
Bianka, köszi!
Kiscukrász, nahát! Azt nem is kóstoltam még! Micsoda véletlenek vannak, hogy pont ezt a két receptet gyúrtam össze a bonbonos könyvemből :)
Harangocska, tuti hogy nem fogsz csalódni benne!
Sandra, köszönöm szépen!
Marisz57, remélem, ízleni fog!
Ismét nagyon szépet alkottál:)
Nagyon finomat készítettél megint:-))
Gyönyörűek lettek Erinacea!
Roza, köszönöm!
Gesztenye, neked is ízlene szerintem :)
Ditta, köszi szépen!
Megjegyzés küldése