Jelentem, a málna után rajongásomnak új tárgya lett: a fekete áfonya! Heidelberg egyik delikáteszében egy üveg feketeáfonya-befőttre bukkantam, persze rögtön az jutott az eszembe, hogy ebből milyen remek bonbont lehetne csinálni fehércsokis ganache-sal összepárosítva. Igazam is lett: az eredmény légiesen könnyű, eteti magát.
A krém pedig még egy okból toplistás nálam: LILA! Merthogy megrögzött lila-rajongó vagyok, jöhet minden, ami lila: ruha, cipő, táska, körömlakk, mobiltelefon (sajnos már eltört), ékszer... A receptet pedig sok szeretettel ajánlom Vianne-nak, aki szintén nagy kedvelője a lilának és a bonbonoknak!
Hozzávalók 12-15 darabhoz (a forma mélységétől függően):
- 15 dkg + 5,5 dkg fehércsokoládé
- 3 dkg + 2 dkg feketeáfonya-befőtt vagy fagyasztott feketeáfonya vagy fagyasztott erdeigyümölcs
- fél mk. méz (nálam hársméz volt)
- pár csepp frissen csavart citromlé
A 15 dkg fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, hogy a csokiburok megszilárduljon.
A gyümölcsös ganache-hoz a 3 dkg feketeáfonya-befőttet villával összetöröm, hozzáadom a mézet, a citromlevet és tejszínt, majd kevergetve kb. egy percig forralom. Ezután az 5,5 dkg fehércsokit összevágom, és a gyümölcskrémbe szórom, majd addig keverem, míg egynemű krémet kapok. A ganache-t hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
A bonbonhüvelyekbe egy kiskanál vagy habzsák segítségével beletöltöm a gyümölcsös ganache-t, majd mindegyik formába még 2-3 egész szem feketeáfonyát nyomok. A formát rövid időre ismét hűtőbe teszem.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. A formát kb. egy órára hűtőbe teszem, végül kifordítom belőle a bonbonokat.
26 megjegyzés :
Ó, de gyönyörű!
Micsoda elegancia, ez a mély lila a csoki fehérségével!
Hát ez sem rossz! :)) Vár téged egy kis meglepi...annyit csorgattam itt a nyálam, hogy megérdemled :)
Nagyon guszta! kérek belőle! :)
Nagyon finomak lehetnek! Kívül , belül pedig nagyon tetszetős! Úgy meg kóstolnám!
De szép színe van! :) Tutira finom lehet!:)
Nagyon különleges, és éljenek a színek, melyek inspirálnak!
Ezzel az a baj, hogy szerintem kapásból benyomnék belőle vagy harmincat :D
Csodás!
Tatin, nekem is pont ez tetszett benne!
Bence/Emoke, nagyon köszönöm, hogy gondoltatok rám!
Colors, köszönöm szépen, gurítom :)
Éva, köszönöm, jó a színpárosítás :)
Mary, az volt, nagyon gyorsan elfogyott :)
Erika, egyetértek!
Reni, köszönöm!! Én előrelátóan nem csináltam harmincat :))) De szénhidrát napon bevállalhatod :D
Nézz be hozzám kérlek!
Edó, megyek, nézem!
Köszönöm Erinacea, hogy rám gondoltál!
Nagyon klassz lehetett, kár hogy csak képen élvezhetjük:)
Képzelem, mennyire meglepődhettek a kóstolói, hogy milyen gyönyörű lilaságot rejt a fehér külső.
Vianne, hát igen, de tetszett mindenkinek :) Az a jó, hogy ez a gyönyörű lila szín mindenféle színezék meg mesterséges cucc nélkül lett :)
Erinacea!
Ez is szuper lett.
Egyszer össze kellene jönnünk, szervezhetnénk egy bonbonos találkozót, aztán jól kibeszélnénk a bonbonokat:-))
Gesztenye, köszi! Komolyan, ezen én is gondolkodtam már! Tényleg tök jó lenne megismerkedni a többi bonbonossal, meg persze jó kis kóstolót tartani!
Erinacea,fantasztikus mint mindig!:-)
Majd nézzél be hozzám kérlek!:-)
Kedves Erinacea!Légyszíves látogass el hozzám!:-)
Ditta, Nelli, köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!
Nézz be hozzám légy szíves: http://ottisfoz.blogspot.com/2011/03/dijozon.html
Nagyon szépek lettek.
Teljesen elaléltam a színtőlm, a formától, a gyönyörtől. Még nem jutottam el csak addig, hogy van formám, na de najd egyszer...... (most sajnos egy kicsit más dolgok állnak a középpontban, de biztos minden elmulik egszer)......... s akkor hozzáláthatok a finomságok kipróbálásához.
Ottis, köszönöm szépen!
Foodafok, köszi, örülök, hogy tetszik :)
Viki, nagyon kedves vagy, köszönöm! Ha eljutsz a formák kipróbálásáig, írj nyugodtan, ha van bármi kérdésed!
elkészitettem a bonbont néhány változtattással,az áfonyabefött helyett meggybeföttet használtam és áfonyadarabkás fehércsokit használtam a kikenéshez(amitől tartottam de felesleges volt,megolvadt szépen)..nagy sikert aratott!köszönöm a receptet ha beszerzek áfonyabeföttet azzal is elkészitem.
Szia vanocska! Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és főleg, hogy sikert aratott :) Nagyon finom lehet meggyel is, meg biztos úgy is gyönyörű lett a színe a tölteléknek!
friss áfonyából is ilyen szép lila lehet? csak mert az áfonya belseje világos színű...
Friss áfonyából halványabb, szürkéslilás lesz inkább, annak a színén én egy kis liofilizált áfonyával (porrá őrölve) szoktam javítani néha. Az "áfonya" címkére kattintva látsz olyan bonbonokat is: http://www.pralineparadicsom.hu/search/label/%C3%A1fonya.
Nincs liofilizált áfonyám, ezért gyorsan csináltam egy kis üveg befőttet az áfonyából...másnap el is készült a bonbon :) nagyon finom, és szép lila lett!
Megjegyzés küldése