Oldalak

2011. március 17.

Áfonyás - fehércsokis krémmel töltött praliné: VKF XLI.



Jelentem, a málna után rajongásomnak új tárgya lett: a fekete áfonya! Heidelberg egyik delikáteszében egy üveg feketeáfonya-befőttre bukkantam, persze rögtön az jutott az eszembe, hogy ebből milyen remek bonbont lehetne csinálni fehércsokis ganache-sal összepárosítva. Igazam is lett: az eredmény légiesen könnyű, eteti magát.
A krém pedig még egy okból toplistás nálam: LILA! Merthogy megrögzött lila-rajongó vagyok, jöhet minden, ami lila: ruha, cipő, táska, körömlakk, mobiltelefon (sajnos már eltört), ékszer... A receptet pedig sok szeretettel ajánlom Vianne-nak, aki szintén nagy kedvelője a lilának és a bonbonoknak!

Heidelbergi lila virág

Hozzávalók 12-15 darabhoz (a forma mélységétől függően):
- 15 dkg + 5,5 dkg fehércsokoládé
- 3 dkg + 2 dkg feketeáfonya-befőtt vagy fagyasztott feketeáfonya vagy fagyasztott erdeigyümölcs
- fél mk. méz (nálam hársméz volt)
- pár csepp frissen csavart citromlé
- 1 ek. tejszín


A 15 dkg fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, hogy a csokiburok megszilárduljon.
A gyümölcsös ganache-hoz a 3 dkg feketeáfonya-befőttet villával összetöröm, hozzáadom a mézet, a citromlevet és tejszínt, majd kevergetve kb. egy percig forralom. Ezután az 5,5 dkg fehércsokit összevágom, és a gyümölcskrémbe szórom, majd addig keverem, míg egynemű krémet kapok. A ganache-t hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
A bonbonhüvelyekbe egy kiskanál vagy habzsák segítségével beletöltöm a gyümölcsös ganache-t, majd mindegyik formába még 2-3 egész szem feketeáfonyát nyomok. A formát rövid időre ismét hűtőbe teszem.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. A formát kb. egy órára hűtőbe teszem, végül kifordítom belőle a bonbonokat.


Mivel a receptben a gyümölcspép édesítésére mézet használtam, szeretnék vele nevezni a VKF 41. fordulójára, ahol Mézigörl stílszerűen a mézet jelölte meg témaként.

26 megjegyzés:

  1. Ó, de gyönyörű!

    Micsoda elegancia, ez a mély lila a csoki fehérségével!

    VálaszTörlés
  2. Hát ez sem rossz! :)) Vár téged egy kis meglepi...annyit csorgattam itt a nyálam, hogy megérdemled :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomak lehetnek! Kívül , belül pedig nagyon tetszetős! Úgy meg kóstolnám!

    VálaszTörlés
  4. De szép színe van! :) Tutira finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon különleges, és éljenek a színek, melyek inspirálnak!

    VálaszTörlés
  6. Ezzel az a baj, hogy szerintem kapásból benyomnék belőle vagy harmincat :D
    Csodás!

    VálaszTörlés
  7. Tatin, nekem is pont ez tetszett benne!

    Bence/Emoke, nagyon köszönöm, hogy gondoltatok rám!

    Colors, köszönöm szépen, gurítom :)

    Éva, köszönöm, jó a színpárosítás :)

    Mary, az volt, nagyon gyorsan elfogyott :)

    Erika, egyetértek!

    Reni, köszönöm!! Én előrelátóan nem csináltam harmincat :))) De szénhidrát napon bevállalhatod :D

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Erinacea, hogy rám gondoltál!
    Nagyon klassz lehetett, kár hogy csak képen élvezhetjük:)
    Képzelem, mennyire meglepődhettek a kóstolói, hogy milyen gyönyörű lilaságot rejt a fehér külső.

    VálaszTörlés
  9. Vianne, hát igen, de tetszett mindenkinek :) Az a jó, hogy ez a gyönyörű lila szín mindenféle színezék meg mesterséges cucc nélkül lett :)

    VálaszTörlés
  10. Erinacea!
    Ez is szuper lett.
    Egyszer össze kellene jönnünk, szervezhetnénk egy bonbonos találkozót, aztán jól kibeszélnénk a bonbonokat:-))

    VálaszTörlés
  11. Gesztenye, köszi! Komolyan, ezen én is gondolkodtam már! Tényleg tök jó lenne megismerkedni a többi bonbonossal, meg persze jó kis kóstolót tartani!

    VálaszTörlés
  12. Erinacea,fantasztikus mint mindig!:-)

    Majd nézzél be hozzám kérlek!:-)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Erinacea!Légyszíves látogass el hozzám!:-)

    VálaszTörlés
  14. Ditta, Nelli, köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!

    VálaszTörlés
  15. Nézz be hozzám légy szíves: http://ottisfoz.blogspot.com/2011/03/dijozon.html

    VálaszTörlés
  16. Teljesen elaléltam a színtőlm, a formától, a gyönyörtől. Még nem jutottam el csak addig, hogy van formám, na de najd egyszer...... (most sajnos egy kicsit más dolgok állnak a középpontban, de biztos minden elmulik egszer)......... s akkor hozzáláthatok a finomságok kipróbálásához.

    VálaszTörlés
  17. Ottis, köszönöm szépen!

    Foodafok, köszi, örülök, hogy tetszik :)

    Viki, nagyon kedves vagy, köszönöm! Ha eljutsz a formák kipróbálásáig, írj nyugodtan, ha van bármi kérdésed!

    VálaszTörlés
  18. elkészitettem a bonbont néhány változtattással,az áfonyabefött helyett meggybeföttet használtam és áfonyadarabkás fehércsokit használtam a kikenéshez(amitől tartottam de felesleges volt,megolvadt szépen)..nagy sikert aratott!köszönöm a receptet ha beszerzek áfonyabeföttet azzal is elkészitem.

    VálaszTörlés
  19. Szia vanocska! Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és főleg, hogy sikert aratott :) Nagyon finom lehet meggyel is, meg biztos úgy is gyönyörű lett a színe a tölteléknek!

    VálaszTörlés
  20. friss áfonyából is ilyen szép lila lehet? csak mert az áfonya belseje világos színű...

    VálaszTörlés
  21. Friss áfonyából halványabb, szürkéslilás lesz inkább, annak a színén én egy kis liofilizált áfonyával (porrá őrölve) szoktam javítani néha. Az "áfonya" címkére kattintva látsz olyan bonbonokat is: http://www.pralineparadicsom.hu/search/label/%C3%A1fonya.

    VálaszTörlés
  22. Nincs liofilizált áfonyám, ezért gyorsan csináltam egy kis üveg befőttet az áfonyából...másnap el is készült a bonbon :) nagyon finom, és szép lila lett!

    VálaszTörlés