Gondolom, mindenki jól emlékszik Limara fantasztikus levendulás citromkrémmel töltött linzerjeire, amelyek két millióért keltek el a Segítsüti árverésén. Az izgalmas ízvilágú töltelék nálam egy új bonbonban végezte: a citromkrém és az étcsoki remek párost alkotnak. Köszönet a krémért, Limara!
Hozzávalók 15 darabhoz:
A c i t r o m k r é m h e z (Limara adagja felezve):
- 5 dkg cukor (legközelebb 2-3 dekára csökkentem)
- 1 kisebb citrom leve
- 1 bio citrom héja
- 1 tojás sárgája
- 6 dkg vaj
- 1,5 ek. levendulaszirup
A l e v e n d u l a s z i r u p h o z (Limara adagjának a tizede):
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
- 3 g száraz levendulavirág (nálam két kisebb ág friss levendula)
A b e v o n á s o z: 15 dkg étcsokoládé
Először a levendulaszirupot készítem el. A vizet a cukorral felfőzöm, majd hozzáadom a megmosott, összedarabolt levendulát, és újra megrottyantom. Egy órát állni hagyom, majd leszűröm.
A citromkrémhez a tojást, a cukrot és a citromlét kis lángon főzni kezdem. Részletekben hozzáadagolom a vajat, és kavargatva besűrítem. Végül a krémbe reszelem a citromhéjat, és belekeverem a levendulaszirupot, majd hűlni hagyom.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele a bonbonforma mélyedéseit. Hűtőbe teszem kb. 20 percre, hogy a csoki visszadermedjen. Ha a csoki megszilárdult, beleadagolom a krémet a forma mélyedéseibe, és egy rövid időre hűtőbe teszem. A maradék étcsokit újraolvasztom és temperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. A forma ekkor egy órára hűtőbe kerül, végül pedig óvatosan kifordítom a bonbonokat.
16 megjegyzés :
bár nem toplistás a citrom nálam, kipróbálnám ezt a levendulás krémformáját. Überelve, naná ilyen csodás pralinéként.
Amikor Limara csinálta a szirupot nyáron, nekem is volt próbálkozásom. Sajnos túl sokáig áztattam a levendulát, így kaptam egy remek, Ó levendula szappan feelinges szirupot. Ami, úgy ahogy volt, ment a kukába.:(
A másik kihívás nekem a tojás sárgája gőz fölött, meg kis lángon való sűrítése. Mindig túl korán abbahagyom, nehogy rántottás legyen.
Így újfent csak csodálni tudlak, hogy ezt a finom bonbont összehoztad! :D
Hű ez igencsak különleges darab
Csodás párosítás!:)
Nagyon klassz párosítás,így együtt,befalnám az egészet:-)
Nagyon különleges és guszta tölteléket találtál ki:-))
Azt mondanom sem kell, hogy a citromot mennyire imádom, a virágok és az illatok tekintetében pedig a levendula nálam az első számú kedvenc.
Tele van a kertem levendulával, úgyhogy az alapanyag adott.
Ha virágozni kezdenek, most már én is kipróbálom, milyen lehet az íze, bár én fagyiban gondolkodom.
Csodás!:)
4Gyerek, érdemes kipróbálni!
Tatin, én nem mertem sokáig áztatni, főleg hogy friss levendulát használtam. És mivel nagy házifagyi-rajongó vagyok, nyáron már sokat gyakoroltam a tojássárgás krémeket :)
Bianka, köszi!
Mary, köszönöm Neked is! Bár a párosítás Limara érdeme, én csak bonbonba raktam :)
Ditta, akkor küldök virtuálisan :)
Citromhab, gondoltam is Rád, hogy tetszeni fog a citromos bonbon! Érdemes próbálkozni a levendulával!
Limara, nagyon-nagyon köszönöm!
Fantasztikus párosítás. Sajna a levendula nálam a kertben, nem akaródzik megmaradni.
Kedves szenvedélyesenbonbontgyártó Rokonlélek!
Nagyon jól hangzik ez a levendula-citrom páros, ki fogom próbálni. Imádom a levendulát és az ibolyát. Nézz be hozzám, ma nálam is a citrom volt terítéken.
http://levendulaescsokolade.blogspot.com
Foodafok, köszönöm! Engem általában utálnak a (szoba)növények, így a levendulát is Anyának köszönhetem :)
Vianne, akkor ez Neked való darab! Mindjárt bekukkantok Hozzád!
Nagyon finom lehet!!!:)
Nagyon klassz lehet, de ugye a levendulát kihagyhatom:-))
Edith, az volt!
Gesztenye, nem bánom, kihagyhatod :)
Egy-két napig nem vagyok és miket alkotsz!Fini lehet!Nemsokára érkezik a csoki készülékem, akkor jövök majd a tanácsokért!:-)
Nelli, ez nagyon jó hír! Nagyon szuper eszköztárad lesz! Gyere, szívesen segítek majd bármiben!
Megjegyzés küldése