Oldalak

2011. február 9.

Praliné Limara levendulás citromkrémjével



Gondolom, mindenki jól emlékszik Limara fantasztikus levendulás citromkrémmel töltött linzerjeire, amelyek két millióért keltek el a Segítsüti árverésén. Az izgalmas ízvilágú töltelék nálam egy új bonbonban végezte: a citromkrém és az étcsoki remek párost alkotnak. Köszönet a krémért, Limara!


Hozzávalók 15 darabhoz:
A  c i t r o m k r é m h e z  (Limara adagja felezve):
- 5 dkg cukor (legközelebb 2-3 dekára csökkentem)
- 1 kisebb citrom leve
- 1 bio citrom héja
- 1 tojás sárgája
- 6 dkg vaj
- 1,5 ek. levendulaszirup
A  l e v e n d u l a s z i r u p h o z  (Limara adagjának a tizede):
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
- 3 g száraz levendulavirág (nálam két kisebb ág friss levendula)
A  b e v o n á s o z: 15 dkg étcsokoládé

Először a levendulaszirupot készítem el. A vizet a cukorral felfőzöm, majd hozzáadom a megmosott, összedarabolt levendulát, és újra megrottyantom. Egy órát állni hagyom, majd leszűröm.
A citromkrémhez a tojást, a cukrot és a citromlét kis lángon főzni kezdem. Részletekben hozzáadagolom a vajat, és kavargatva besűrítem. Végül a krémbe reszelem a citromhéjat, és belekeverem a levendulaszirupot, majd hűlni hagyom.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele a bonbonforma mélyedéseit. Hűtőbe teszem kb. 20 percre, hogy a csoki visszadermedjen. Ha a csoki megszilárdult, beleadagolom a krémet a forma mélyedéseibe, és egy rövid időre hűtőbe teszem. A maradék étcsokit újraolvasztom és temperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. A forma ekkor egy órára hűtőbe kerül, végül pedig óvatosan kifordítom a bonbonokat.

16 megjegyzés:

  1. bár nem toplistás a citrom nálam, kipróbálnám ezt a levendulás krémformáját. Überelve, naná ilyen csodás pralinéként.

    VálaszTörlés
  2. Amikor Limara csinálta a szirupot nyáron, nekem is volt próbálkozásom. Sajnos túl sokáig áztattam a levendulát, így kaptam egy remek, Ó levendula szappan feelinges szirupot. Ami, úgy ahogy volt, ment a kukába.:(
    A másik kihívás nekem a tojás sárgája gőz fölött, meg kis lángon való sűrítése. Mindig túl korán abbahagyom, nehogy rántottás legyen.
    Így újfent csak csodálni tudlak, hogy ezt a finom bonbont összehoztad! :D

    VálaszTörlés
  3. Hű ez igencsak különleges darab

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz párosítás,így együtt,befalnám az egészet:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon különleges és guszta tölteléket találtál ki:-))
    Azt mondanom sem kell, hogy a citromot mennyire imádom, a virágok és az illatok tekintetében pedig a levendula nálam az első számú kedvenc.
    Tele van a kertem levendulával, úgyhogy az alapanyag adott.
    Ha virágozni kezdenek, most már én is kipróbálom, milyen lehet az íze, bár én fagyiban gondolkodom.

    VálaszTörlés
  6. 4Gyerek, érdemes kipróbálni!

    Tatin, én nem mertem sokáig áztatni, főleg hogy friss levendulát használtam. És mivel nagy házifagyi-rajongó vagyok, nyáron már sokat gyakoroltam a tojássárgás krémeket :)

    Bianka, köszi!

    Mary, köszönöm Neked is! Bár a párosítás Limara érdeme, én csak bonbonba raktam :)

    Ditta, akkor küldök virtuálisan :)

    Citromhab, gondoltam is Rád, hogy tetszeni fog a citromos bonbon! Érdemes próbálkozni a levendulával!

    Limara, nagyon-nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Fantasztikus párosítás. Sajna a levendula nálam a kertben, nem akaródzik megmaradni.

    VálaszTörlés
  8. Kedves szenvedélyesenbonbontgyártó Rokonlélek!

    Nagyon jól hangzik ez a levendula-citrom páros, ki fogom próbálni. Imádom a levendulát és az ibolyát. Nézz be hozzám, ma nálam is a citrom volt terítéken.
    http://levendulaescsokolade.blogspot.com

    VálaszTörlés
  9. Foodafok, köszönöm! Engem általában utálnak a (szoba)növények, így a levendulát is Anyának köszönhetem :)

    Vianne, akkor ez Neked való darab! Mindjárt bekukkantok Hozzád!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon klassz lehet, de ugye a levendulát kihagyhatom:-))

    VálaszTörlés
  11. Edith, az volt!

    Gesztenye, nem bánom, kihagyhatod :)

    VálaszTörlés
  12. Egy-két napig nem vagyok és miket alkotsz!Fini lehet!Nemsokára érkezik a csoki készülékem, akkor jövök majd a tanácsokért!:-)

    VálaszTörlés
  13. Nelli, ez nagyon jó hír! Nagyon szuper eszköztárad lesz! Gyere, szívesen segítek majd bármiben!

    VálaszTörlés