Oldalak

2011. február 7.

Málnás - vörösboros praliné az Online Vacsoracsatára



Még a bécsi Oberlaa-ban kóstoltam egy fantasztikus málnás - vörösboros bonbont, és már akkor tudtam, hogy ezt bizony reprodukálni kell házilag is! A dolog nem tűrt halasztást, a hétvégén meg is történt a kísérlet. A málnabefőttből 15 szép nagy szemet kiszedtem, majd öntöttem rá 1:1 arányban a befőttléből és jó minőségű, száraz vörösborból, ebben állt a málna egy éjszakát. Valami hihetetlen együtt a málna és a vörösbor! A jó leves málnaszemeket szilikonforma mélyedéseibe rejtettem, majd étcsokiból és a málnás-boros léből ganache-t csináltam, és ezzel fejeltem meg a málnát. Abbahagyhatatlan. Ja, és a málnás-boros lé, na az is valami fantasztikus, otthon közelharc folyt érte!
A Kutya és Konyha blog Online Varcsoracsata játékán ezzel a málnás - vörösboros pralinécsodával szeretném megkínálni a játékostársaim, Amit, Szandrát, GasztroRékát és Nellit, és - hogy jobban csússzon - kínálok mellé egy-egy pohárkával a málnás-vörösboros koktélból is. Ha tetszik a recept, kérlek, szavazzatok rá Kutya és Konyha oldalán!!


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 15 szem málna befőttből (vagy fagyasztott is lehet, kiengedve)
- kb. fél deci jó minőségű vörösbor (nálam Portugieser volt)
- 15 dkg málnás étcsokoládé
- 4 dkg sima étcsokoládé
- 1 ek. tejszín
- színes cukorgyöngyök a díszítéshez

A málnaszemeket fél deci befőttlével és fél deci vörösborral leöntve egy éjszakán keresztül állni hagyom. Bár ha jót akarok magamnak, akkor mehet 1-1 deci is, el fog fogyni simán! (Ha fagyasztott málna van kéznél, akkor hagyom kiengedni, óvatosan picit megnyomogatom, hogy levet eresszen, majd vörösborral leöntöm.)
A málnás étcsokit megolvasztom és temperálom, és ezzel kikenem a szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul. A málnaszemeket közben lecsepegtetem. Ezután elkészítem a ganache-t. A tejszínt a sima étcsokival melegíteni kezdem óvatosan, majd adagolok hozzá kb. 2 evőkanálnyit a boros-málnás léből. Krémes állagú ganache-t kell kapnom. Ezt hagyom hűlni.
A megszilárdult csokihüvelyekbe egy-egy szem málnát rejtek, majd a málnára kanalazok a ganache-ból úgy, hogy maradjon hely a lezáráshoz is. A formát rövid időre hűtőbe teszem.


Málnaszemek a mélyedésekben

A málnás étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Ezután kb. egy óra hűtés következik, majd óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából. A bonbonok mélyedéseibe cukorgyöngyöt szórok.


Tipp:
A málnás - vörösboros praliné kiváló ajándék lehet a közelgő Valentin-napra is! És a vörösboros-málnás itóka is tökéletes mellé!

28 megjegyzés:

  1. Nahát megint valami istenit készítettél::))
    Szinte érzem a számban a málna és a vörösbor játékát....
    Na és az étcsoki, a kedvencem!!
    Megyek és szavazok:)

    VálaszTörlés
  2. Nyakam nagyvonalakban le mertem volna tenni arra, hogy ez a recipé következik.
    S nem is vesztegeted az időd, tíz perccel a start után nyomattad is. hmmm

    VálaszTörlés
  3. Málna és étcsoki remek párosítás!

    Ha nekem is adsz egy szemet belőle, akkor szavazok rád.:D

    VálaszTörlés
  4. Hát ez ismét nagyon nyamnyam:)

    VálaszTörlés
  5. Ceffa, tényleg nagyon ütős a vörösbor és a málna együtt!

    4gyerek, az éjjeli baglyok mindig éjfél után posztolnak :)

    Edith, köszönöm szépen!

    Tatin, gurítottam a szemet :)

    Anditanti, az bizony :D

    Mary, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  6. Volt szerencsém megkóstolni ezt a kompozíciót, és biztosíthatok mindenkit, hogy az ízek harmóniája tökéletes.
    Bátorítalak benneteket a SZAVAZÁSRA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  7. Fantasztikus
    Köszönöm megérkezett a csomag, nagyon örültem neki :)

    VálaszTörlés
  8. Anzsu, köszönöm a reklámot :)

    Bianka, nagyon örülök, hogy odaért! Kíváncsi vagyok, mi készül majd vele :)

    VálaszTörlés
  9. Én csak elképzelni tudom, hogy milyen finom lehet. Bárcsak erre gurul/- hatna egy-kettő golyócska :))

    VálaszTörlés
  10. Felém is guralhatna egy-kettő!:-)Gyönyörű fotók!

    VálaszTörlés
  11. Én biztos, hogy szavazni fogok!!!
    Nagyon klassz lett!c

    VálaszTörlés
  12. Szemirámisz, nagyon köszönöm! Nálam most ez a favorit!

    Viki, virtuálisan gurítom :)

    Nelli, közönöm szépen! Már Valentin-napi a hangulat :)

    Gesztenye, neked is nagyon köszönöm, nagyon kedves vagy!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól néz ki...Igaz van benne alkohol, de ennyit megengedhetek magamnak!
    Isteni!!!!!!!!!!!!!!

    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  14. Szandra, örülök, hogy ízlett a virtuális kóstoló :)

    Ottis, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  15. Ezek gyönyörűek! Szavazni fogok!

    VálaszTörlés
  16. Ez valami fantasztikusan szép lett! És az ízélmény sem maradthat el! Nyami, mind felfaltam! :)))

    VálaszTörlés
  17. Foodafok, köszönöm szépen!

    Ami, :)) Én épp most dézsmáltam meg a libamájat Nálad :)

    VálaszTörlés
  18. Szeretem a finom borokat, a málnát, az alkoholos desszerteket. Szóval nagyon elnyerte a tetszésemet! Kicsit irigykedve olvastam Krisztinél, hogy kóstolta a finomságaidat.

    VálaszTörlés
  19. GasztroRéka, örülök, hogy tetszik! Krisztivel nagyon jót kávéztunk, úgyhogy adta magát, hogy viszek bonbont :)

    VálaszTörlés
  20. Kár, hogy nem élőben kóstolhattam csak virtuálisan!:-)Köszönöm, hogy veled játszhattam!:-)

    VálaszTörlés
  21. Nelli, én is örültem neki! Jókat ettünk volna, az biztos!

    VálaszTörlés
  22. Gratulálok az "ezüstéremhez"! :-)

    VálaszTörlés
  23. A szavazatomat elvitte!:-)Tudom, hogy nagyon, nagyon finom volt!:-)

    VálaszTörlés
  24. Zsuzsa, köszönöm :)

    Nelli, köszönöm :) Remélem, egyszer majd ehetünk egy jót együtt!

    VálaszTörlés