2014. július 29.

Könyvajánló: Egészséges ínyencfalatok



Ebben a posztban egy nemrég megjelent könyvújdonságot, Hadarik Rita Egészséges ínyencfalatok. Finomságok lisztérzékenyeknek (is) (Budapest, 2014, T.bálint Kiadó) című receptgyűjteményét szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Rita már több éve publikálja az egészséges, a reformkonyha körébe tartozó receptjeit a nagy népszerűségű Rita konyhája oldalon. Az utóbbi időben a gluténmentes receptek kidolgozása, fejlesztése került az érdeklődése középpontjába, majd nagyjából egy évvel ezelőtt megnyitotta saját éttermét, a Köles a Reform Konyhát barátnőjével és üzlettársával, a táplálkozási tanácsadó Juhász Krisztinával. Az ételbár azért egyedülálló, mert 100%-ig gluténmentes konyhát visznek, ahol a keresztszennyeződés lehetősége is kizárt. Sokszor ebédeltem már a Kölesben: szeretem a hely vidám dizájnját, a jó hangulatot, és a konyhában sem csalódtam soha. A fogások változatosak, ötletgazdagok, sokszor próbálok ki új ízeket - életemben először kölest is itt ettem. Talán emlékeztek, hogy tavaly ősszel a Kölesben került sor egy bonbonos délutánra is.

Rita - ahogy a könyv előszavában is leírja - maga nem érintett a gluténérzékenységben, és nem is tart teljes gluténmentes diétát, noha a könyv megírásának idejére maga is gluténmentes étrendre váltott. Véleménye szerint sok közös pont van a reformkonyha és a gluténmentes konyha alapanyagai között, így a könyvét nemcsak a gluténérzékenyek tudják felhasználni, hanem azok is, akik csak szeretnének egészségesen táplálkozni. Én is ebbe az utóbbi kategóriába tartozom, így érdeklődéssel vártam Rita receptgyűjteményét. A könyv első gyors átlapozásánál örömmel vettem észre, hogy több olyan fogás receptje is szerepel benne, amelyeket már a Kölesben is kóstoltam, és szívesen próbálkoztam volna velük itthon is.

A könyvben a recepteket különböző tematikus fejezetekre osztva találjuk meg. Az első fejezetben kenyérreceptek vannak, majd a levesek jönnek. Ezután jönnek a főzelékek, majd a zöldséges főételek, utánuk pedig a húsos főételek. A fogásoknál mindig van egy kis csavar, valami kis plusz, ami izgalmassá teszi az összhatást: tetszik, hogy a paradicsomleves előre megsütött paradicsomból készül, a halrudalkhoz szuper ötlet mangós majonéz vagy a kolbászos quinoa a ratatouille-hez.
A kenyerek, levesek és különféle főételek után jön a kedvenc fejezetem, amelyben tészták, sütemények és édességek szerepelnek. Itt a hagyományos, jól megszokott ételeink alternatív, gluténmentes verzióját is megtalálhatjuk (pl. lángos, palacsinta, vaníliás karika, tejpite, muffin) és látványos desszertekhez is találunk recepteket (pl. tejszínes csokoládétorta). A könyvet egy kisokos rész zárja, ahol gluténmentes levesbetétek, gabonaköretek receptjeit találjuk meg, illetve a levesek és főzelékek sűrítéséről olvashatunk. Így tulajdonképpen tovább variálhatjuk ízlésünk szerint a könyvben lévő recepteket.



Bár még csak pár napja van nálam a könyv, egy receptet máris kipróbáltam, méghozzá az egyik legcsokisabbat (meglepődött ezen valaki?), az olívaolajos csokoládékockát (133. oldal). Az nem volt számomra meglepetés, hogy az olívaolaj és az étcsokoládé nagyon jól harmonizálnak akár egy bonbonban is (William Curley például itt egy videóban rozmaringos-olívaolajos trüffelt készít), de ennél a süteménynél még csatlakozik az olívaolaj-csokoládé pároshoz a friss gyömbér is, ami együtt egy elképesztően finom ízhármas, muszáj lesz majd bonbonban is kipróbálnom. A sütemény állagában leginkább a brownie-ra emlékeztet, bár sokkal levesebb benne a cukor, illetve vaj helyett csak olívaolajat tartalmaz, és gesztenyeliszt kerül bele. Zseniálisan jó recept, amikor az egészséges, "reformosított" majdnem-brownie sokkal-sokkal izgalmasabb lesz, mint az eredeti változat.

Rita könyve, az Egészséges ínyencfalatok megrendelhető kedvezményesen a T.bálint Kiadó honlapján.

Nincsenek megjegyzések :