2014. július 16.

Kávés-karamellás jégkrém csokiburokban



A kávé és a karamell nagy kedvencem, együtt is nagyon szeretem ezeket: bonbonban és minitortában is találkozott már a két íz a blogon. Most kávés-karamellás fagyit készítettem David Lebovitz receptje alapján: a recept Lebovitz The Sweet Life in Paris (Espresso-Caramel Ice Cream, 49-50. old.) című könyvében található, és egy kedves olvasóm, Margó ajánlotta nekem ezt a receptet: nekik nagyon bejött ez a fagyi, és gondolta, hogy nekem, az elvetemült karamellrajongónak is ízleni fog. Így is történt :) Nagyjából követtem Lebovitz receptjét, csak egy kis Baileys-t adtam még hozzá, illetve egy adagos jégkrémdesszerteket készítettem a fagyiból roppanós étcsokiburokban.

Hozzávalók 6 darabhoz:
- 100 g cukor
- 200 g tej
- pici só (fleur de sel vagy Maldon)
- 3 tojássárgája
- 150 g habtejszín
- 30 g espresso
- 1 ek. Baileys

- kb. 100 g étcsokoládé



A fagylaltalaphoz karamellizálom a cukrot: a lényeg, hogy ne kapjuk le a karamellt a tűzről, amikor épphogy csak felolvadt a cukor, hanem várjuk meg, amíg sötétborostyán színe nem lesz, épphogy elkezd füstölni és felhabzani - így lesz nagyon karakteres ízű a karamellfagyink, aminek egy árnyalatnyi kesernyésség nagyon jól fog állni. Miközben a cukor olvad, forrásig melegítem a tejet. Amikor a cukor már sötétborostyán színűre karamellizálódott, fokozatosan hozzáöntöm a forró tejet. Ehhez mindenképp konyhai fogókesztyűt érdemes húzni, mert a karamell fel fog habzani, ahogy öntjük hozzá a tejet. Ha az összes tejet hozzáöntöttük, akkor annyi időre visszatesszük a karamellás tejet a tűzhelyre, míg a karamell vissza nem olvad teljesen. Langyosra hűtöm a karamelles tejet.
A langyosra hűlt karamelles tejet a tojássárgákhoz kavarom, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem. Ekkor hozzákeverem a  presszókávét, a sót és a Baileyst. Ha az alap langyosra hűlt, a laza habbá vert habtejszínt is hozzáforgatom. Teljesen kihűtöm a fagyialapot.
Egy tetszőleges szilikonformát veszek elő nagyobb mélyedésekkel - lehet akár muffinforma is. Az étcsokoládét megolvasztom (temperálni nem kell, hiszen úgyis fagyasztani fogjuk), majd a szilikonforma mélyedéseit kikenem a csokoládéval egy ecset van kiskanál háta segítségével. Mélyhűtőbe teszem pár percre, majd belekanalazom a fagyialapot és kifagyasztom. Másnap kinyomom a formából a kész jégkrémeket. (A karamellfagyi a magas cukortartalom miatt nem tud kőkeményre és jegesre fagyi, így fagyigép nélkül is teljesen jó lesz az állaga.)


Nincsenek megjegyzések :