2013. augusztus 21.

Gesztenyebomba jégkrém



Gyerekkoromban sokszor készült nálunk gesztenyebomba: tejszínnel lazított rumos gesztenyepüré sok meggyel, alul egy réteg babapiskótával, tetején csokibevonattal. Ez a jégkrém egy az egyben a gesztenyebomba ízvilágát hozza: a rumos gesztenyés főzött fagyialapot meggy lazítja, és a jégkrémek roppanós étcsokiburkot kaptak. Annyit turbóztam rajta, hogy vörösborban sült, rumban eltett meggyet használtam hozzá (recept Gesztenyétől), de ha éppen nincs ilyen kéznél, áztassunk be meggyet rumba egy éjszakára helyette!

Hozzávalók 4 nagy és 4 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 200 g gesztenyemassza
- 2 tojássárgája
- 1,5 ek. barna nádcukor (nekem cukrozott volt a gesztenyemasszám, ha cukrozatlant használunk, több cukor/édesítő kell bele)
- 2 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 1 ek. rum
- fél rúd vanília
- 2-3 ek. vörösborban sült, rumban eltett meggy
Csokiburok:
- 200 g étcsokoládé
- 30-40 g kakaóvaj



A nádcukrot kikeverem a tojássárgákkal és hozzákeverem a tejet. Belekaparom a tojásos tejbe a fél vaníliarúd magjait, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 80 fokig kell melegíteni, illetve akkor jó, amikor a massza már jól láthatóan bevonja a fakanál hátát. A tejes-tojásos krémhez hozzáadom a gesztenyemasszát, és botmixerrel egyneművé keverem. Hozzákeverem a rumot is, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. A tejszínt habbá verem, és óvatosan hozzáforgatom a gesztenyés részhez. A fagyialapot teljesen kihűtöm, majd jégkrémformákba töltöm, és a formákba nagyjából egyenletesen elosztom a vörösborban sült meggyet is. Kifagyasztom a jégkrémeket.
Másnap az étcsokoládét összeolvasztom a kakaóvajjal. Egy bögrébe adagolok ebből a bevonóból, és ebben mártom meg egyenként a jégkrémeket. Ha kell, kiskanállal javítom a csokizás hiányosságait. A csokibevonat szinte azonnal rádermed a jégkrémre.
Több kérdést is kaptam, hogy lehet elérni, hogy a csokiburok tökéletesen sima legyen a jégkrémen és teljesen fedje azt. Az egyik titok szerintem, hogy ne túl sűrűre olvadó (túl viszkózus) csokoládét használjunk: az a jó, ha szép hígan folyóra olvad, illetve a csokoládé sűrűségén segítünk a plusz hozzáadott kakaóvajjal is (ha nagyon szép vékonyra olvadó csokoládénk van, pl. a Lidl 60% kakaótartalmú Amazonas étcsokija ilyen, akkor a plusz kakaóvaj el is maradhat). Illetve minél több csokit használunk a mártáshoz, annál szebb lesz: persze ilyenkor marad ki felesleges csokoládé, de ezt a következő csokiburkos jégkrémhez fel lehet aztán használni. 

Nincsenek megjegyzések :