Ebben
a bonbonban a rózsabors fűszeres íze szuperül passzol az enyhén savanykás
málnához. Különleges formáját pedig a vajas alapú ganache formázási
technikájának köszönheti a bonbon: ezúttal nem golyókat formáltam a
ganache-ból, hanem előre elkészített csokikorongokat használtam alapnak, amire
csillagcsőrös habzsákkal nyomtam a ganache-t.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Vajas ganache:
- 6 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalommal)
- 2 dkg vaj
- 2 dkg beforralt málnapüré (kb. 2 kis marék málnából)
- csipet rózsabors ízlés szerint
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 db csokikorong* étcsokoládéból
- 15 szem rózsabors
*Végső esetben szerintem csokikorong nélkül is megpróbálható, bár az alja akkor lehet ennyire nem lesz szabályos, illetve a csokilapok megkönnyítik a kimártást.
- 15 szem rózsabors
*Végső esetben szerintem csokikorong nélkül is megpróbálható, bár az alja akkor lehet ennyire nem lesz szabályos, illetve a csokilapok megkönnyítik a kimártást.
A
málnát pürésítem, átpasszírozom, és sűrűre beforralom. Sütőpapírral bélelt
tálcára kikészítek kb. 15 darab kész csokikorongot. Egy-egy pötty olvasztott csokoládéval érdemes a korongokat rögzíteni a sütőpapíron, hogy ne mozogjanak, amikor a bonbon töltelékét ráadagoljuk. A kimért málnapürét összekeverem a
puha vajjal. A ganache-hoz az étcsokoládét temperálom (vajas alapú ganache
esetében szükséges, bővebben ld. itt), majd a vajas málnapüréhez keverem. Végül a ganache-hoz
keverek pár csipet rózsaborsot szétmorzsolva. A ganache-t csillagbetétes
habzsákba töltöm, és ezzel nyomok halmokat a csokikorong-alapokra. Ezután a
bonbonkezdeményeket hűtőbe teszem kb. fél-egy órára, hogy a ganache
megszilárduljon.
A
bevonáshoz az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom
benne a bonbonokat. Én egyszerre két bonbont tettem az olvasztott csokiba,
azokat egy kanál segítségével lelocsoltam a csokival, majd egy mártóvilla
segítségével óvatosan sütőpapírra ültettem. Minden bevont bonbon tetejére
egy-egy szem rózsabors kerül.
Tipp:
Ez a fajta bonbon akkor a legmutatósabb, ha a csillagcsőrű habzsákkal kinyomott
ganache mintázata határozottan kirajzolódik. Ha önmagában nem elég folyós, túl
sűrű a csokink, akkor érdemes egy kis kakaóvajjal elvékonyítani, majd
temperáljuk a szokásos módon! De pl. a Lidl-ben kapható J.D. Gross márkájú, 60%-os
étcsokoládé (Amazonas) önmagában is elég folyós, azzal szépen be lehet vonni
plusz kakaóvaj nélkül is.
7 megjegyzés :
Igazán csodaszépek. Imádom a rózsaborsot. Hol lehet kóstolni? ;-))
gyönyörű és ötletes mint mindig! :)
Gionetta, ez már sajnos elfogyott, de ha erre jársz Heidelbergben, mire ideérsz, lesz új adag :) A rózsabors nagyon tetszett a málnával!
Julia, köszönöm szépen!
Jaj, de szépek ezek a torbyocskák, én is...!:)
Már írni sem tudok, annyira megkóstolnám!:))
Erika, köszi! :)
Hú! Ez de jó lehet! :)
Megjegyzés küldése