2011. április 7.

Mogyorómousse praliné



Nem tagadom, az első mousse-os bonbonom óta megfertőzött a mousse-mánia. Miközben pedig ipari mennyiségű mogyorónugátot vásároltam fel Heidelbergben (persze mert akciós volt :D), beugrott, hogy el kellene készíteni a csokimousse tesóját, a mogyorómousse-t. Első nekifutásra nem mertem csak mogyorónugátból készíteni a mousse-t, hanem nagyjából fele-fele arányban használtam nugátot és tejcsokit. Az eredmény nagyon meggyőző volt: isteni mogyoróíz, ami tökéletesen hozza a mousse habkönnyű állagát. Önmagában is szuper, vagy keverhetünk hozzá durvára tört mogyorót, vagy ha tobzódni akarunk az élvezetekben, akkor bonbonba töltjük...
Legközelebb csak nugátból is kipróbálom, ha nem sikerül (bár a nugátnak is vissza kellene szilárdulni), legfeljebb beöntöm a fagyigépbe!



Hozzávalók:
Mogyorómousse (kb. 2 bögrényi):
- 7 dkg mogyorónugát
- 5 dkg tejcsokoládé (a Milka Noisette nagyon jó hozzá)
- 2 dl + 0,5 dl tejszín
- 6 darab pillecukor (marshmallow)
- fél rúd vanília
- opcionálisan 1 ek. rum vagy mogyorólikőr
Bonbon (15 darab):
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg tejcsokoládé
- 2-3 tk. durvára tört mogyoró

Először a mogyorómousse-t készítem el. A fél deci tejszínt a vaníliamagokkal forráspontig melegítem, aztán beledobom a pillecukrot, az apróra tört tejcsokit és a felkockázott nugátot. Addig kavargatom, míg egynemű masszát nem kapok, a végén ízesíthetem némi alkohollal (rum, mogyorólikőr, etc.) A két deci tejszínt kemény habbá verem, majd beleforgatom a csokis-nugátos masszába. A mousse-t kis tálakba-bögrébe adagolva hűtőbe teszem.
A bonbonhoz az ét- és tejcsokoládét együtt megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem.
Mikor a csokiburok megszilárdult, minden mélyedés aljába szórok egy kevés durvára tört mogyorót, és erre adagolok habzsák segítségével a mogyorómousse-ból ügyelve arra, hogy maradjon hely a lezáráshoz. Kevés időre ismét visszateszem a formát a hűtőbe.
Az ét- és tejcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából.


16 megjegyzés :

Mary írta...

Nagyon szép! Ezentúl az alapanyagokat nézve finom is!:)

BirgánAndi írta...

Szép összhangban vannak a tálka, terítő meg a bonbon pöttyei. :)

Ez a mogyorómousse meg majd elröpül, annyira könnyed és habos.

Gál Edith írta...

Hááát, most megint nyelek itt nagyokat...:)
Csodásak!!
De az izük... szerintem az fantasztikus lehet :)

Erika írta...

DE édesek!
A pöttyös dolgok olyan aranyosak ,
és természetesen minden földi jóval, azaz mogyoróval töltött!
Ismét gratula!

Csirli írta...

Hjjaaaajj! :)

Nelli írta...

Mindig meglepsz!Ez a bonbon is csodás!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszi! Bizony, finom volt :)

Tatin, köszönöm! A tálkának ez volt a premiere :)

Edith, köszi! Olyan könnyű töltelék a mousse, szeretek vele játszani :)

Erika, én is pöttyös-fan vagyok, és ha még lila is, az duplán jó :)

Csirli, :D

Nelli, köszönöm szépen!

Anditanti írta...

Nyammmm, nyammm, mousse, mousse. Szeretem!

Emoke írta...

Jövő héten kérek szépen egy db-ot, hogy tudjak nyammogni elégedetten. :D:D Bármilyet csinálhatsz, nem mondok nemet. :P

Praliné Zsuzsi írta...

Anditanti, én is :)

Bence/Emőke, ilyet már nem tudok vinni, ez még Heidelbergben készült, de ígérem, viszek majd valami nyammognivalót :)

Bianka írta...

Jaj de jó kis pöttyösek, tetszik

4Gyerek írta...

kis édes nonkonformista katicabogarak

Raindrop írta...

Pöttyös! :D
Micsoda szuper dolog!
Nem is enném meg csak nézném. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszi :)

4Gyerek, tényleg katicás :)

Raindrop, :D

Gesztenye receptjei írta...

Örülök, hogy ennyire bejött nálad is ez a csokimousse:-)))
Jó ötlet a mogyorós:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, a práom nagy rajongója, de azért én is elkanalazgatom :)
Nagyon finom volt a mogyorós!