A szilikonformában készített bonbonok a forma kialakításánál fogva már önmagukban is mutatósak, így nem feltétlenül szükséges ezeket már külön díszíteni. A kézzel mártott kocka alakú bonbonokat és golyókat azonban érdemes mindenképp valahogy kidíszíteni, hogy egyénivé tegyük alkotásunkat. Most a díszítéshez szedtem csokorba ötleteket.
1. Alapanyag rászórásával
Sokszor értelemszerűen adódik, hogy a bonbonban felhasznált (egyik) alapanyag tér vissza a díszítésben. Így a díszítő elem elárulja a bonbon kóstolójának, hogy milyen ízre számítson. Amit rászórunk, tulajdonképp bármilyen összetevő lehet: összetört vagy egész magvak, kókuszreszelék, vékonyra vágott aszalt gyümölcs, szálas tea, kávészem... csak a fantáziánk szab határt az ötleteknek. Fontos, hogy a díszítő elem ízében harmonizáljon a bonbonnal, tehát vagy az egyik összetevő jelenjen meg a díszítésben, vagy egy, az összetevőkkel harmonizáló íz. Néhány példa:
Gyömbéres - zöld teás praliné gyömbérrel díszítve |
Diós - borzselés kocka |
2. Dekortermékek rászórásával/rárakásával
Léteznek már kifejezetten bonbonok, sütemények díszítésére különböző dekortermékek, ilyen az ehető csillámpor, a cukorgyöngy, fekete/fehér csokireszelék, díszítő csokilapok stb. Itt érdemes figyelni, hogy a díszítés harmonizáljon a bonbon színével, stílusával. Néhány példa:
Szilvapálinkás marcipángolyó csillámporral |
Kávés - vaníliás praliné cukorgyönggyel |
3. Hengergetés
A csokiba mártott golyókat meghengergethetjük: különböző durvára tört-aprított magvakban (dió, mandula, mogyoró, stb.), csokiforgácsban, kakaóban, fahéjas porcukorban. Lehet játszani a színekkel és a textúrákkal. Néhány példa:
Barackpálinkás praliné mandulába forgatva |
Kávés - mogyorós golyó mogyorókrokantba forgatva |
4. Borzas külső
Izgalmas borzas külsőt eredményez, ha a frissen becsokizott golyót glitterrácson alaposan meghengergetjük.
Kávés - mogyorós golyó |
5. Csokicsurgatás
Mind kockáknál, mind golyóknál mutatós díszítés a bevonócsoki színével ellentétes színű csokival csíkok, absztrakt vagy konkrét motívumok rajzolása.
Rumos meggy csokiba és marcipánba burkolva |
6. Benyomásos díszítés
Kocka alakú pralinéknál igen egyszerű nyomott díszítést létrehozni úgy, hogy egy villát rányomunk a még nem száraz csokibevonatra. Golyóknál a merítőkanál rányomásával hozhatunk létre hasonló mintát, így:
Érdekes mintát csinálhatunk még kocka alakú bonbonokra "harmonikás" szívószálak segítségével. Erről a díszítési technikáról bővebben itt írtam.
Limoncellós praliné |
Málnazselés - étcsokoládés kocka szívószál-mintával |
7. Transzferfóliával
Nagyon mutatóssá és különlegessé tehetjük a kocka alakú pralinékat, ha ún. transzferfóliával (csokifólia, dekorfólia) díszítjük. A mintát színezett kakaóvaj hordozza, ami "átolvad" a még friss csokibevonatra. Bővebben itt írtam erről a díszítési technikáról.
Transzferfólia a friss csokibevonaton |
A minta átkerült a csokibevonatra |
10 megjegyzés :
Nagyon jó így egyben látni, a sok dekorálási ötletet.
Csodálatosan szépek!:)
Na, ezt jól csokorba szedted, okos 5let volt.
Transzferfóliás bár kevés munkát igényel, nagyon tetszetős, ezek a kis virágocskák itt most tavaszt idéznének, csak sajna nálunk a tél nem enged.
Köszönjük a részletes útmutatót,ez nem azt jelenti,hogy mi is olyan profik lettünk mint Te,de legalább most már van lehetőségünk nekünk is szépet készíteni:-)
Most megnéztem, mi is az a gitterrács! Nem is gondoltam, hogy ettől és így lesz borzas! Ki kell próbálnom! A többit meg még gyakorolnom kell, viszont elméletben már jó vagyok :)!
Nagyon jó kis összefoglaló volt, köszönöm.
Köszönöm a részletes leírást és útmutatót. Ugyan még soha nem készítettem bonbonokat, de biztosan meg fogom próbálni.
Tatin, örülök, hogy hasznos volt!
Mary, köszönöm szépen! Tényleg jó így egyben látni :)
4Gyerek, a transzferfóliát csak beszerezni macera sokszor, aztán már megy, mint a karikacsapás! Én már a hóvirágoknak is örültem a hétvégén!
Ditta, nagyon szívesen! Most már lehet válogatni az ötketek közül!
Gabi, én nagyon szeretem a glitterrácsos borzas bonbonokat, olyan mutatósak!
Családi tűzhely, nagyon szívesen!
Mónika, üdv a bonbonozók között :)
Köszi a sok szuper ötletet!
Eszter, nagyon szívesen!
Megjegyzés küldése