2015. december 16.

Mandulás-meggyes cheesecake



A klasszikus New York cheesecake felturbózott változata: a kekszes alap mandulával és amaretti keksszel készül, a sajtkrémes rétegbe a Donum Terrae isteni mandulakréme kerül, a tetejére pedig pikáns meggyzselé jön. A meggyhez és a mandulához nagyon jól passzol a tonkabab, ha hozzájutunk, semmiképp se hagyjuk el! Szerintem akár az ünnepi asztalra is el lehet készíteni.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
Kekszes alap:
- 70 g amaretti keksz
- 30 g darált mandula
- 35 g vaj
Krémsajtos réteg:
- 450 g krémsajt (én mostanában felesben használok mascarponét és Philadelphia-jellegű natúr krémsajtot)
- 100 g nádcukor
- 1 ek. liszt
- 2 tojás
- 100 g tejföl
- 1 rúd vanília kikapart magjai
Meggyzselé:
- 200 g meggy (fagyasztott)
- 3 g pektin
- 2 ek. nádcukor
- egy kevés reszelt tonkabab

A kekszes alaphoz a kekszet a mandulával morzsásra aprítjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, majd a forma aljában egy kanál hátával elegyengetjük-tömörítjük a vajas kekszmorzsát. 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük egy kézi habverő segítségével. Ráöntjük a kekszes alapra, és 160°C-os sütőben kb. 35 percig sütjük. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, a szélén pedig épphogy elkezdett pirulni. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A meggyzseléhez a meggyet botmixerrel pürésítjük, belereszeljük a tonkababot, majd melegíteni kezdjük. Mikor már gőzöl, hozzákeverjük a cukorral elkevert pektint, és folyamatosan keverve egy-két percig rotyogtatva főzzük. A sajtkrémes rétegre öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük a sajttortát.



4 megjegyzés :

Hapci írta...

Milyen mascarponét használsz?
A szarvasi újabban (?) kesernyés. Mi hideg dolgokhoz (tiramisu) aldist szoktunk venni, de cukrásztól azt hallottam, hogy sütve sok vizet enged és megrepedezik a vele készült krém.

Praliné Zsuzsi írta...

Én a Lidl-féle mascarponét szoktam általában használni, és itt is azt használtam a Lidl saját márkás natúr sajtkrémmel. Így szerintem jó állagú lett a krém.

Helga írta...

Nagyon-nagyon-nagyon köszönjük ezt a csodás receptet! Elkészítettem a sajttorta fan Páromnak tegnap, és ódákat zengett róla - én nemkülönben ;)

Praliné Zsuzsi írta...

Helga, ennek nagyon örülök :)