2015. augusztus 15.

Fahéjas rizsfagyi meggyörvénnyel, csokitálkában



A gyerekkori fahéjas tejberizs fagyisítva :) A rizses fagyi persze egy kicsit nehezebb, mint a csupagyümölcs sorbet-k, így mindenképpen szerettem volna valamilyen gyümöccsel könnyíteni rajta, így került bele a meggyörvény -  a savanykás meggy nagyon jól áll a fahéjas rizsnek! A tálaláshoz pedig sima papír muffinkapszlik segítségével csokitálkákat is készítettem hozzá.

Hozzávalók:
Fagyi:
- 80 g kerek szemű rizottó-rizs (arborio)
- 4 dl tej
- 3 tk. őrölt fahéj
- 60 g nádcukor
- 2,5 dl habtejszín
- 2 marék meggy
 Csokitálkák:
- 100 g étcsokoládé
- kb. 5 papír muffinkapszli



A rizshez hozzáadom a fahéjat és két deci tejet, majd alacsony lángon, időnként átkavarva főzni kezdem. Ahogy beissza a tejet, folyamatosan adagolom hozzá a maradék két deci tejet, míg teljesen meg nem fő a rizs. Ekkor hozzáadom a cukrot, majd botmixerrel nagyjából pépesítem: jó, ha maradnak benne nagyobb rizsdarabok is. Végül hozzákeverem a habtejszínt, és teljesen kihűtöm a fagyialapot.
A meggyet kimagozom, majd ízlés szerint akár pici mézzel édesítve összerottyantom, hogy levet eresszen, végül nagyjából pürésítem botmixerrel.
A fagyialapot fagyigépben elkészítem, majd a harmadát műanyag dobozba adagolom, rákanalazom a meggypüré harmadát, villával márványozom nagyjából, majd addig folytatom a rétegezést, míg a fagyi és a püré el nem fogynak.


A csokitálkákhoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd fogok egy muffinkapszlit, 2-3 teáskanálnyi csokit kanalazok bele, eligazítom a kanál hátával, és így folytatom, míg a csokiból már csak kb. egy kanálnyi marad. Hűtőbe teszem a kapszlikat, míg a csoki meg nem szilárdul. Ekkor ecsettel még egy vékony réteg csokit kenek a csokitálkák belsejébe, majd ismét hűtőbe teszem a kapszlikat. Végül óvatosan lefejtem a papírkapszlikat a csokitálkákról, és ebben tálalom a rizsfagyit gombócolva.

Tipp: Azért ha a nagy melegben nem tudunk temperálni, ne essünk kétségbe, anélkül is meg lehet csinálni a fagyitálkákat, csak tartsuk aztán légmentesen záró dobozban a hűtőben. Hűtőhidegen, a fagyi alatt így is, úgy is roppanni fog a vékony réteg csoki :)

Nincsenek megjegyzések :