2015. július 5.

Meggyes-mákos "rétesfagyi"




A nagy klasszikus, a meggyes-mákos rétes kánikulaváltozata ez a fagyi. Az alapja a szokásos főzött vaníliás angolkrém, amelybe ezúttal sok darált mák kerül. A kész fagyit aztán meggypürével márványozom: én ehhez sütőben sütöttem egy rövid ideig a meggyet, de nyugodtan lehet helyette meggylekvárt is használni. A meggyes-mákos fagyit pedig langyos, roppanós réteskosárkákban tálalom, így szépen hozza a klasszik meggyes-mákos rétes ízvilágát, csak egy kis plusz izgalmasságot kap a desszert a hideg-meleg kontrasztjától.

Hozzávalók:
Fagyialap:
- 5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 4 ek. nádcukor (ízlés szerint több is mehet)
- 1 rúd vanília
- 60 g darált mák
- 2,5 dl habtejszín
Meggyes rész:
- 2-3 marék meggy
- 1 ek. nádcukor
- 1 tk. balzsamecet
Réteskosárkák (12 db):
- 3-4 réteslap (a muffinforma méretétől függően)
- egy kevés olvasztott vaj




A fagyialaphoz a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival és a cukorral kikeverem. Hozzáadom a tejet és a mákot is, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem az alapot (maghőmérőn mérve kb. 80 fokig melegítem). A besűrített tojásos-tejes masszához hozzákeverem a hideg habtejszínt, majd az alapot teljesen kihűtöm a hűtőben.

A meggyes részhez a kimagozott meggyet egy sütőtálban elterítem, megszórom a cukorral és meglocsolom a balzsamecettel. 150°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütöm: a cukor így karamellizálódik, a meggy levet ereszt. Kihűtöm.

A mákos fagylaltalapot fagylaltgépben elkészítem. A kész fagylaltot dobozba adagolom, közben a sült meggyel rétegezem-márványozom. De akár öntetként, tálalásnál is adagolhatjuk a sült meggyet a gombócokra. (Ha nincs fagylaltgépünk, akkor az alapot tegyük egy lapos dobozban a fagyasztóba, és jó félóránként keverjük át botmixerrel, hogy megelőzzük a jégkristályok képződését. Végül keverjük bele a sült meggyet is.)

A réteskosárkákhoz a réteslapokat 3x12 négyzetre vágom: a négyzetek akkorák legyenek, hogy egy kicsit túlérjenek a muffintepsi mélyedésein, amikor kibéleljük. A muffintepsi mélyedéseit egy-egy réteslap-négyzettel kibélelem, ezt lekenem olvasztott vajjal. Erre újabb réteslap jön, rá megint olvasztott vaj, végül a harmadik réteslap-négyzet, amelyet szintén lekenk olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütöm  kosárkákat (tényleg csak pár perc, nagyon gyorsan megég!!).



Nincsenek megjegyzések :