A nagy klasszikus, a meggyes-mákos rétes kánikulaváltozata ez a fagyi. Az alapja a szokásos főzött vaníliás angolkrém, amelybe ezúttal sok darált mák kerül. A kész fagyit aztán meggypürével márványozom: én ehhez sütőben sütöttem egy rövid ideig a meggyet, de nyugodtan lehet helyette meggylekvárt is használni. A meggyes-mákos fagyit pedig langyos, roppanós réteskosárkákban tálalom, így szépen hozza a klasszik meggyes-mákos rétes ízvilágát, csak egy kis plusz izgalmasságot kap a desszert a hideg-meleg kontrasztjától.
Hozzávalók:
Fagyialap:
-
5 dl tej
-
4 tojássárgája
-
4 ek. nádcukor (ízlés szerint több is mehet)
-
1 rúd vanília
-
60 g darált mák
-
2,5 dl habtejszín
Meggyes
rész:
-
2-3 marék meggy
-
1 ek. nádcukor
-
1 tk. balzsamecet
Réteskosárkák (12 db):
- 3-4 réteslap (a muffinforma méretétől függően)
- egy kevés olvasztott vaj
A fagyialaphoz a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival és a cukorral
kikeverem. Hozzáadom a tejet és a mákot is, majd alacsony lángon, folyamatos
keverés mellett besűrítem az alapot (maghőmérőn mérve kb. 80 fokig melegítem). A besűrített tojásos-tejes masszához hozzákeverem a hideg habtejszínt, majd az
alapot teljesen kihűtöm a hűtőben.
A meggyes részhez a kimagozott meggyet egy sütőtálban elterítem, megszórom a
cukorral és meglocsolom a balzsamecettel. 150°C-ra előmelegített sütőben kb.
15-20 percig sütöm: a cukor így karamellizálódik, a meggy levet ereszt.
Kihűtöm.
A mákos fagylaltalapot fagylaltgépben elkészítem. A kész fagylaltot dobozba
adagolom, közben a sült meggyel rétegezem-márványozom. De akár öntetként,
tálalásnál is adagolhatjuk a sült meggyet a gombócokra. (Ha nincs fagylaltgépünk, akkor az alapot tegyük egy lapos dobozban a
fagyasztóba, és jó félóránként keverjük át botmixerrel, hogy megelőzzük a
jégkristályok képződését. Végül keverjük bele a sült meggyet is.)
A réteskosárkákhoz a réteslapokat 3x12 négyzetre vágom: a négyzetek akkorák legyenek, hogy egy kicsit túlérjenek a muffintepsi mélyedésein, amikor kibéleljük. A muffintepsi mélyedéseit egy-egy réteslap-négyzettel kibélelem, ezt lekenem olvasztott vajjal. Erre újabb réteslap jön, rá megint olvasztott vaj, végül a harmadik réteslap-négyzet, amelyet szintén lekenk olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütöm kosárkákat (tényleg csak pár perc, nagyon gyorsan megég!!).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése