2014. május 13.

Eper & pisztácia minitorták



Még anyák napjára készültek ezek a minitorták. Mindenképp valamilyen könnyű, epres ízvilágban gondolkoztam, hiszen itt az eperszezon, az eperhez pedig kézenfekvő választásnak tűnt a pisztácia. A minitorták alapja a már bevált pisztáciás financier lett, amelyet a Mozart-minitortáknál is bevetettem, erre pedig epres joghurtmousse került, ami tényleg légiesen könnyed-habos. Ehhez Angéla joghurthab-receptjét használtam.
Az áthúzásnál most nem működött volna az étcsokoládés tükörglazúr, amit általában használok minitortáknál: ehhez a könnyed epres joghurthabhoz nagyon tolakodónak, túl dominánsnak gondoltam az étcsokoládé-alapú bevonatot. A bevonat tehát fehércsokoládé-alapú lett, ehhez a kiindulópontot Antonio Bachour cukrász receptje adta, amelyet a Facebook-on tett közzé Color Glaze néven. Ezt a receptet - a mennyiségbeli csökkentésen túl - drasztikusan átalakítottam: egy az egyben kihagytam belőle a cukrot (mert brutálisan sokat írt), a glükóz (illetve a helyette használt akácméz) mennyiségét is csökkentettem, de ettől függetlenül abszolút működött a dolog és gyönyörű tükörfényű bevonatot kaptam. Az ételfestéket is teljesen el akartam hagyni, ezért tettem bele egy kevés porított liofilizált epret, de ez csak egy picit megpettyezte, így végül egy fogpiszkálóhegynyi piros ételfestéket mégis tettem bele.



Hozzávalók 6 darabhoz:
Pisztáciás piskóta: (a Desszert.Neked receptje alapján)
- 60 g tojásfehérje (kb. 2 tojásból)
- 35 g cukor
- 35 g porcukor
- 35 g pisztácialiszt vagy finomra őrölt pisztácia
- 30 g liszt
- 60 g olvasztott vaj
Joghurtmousse:
- 125 g eperpüré (eper leturmixolva és átpasszírozva)
- 125 g joghurt
- 40 g cukor
- 4 lap zselatin (8 g)
- 115 g habtejszín
- 6-8 szem eper
Glazúr:
- 45 g víz
- 50 g akácméz
- 48 g cukrozott sűrített tej
- 2 lap zselatin (4 g)
- 70 g fehér csokoládé
- 2 tk. porrá őrölt liofilizált eper
- minimális mennyiségű piros ételfesték (nálam egy fogpiszkálóhegynyi)

A pisztáciás piskótakorongok elkészítésének a pontos leírását megtaláljátok itt.

A joghurtmousse-hoz az eperpürét a cukorral csípősre melegítem: ne forrjon, de már kezdjen el gőzölni. A hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatinlapokat feloldom az eperpürében, majd hozzákeverem a joghurtot is. A tejszínt habbá verem, majd hozzáforgatom két részletben a joghurtos eperhez. A joghurtmousse-t elosztom a hat darabos szilikon félgömbforma mélyedéseiben (az enyémnél a mélyedések átmérője 7 cm, hasonló forma pl. itt kapható). Az eperszemeket kockákra vágom, majd beleszórom a joghurtmousse-ba mindegyik mélyedésben. A kihűlt pisztáciás piskótakorongokat óvatosan belenyomom a joghurtmousse-ba. A minitortákat kifagyasztom.

A glazúrhoz a vizet az akácmézzel majdnem forrásig melegítem. Ekkor hozzáadom a sűrített tejet és az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatinlapokat. Beledobom az apróra darabolt fehér csokoládét, a liofilizált eperport és az ételfestéket, majd kézi habverővel egyneműsítem. Az eredeti recept szerint 28-31 fok között lehet felhasználni, nálam éppen nem volt maghőmérő, így addig hűtöttem, amikor már láthatóan sűrűbb lett. Ekkor a minitortákat kivettem a szilikon formából, rácsra ültettem, ami alá tányért tettem, és egyenként lelocsoltam a glazúrral a minitortákat. Ha közben nagyon besűrűsödne a glazúr, illetve a lecsöpögő glazúrt is újra lehet langyosítani, majd ismét felhasználni.

Én liofilizált eperszeletekkel és durvára vágott pisztáciával díszítettem a kész minitortákat. A pisztáciás termékeket megtaláljátok a Noosti Kft. webáruházában; itt is köszönöm nekik, hogy kipróbálhattam a termékeiket!

2 megjegyzés :

marisz57 írta...

Jaj nekem!
Ez fantasztikusan kívánatos!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi, Marisz! :)