2012. január 22.

Diógrillázsos csoki-chips



Az egyik új kedvencem: roppanós csoki-chips temperált csokiból, amiben ropogós diógrillázs fokozza az élvezeteket. Formára sincs szükség az elkészítéséhez, csupán néhány üres (boros)üveget kell keresni!
A recept a Karácsonyra kapott bonbonos könyvemből szárazik (pontos bibliográfiai infók a poszt végén), amiről jön nemsokára egy részletes könyvajánló is! Én az eredeti receptben szereplő mandulát dióra cseréltem, de mogyoróval is finom lehet.

Hozzávalók 12 darabhoz:
- 2,5 dkg cukor
- 0,5 dkg víz (nem deci!!)
- 2 dkg durvára tört dióbél
- 0,5 dkg méz
- 7,5 dkg étcsokoládé (lehet fehér vagy tejcsoki is)



A cukorra ráöntöm a vizet, majd ha a szirup felforrt, belekeverem a dióbelet. Addig melegítem folytonos keverés mellett a masszát, míg a cukor kikristályosodik a diódarabok körül, és egészen halványbarnás lesz. Hozzákeverem ekkor a mézet, majd leveszem a tűzhelyről, és sütőpapírra terítem hűlni.  Ha kihűlt, aprítógépben összezúzom.

Még összeaprítás előtt

Közben előkészítek két borosüveget (vagy más üvegből készült üveget - ez stabilabb, mint a műanyag), és kivágok két akkora sütőpapírdarabot, amivel majdnem körbe lehet tekerni az üvegeket. Felespohárral hat kört rajzolok mindkét sütőpapírral, majd megfordítom a sütőpapírokat.
A csokit megolvasztom és temperálom, és épp mielőtt elérné az ideális hőmérsékletet, belekeverem a cukros diót. Egy kiskanál segítségével egy-egy kanálnyit adagolok a körökre, majd a kanál hátával kör alakúra kenem szét. Egy-két perc elteltével (a csoki még ne szilárduljon meg, de már ne is folyjon) a csokis sütőpapírokat óvatosan ráfektetem a borosüvegekre így:



Ha a csoki megdermedt, óvatosan lefejtem a chipseket a sütőpapírról. Celofánba csomagolva szép ajándék lehet!



Forrás:
Jean-Pierre Wybauw: Fine chocolates, great experience. 2004 (hatodik kiadás), pp. 98-99 (Almond tuilles).

21 megjegyzés :

Katucikonyha, írta...

Állati jó! A bonbon után kimaradt csoki hasznosítására meg végképp. :-)

marisz57 írta...

Biztos nagyon finom!

Gesztenye receptjei írta...

Micsoda jó ötlet:-))

BirgánAndi írta...

Ilyet vettünk Ausztriában, annyira finom volt! Na de innentől majd sk legyártom :D

Mary írta...

Nagyon ötletes! :)

Erika írta...

Ez szuper jó ötlet! Már többször ettem boltit, de ez még jobb lehet!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Katuci, köszi! Nagyon szeretem ezt a bonbonos könyvet, többek között az ilyen ötletekért :)

Marisz, igen, az, érdemes kipróbálni!

Gesztenye, örülök, hogy tetszik!

Andi, tényleg, én is Ausztriában ettem ilyet! Sk. nagyon finom :)

Mary, örülök, hogy neked is tetszik az ötlet!

Erika, köszi! Remélem, kipróbálod!

Chef Viki írta...

Yesssssssssssssss!!!!!!!

Ami írta...

Milyen klassz ötlet! nyami!

Vianne írta...

Egyszerű, nagyszerű. Imádom ezeket:)

gionetta írta...

Üdvözlet innen, Stuttgart mellől!Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült rátalálnom a blogra. Jó ötleteket meríthetek a szokásos karácsonyi bonbongyártáshoz.Meg csak úgy gyönyörködni is jó bennük, pihenésképpen.Sok türelmet és egészséget a további munkához!

Névtelen írta...

Nagyon guszta! És még ropogós is, hmmm! :)
Su

Jucus írta...

Ma azt álmodtam, hogy ilyeneket készítek, csak mandulával... ez már súlyos? :)

Unknown írta...

Szuper ötlet, És biztos finomak :)

Seffer Lilla írta...

Nagyon jó ötlet! A nyereményem megkaptam, köszönöm, ma ki is próbálom, és majd jelzek...:) A kedves sorokat pedig külön köszönöm Neked!

Nelli írta...

Micsoda ötleteid vannak Zsuzsi!:)Én pedig a csokiboltban vettem Pécsen ilyent egyszer.Még a nyáron fagyit díszítettem vele.:)
Mikor jön a kókuszos?Nagyon várom!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Viki, egyetértek :))

Ami, szerintem is jó kis ötlet, örültem ennek a recinek nagyon, ezért is akartam megosztani veletek :)

Vianne, én is :))

Gionetta, nahát, épp most utaztam át Stuttgarton, útban vissza Heidelbergbe :) Örülök, hogy tetszik a blog!

Su, biza, jó ropogós! :)

Jucus, hát, remélem nem, én is szoktam ilyeneket álmodni :))

Vikvi, nagyon fincsi, érdemes kipróbálni!

Lilla, nagyon örülök, hogy megérkezett!!

Nelli, ez sajna nem az én ötletem, de nekem is tetszik! :) A rumos pénteken jön, kitartás!

Névtelen írta...

Nekem kicsit soknak tűnik a 7.5 dkg. Biztos ez? Mert ha igen akkor nem kifejezetten költséghatékony... Mindamellett remekül néz ki és így is biztos megcsinálom:)

Névtelen írta...

Bocsi! Kicsit elnéztem. Nm tudom milyen megfontolásból hirtelen 75 dkg- ot hittem, ami ugye 7 és fél tábla csokit jelent !Dehát kicsit el vagyok havazva a kémia TZ miatt... Még mindig fenntartom a véleményemet, miszerint mennyei... =)

Praliné Zsuzsi írta...

Névtelen, semmi gond :)) Kevesebb, mint egy tábla csoki kell hozzá, és szép nagy csokichipsek lesznek belőle, nagyon finom!! :)

Szilvásy Dénes írta...

Ez életveszélyes: biztos, hogy az "ezt nem lehet abbahagyni" csoportba tartozik :-)